Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Prenatalna dijagnostika (dijagnostika tokom trudnoće) podrazumjeva različite dijagnostičke procedure koji se primjenjuju od početka trudnoće do poroda. Cilj ovog medicinskog principa rano otkrivanje potpune medicinske istine o nerođenom djetetu, o njegovoj građi i motorici, poremećajima građe ili funkcije organa ili sistema, nasljednim oboljenjima, rizicima od pobačaja, ranijeg rađanja, rađanja djeteta manje porođajne težine i sl. Prenatalna dijagnostika će omogućiti ne samo rano otkrivanje oboljenja fetusa već i njegovo liječenje “fetus kao pacijent“.

U isto vrijeme poduzimaju se potrebne medicinske mjere i postupci u cilju zaštite zdravlja majke. Ono se provodi po principima savremene parinatalne zaštite koje podrazumjevaju cjelokupnu zaštitu zdravlja trudnice jer i ona može biti ćak i životno ugrožena ako se ne vodi pravilna predporođajna briga o njenom zdravlju.U Zavodu “Mehmedbašić” se primjenjuju mnogobrojne i savremene dijagnostičke procedure prenatalne dijagnostike.

Procedure i postupci prenatalne dijagnostike

Kontrola trudnoće prema principima Udruženja perinatologa Evrope

Kontrola trudnoće prema algoritomu osigurava sistematičan pristup svakoj trudnici i njenoj bebi. Obezbjeđuje da se svi dijagnostički postupci i procedure neophodni za nadzor majke i bebe obave blagovremeno. Ovakvim pristupom možemo na vrijeme prepoznati patološka zbivanja kod ploda ili majke, prevenitrati ih, pravilno ih liječiti te na taj način obezbjediti da trudnoću sigurno dovedemo do kraja bez posljedica.

Akademsko i stručno znanje, dugogodišnja klinička praksa

Ovako široki opus pretraga, savremena oprema, akademsko-stručno zvanje, znanje i iskustvo medicinskih profesionalaca, primjena najnovijih stručnih smjernica dobre prakse garancija su da će se u cjelosti ispuniti postulat perinatologije: zdrava majka i zdrava beba nakon porođaja !!!

Više informacija o procedurama prenatalne dijagnostike možete dobiti putem e-maila: [email protected]

Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator