Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Krioprezervacija

Zamrzavanje embriona i polnih ćelija je jedna od procedura biomedicinski pomognute oplodnje (BMPO). Cilj procedure je očuvanje plodnosti žena i mušaraca i povećanje šanse za uspjeh postupaka vantjelesne oplodnje.

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje embriona

Zamrzavanje i pohranjivanje zametaka (embriona) je postupak kojim se višak dobivenih embriona koji se stvori postupkom BMPO i spremi za kasnije embriotransfere. Embrioni se zamrzavaju (vitrificiraju) i čuvaju u tečnom azotu na -196 stepeni. Embrioni se čuvaju u smrznutom stanju sve dok par ne zatraži njihovu upotrebu. Važno je znati da svi dobiveni embrioni nisu odgovarajućeg kvaliteta za kontrolisano zamrzavanje i odmrzavanje, te ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja. Međutim, svakako je procenat preživljenja preko 95% otkad se koristi metoda vitrifikacije, umjesto metode sporog zamrzavanja embriona.

Zašto zamrzavamo embrione?

Glavni razlog zamrzavanja (vitrifikacije) embriona jesu očuvanje plodnosti pacijenata (životna dob para ili zdravstveni problemi koji se mogu odraziti na plodnost) kao i smanjenje višeplodnih trudnoća nakon postupaka vantjelesne oplodnje. Zahvaljujući ovom postupku pacijentica je pošteđena od novih postupaka stimulacije ovulacije, novih postupaka punkcije i aspiracije folikula. Činjenica da u “rezervi” imamo više embriona nam daje mogućnost više pokušaja embriotransfera što u konačnici povećava stopu uspjeha u postupcima vantjelesne oplodnje (IVF). Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje jajnih ćelija

Zamrzavanje jajnih ćelija je postupak kojim se nakon stimulacije ovulacije i nakon punkcije i aspiracije folikula jajne ćelije zamrzavaju i pohranjuju u tečni azot na -196°C. Naknadno se jajne ćelije mogu odmrznuti, oploditi i prenijeti kao embrioni u matericu. Ova metoda omogućava ženama slobodnije odlučivanje o početku njihovog majčinstva tzv. “social freezing”. Također provodi se kada postoje medicinski razlozi za čuvanje jajnih ćelija. Plodnost žene pada sa njenom dobi. U skladu s tim, vjerovatnost za trudnoću je znatno veća ako jajne ćelije zamrzava žena mlađa od 35 godina, koja ima zdrav reproduktivni sistem. Nakon 36. godine života, ukoliko je neophodna odgoda trudnoće, preporučuje se zamrzavanje embrija. Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Kome se preporučuje zamrzavanje jajnih ćelija?

Zamrzavanje jajnih ćelija jedan je od mogućih načina za očuvanje plodnosti. Preporučuje se u sljedećim situacijama:

  • žene sa porodičnom sklonošću za prijevremenu menopauzu
  • žene koje će proći kemoterapiju, zračenje ili uklanjanje jajnika
  • žene koje su izložene lošim okolišnim čimbenicima na svom radnom mjestu koji mogu uticati na njihove jajne ćelije (dugi letovi, izlaganje izvorima zračenja, izlaganje opasnim hemijskim supstancama kao što su boje, lakovi, katran i sl.)
  • sportašice (odlaganje majčinstva do završetka sportske karijere)
  • žene koje su imale operacijski zahvat na jajniku zbog ciste ili endometrioze te im je dio jednog ili oba jajnika uklonjen
  • liječenja bolesti ili poremećaja koji mogu negativno uticati na jajnik (autoimune bolesti)
  • žene sa genetskim ili autoimunim predispozicijama (Turnerov sindrom, sistemski lupus eritematosus, Addisonova bolest, galaktozemija, diabetes mellitus, miastenia gravis)

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje spermatozoida

Zamrzavanje i pohranjivanje spermatozoida je postupak kojim se dobiveni uzorci spermija ili tkiva testisa pohranjuju u tekući azot na temperaturi od -196°C. U pogodnom trenutku uzorci spermatozoida ili tkiva testisa se odmrzavaju. Nakon odmrzavanja koriste se u postupcima pomognute oplodnje. Postupak se primjenjuje sa ciljem očuvanja plodnosti i planiranja potomstva u slučaju kada partneri duži vremenski period nisu skupa. Zamrzavanje se primjenjuje i u slučaju zdravstvenih tegoba čiji tretman se može odraziti na plodnost muškarca.

Zamrzavanje embriona i polnih ćelija

U “Zavodu Mehmedbašić” se bračna neplodnost liječi praktično svim metodama koje se danas u svijetu praktikuju. Svim navedenim procedurama prethodi potpisivanje informiranih pristanaka i Ugovora. Na ovaj način informišemo par o pravima, obavezama, prednostima i nedostacima porcedure koju obavljaju. Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Za detaljnije informacije, praktične upute možete nas kontaktirati na sljedeće brojeve telefona: +387 33 81 13 13, putem mobitela: +387 60 32 59 801 ili putem e-maila:[email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

 

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator