Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

 

Liječenje neplodnsoti se u IVF centru Zavoda “Mehmedbašić” provodi prema savremenim postulatima struke. Liječenje neplodnosti je složen proces i zavisi od dužine trajanja neplodnosti, starosne dobi partnera i rezultata nalaza prethodno obavljenih pretraga. IVF centar “Mehmedbašić” provodi savremene metode liječenja (prema smjernicama Evropske asocijacije za humanu reprodukciju i embrologiju) neplodnosti: stimulacija ovulacije i ciljani odnos, intrauterina inseminacija IUI, vantjelesna oplodnja (IVF, ICSI), kriopohrana spermatozoida, jajnih ćelija, kriopohrana embriona.

LIječenje neplodnosti

Liječenje neplodnosti, metode (MPO) koje se koriste u Zavodu “Mehmedbašič”

Utvrđivanje ovulacije u prirodnom ili stimulisanom ciklusu

Utvrđivanje ovulacije u prirodnom ili stimulisanom ciklusu i “ciljani” odnos se provode na slijedeći način. Ultrazvučno (folikulometrija) i po potrebi hormonski (određivanje nivoa hormona u krvi) prati se dinamika rasta folikula. Na osnovu ovih parametara određuje optimalno vrijeme za spolni odnos (najveća šansa za začeće). Uslov da koristimo ovu metodu pomognute oplodnje (MPO) jesu uredan nalaz spermiograma i dokazana prohodnost jajovoda.

Liječenje neplodnosti: Vantjelesna oplodnja

IUI (intrauterina inseminacija) u prirodnom ili stimulisanom ciklusu

Ovo je jednostavna metoda pomoći tokom koje se u vrijeme ovulacije u matericu pomoću katetera aplicira sjeme partenra. Sjeme je prethodno obrađeno i pripremljeno od strane embriologa tako da se za postupak upotrijebi najkvalitetniji dio sjemena. Indikacije za postupak IUI su nešto lošiji nalaz sjemena, nerazjašnjeni razlog neplodnosti, udruženi uzroci neplodnosti (problemi sa ovulacijom i lošiji spermiogram). Preduslov za izvođenje IUI jeste prethodno dokazana prohodnost jajovoda HSG.

IVF (in vitro fertilizacija) u prirodnom ili stimulisanom ciklusu

Ovom postupku prethodi ultrazvučni nadzor rasta folikula (folikulometrija) ako je riječ o prirodnom ciklusu, odnosno prethodi stimulacija ovulacije (prema prtokolu koji određuje nadležni ljekar). Kada folikuli dosegnu optimalnu veličinu (oko 18mm) slijedi postupak punkcije i aspiracije folikula jajnika. Nakon punkcije u IVF laboratoriju embriolog detektuje jajne stanice. U daljem postupku vrši se oplodnja dobivenih stanica sjemenom partera. Ako se stanice oplode (embrioni) pacijentica dobija uputu u kojem danu je vraćanje embrija u matericu. Ovaj postupak se naziva embriotransfer (ET).

ICSI (intracitoparmatično injiciranje spermija)

ICSI je poseban metod pomognute oplodnje. Indiciran je u slučajevima težih oblika muške neplodnosti (izrazito loš nalaz spermiograma) ili kod izostanka oplodnje u ranijim klasičnim postucima IVF-a. Pod kontrom specijanog mikroskopa fiksira se jajna stanica u koju se ubrizgava ranije selektovan i pripremljen speramtozoid. Ako se stanice oplode (embrioni) pacijentica dobija uputu u kojem danu je vraćanje embrija u matericu. Ovaj postupak se naziva embriotransfer (ET).

Liječenje neplodnosti: Embriotransfer (ET)

Embriotransfer (ET) je postupak kod kojeg se u matericu “istiskuju” embrioni nastali postupkom medicinski podpomognute oplodnje (MPO) pod kontrolom ultrazvukla ili bez kontrole ultrazvuka što zavisi od iskustva i prakse ginekologa koji obavlja postupak embriotransfera. Embriotransfer se može obaviti najranije 24h nakon punkcije (u praksi rijedak slučaj). Embrotransfer se najčešće radi 2, 3 ili 5 dana nakon punkcije folikula. Preciznu informaciju o danu embrotransfera pacijenica dobija nakon kontakta sa embrilogom.

Liječenje neplodnosti: Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje embriona

Zamrzavanje i pohranjivanje zametaka (embriona) je postupak kojim se višak dobivenih embria koji se stvori postupkom MPO spermi za kasnije embriotransfere. Embriji se zamrzavaju (vitrificiraju) i čuvaju na na -196 stepeni. Embriji se čuvaju u smrznutom stanju sve dok par ne zatraži njihovu upotrebu. Važno je znati da svi dobiveni embriji nisu odgovarajućeg kvaliteta za kontrolirano zamrzavanje i odmrzavanje, te ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja. Međutim, svakako je procenat preživljenja preko 95% otkad se koristi metoda vitrifikacije, umjesto metoda sporog zamrzavanja embrija.

Glavni razlog zamrzavanja (vitrifikacije) embriona jeste očuvanje plodnosti pacijenata (životna dob para ili zdravstveni problemi koji se mogu odraziti na plodnost), smanjenje višeplodnih trudnoća nakon postupaka vantjelesne oplodnje. Zahvaljujući ovom postupku pacijentica je pošteđena od novih postupaka stimulacije ovulacije, novih postupaka punkcije i aspiracije folikula. Činjenica da u “rezevi” imamo više embriona nam daje mogućnost više pokušaja embrotrasfera što u konačnici povećava stopu uspjeha u postupcima vantjelesne oplodnje (IVF). Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Transfer smrznutih embriona (FET)

Krioembriotransfer (FET „frozen embryo transfer“, transfer smrznutih embrija) je postupak kod kojeg odmrzavamo ranije zamrznute embrione te ih vraćamo u priodnom (bez lijekova) ili stimulisanom ciklusu (stimulacija ovulacije primjenom lijekova). Odluka o tome da li “vraćati” embrion u prirodnom ili stimulisanom ciklusu zavisi od toga da li pacijentica prirodno ima redovne ovulacije. Može zavisiti i od toga da li je sluznica materice dovoljno zadebljana. Nakon ultrazvučnog pregleda u 10. danu ciklusa ginekolog i embriolog donose odluku za dan embriotransfera.

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje jajnih ćelija

Zamrzavanje jajnih ćelija je postupak kojim se jajne ćelije zamrzavaju i pohranjuju u tečni azot na -196°C. Da bi smo “došli” do janih ćelija prije zamrzavanja se porovdi postupak stimulacije ovulacije. Nakon toga slijedi punkcija folikula.Naknadno se jajne ćelije mogu odmrznuti, oploditi i prenjeti kao embriji u matericu. Prenošenje embriona u matericu je embriotransfer (ET). Ova metoda omogućava ženama slobodnije odlučivanje o početku njihovog majčinstva tzv. “social freezing” ali i o čuvanju jajnih ćelija ukoliko postoje medicinski razlozi za čuvanje istih.

Plodnost žene pada sa njenom dobi. Vjerovatnost za trudnoću je znatno veća ako jajne ćelije zamrzava žena mlađa od 35 godina.

Nakon 36. godine života, ukoliko je neophodna odgoda trudnoće, preporučuje se zamrzavanje embrija. Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Kome je preporučeno zamrzavanje jajnih ćelija?

Zamrzavanje jajnih ćelija jedan je od mogućih načina za očuvanje plodnosti, te se može primijeniti kod:

  • žena sa porodičnom sklonošću za prijevremenu menopauzu
  • žena koje će proći kemoterapiju, zračenje ili uklanjanje jajnika
  • žena koje su izložene lošim okolišnim čimbenicima na svom radnom mjestu koji mogu utjecati na njihove jajne ćelije (dugi letovi, izlaganje izvorima zračenja, izlaganje opasnim hemijskim supstancama kao što su boje, lakovi, katran)
  • sportašice (odlaganje majčinstva do završetka sportske karijere)
  • žena koje su imale operacijski zahvat na jajniku zbog ciste ili endometrioze te im je dio jednog ili oba jajnika uklonjen
  • liječenja bolesti ili poremećaja koji mogu negativno utjecati na jajnik (autoimune bolesti)
  • žena sa genetskim ili autoimunim predispozicijama (Turnerov sindrom, sistemski lupus eritematosus, Addisonova bolest, galaktozemija, diabetes mellitus, miastenia gravis)

Liječenje neplodnosti: Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje spermatozoida

Zamrzavanje i pohranjivanje spermatozoida je postupak kojim se dobiveni uzorci spermija ili tkiva testisa pohranjuju u tekući azot na temperaturi od -196°C. U pogodnom trenutku uzorci spermatozoida ili tkiva testisa se odmrzavaju. Nakon odmrzavanja se koriste u postupcima podpomognute oplodnje. Postupak se primjenjuje sa ciljem očuvanja plodnosti. Može se provoditi sa ciljem planiranja potomstva u slučaju kada partneri duži vremenski period nisu skupa. Postupak se primjenjuje i u slučaju zdravstvenih tegoba čiji tretman se može odraziti na plodnost muškarca.

U “Zavodu” se bračna neplodnost liječi praktično svim metodama koje se danas u svijetu prakticiraju. Svim navedenim procedurama prethodi potpisivanje informiranih pristanaka i ugovora. Na ovaj način informišemo par o pravima, obavezama, prednostima i nedostacima porcedure koju obavljaju. Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Za detaljnije informacije, praktične upute možete nas kontaktirati na slijedeće brojeve telefona: +387 60 32 59 801 i +387 33 811 313 ili [email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator