Neplodnost, kako je definisati?

Neplodnost je stanje gdje nakon godinu dana nezaštićenih odnosa par ne može ostvariti trudnoću. Neplodnost zahtjeva konusltaciju sa ljekarima IVF centra Zavoda “Mehmedbašić”. Tada se procjenjuje šta je uzrokovalo problem i pravi se plan kako tretirati neplodnost. Neplodnost se u IVF centru “Mehmedbašić” liječi različitim metodama. Način liječenja zavisi od rezultata prethodno provedenih pretraga, tzv. “obrada neplodnosti”. Neplodnost tretiramo na slijedeće načine: ciljani odnos, stimulacija ovulacije, vantjelesna oplodnja (IUI, IVF, ICSI, zamrzavanje jajnih ćelija, zamrzavanje spermatozoida, zamrzavanje embriona). Za provođenje navedenih procedura licencirani smo od strane Povjerenstva za primjenu postupaka biomedicinski pomognute Federalnog ministarstva zdravstva.

Neplodnost, ko je odgovoran?

Neplodnosti predstavlja problem za 15% svjetske populacije. Taj procenat sa godinama konstantno raste. Za trećinu uzroka neplodnsti “odgovoran” je muškarac, za trećinu žena, a za preostalu trećinu nauka još uvijek nije pronašla odgovor. To su tvz. idiopatski razlozi neplodnosti. Novija istraživanja naglašavaju trend porasta broja neplodnih muškaraca. Savremena definicija neplodnosti podrazumjjeva slijedeće. Neplodnim se smatra:

  • par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon godinu dana nezaštićenih odnosa (ako je žena mlađa od 36 godina)
  • par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa (ako je žena starija od 36 godina)
  • žena koja uspije zatrudniti ali ne uspijeva iznjeti trudnoću do termina

Tretman neplodnosti u IVF centru Zavoda “Mehmedbašić”

IVF centar “Mehmedbašić” je jedan od vodećih centara za liječenje neplodnosti u Sarajevu i BiH. Svjesni smo da je neplodnost veoma lično pitanje koje na parove utiče u svim aspektima njihovog života. Naš je program liječenja neplodnosti kreiran imajući to u vidu. Obraćamo pažnju na pojedinačne, jedinstvene, medicinske, emocionalne i finansijske potrebe svakog para kako bi omogućili najbolji mogući tretman.
Kod tih pacijenata naša zajednička potpora počinje upoznavanjem, prikupljanjem anamnestičkih podataka od oba partnera, razmatranjem mogućih dijagnostičkih ili terapijskih opcija, te pravljenjem plana pretraga i liječenja (poštujući savremene algoritme dijagnostike i tretmana muške odnosno ženske neplodnosti), uz dogovor i odobrenje pacijenta. Naposlijetku ovo nam omogućava da vam pomognemo da ispunite svoj san o proširenju porodice.

U susret novom životu, IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

Detaljnije informacije vezane za neplodnost i tretman neplodnosti možete dobiti putem e-maila: [email protected]

Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator