Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je biofizički profil ploda?

Biofizički profil ploda je prenatalni test kojim procjenjujemo da li je plod u dobroj kondiciji. Pretraga se sastoji od procjene frekvencije otkucaja bebinog srca CTG uređajem tzv. (non stres test), te od ultrazvučne procjene frekvencije otkucaja bebinog srca, procjene broja respiratornih pokreta (ultrazvučno pratimo pomjeranje grudnog koša ploda), procjene aktivnosti bebinih ekstremiteta i procjeni količine plodove vode AFI (amniotic fluid index). Pretraga je efikasnija u procjeni rizika za plod nego što je to samo kardiotokografija (CTG) zapis.

Kada i kome preporučujemo da uradi biofizički profil?

Test se rutinski radi nakon 36. nedjelje trudnoće. Ako je riječ o visokorizičnoj trudnoći pretraga se provodi od 32. nedjelje trudnoće. To su stanja kada postoji povišen rizik za komplikacije trudnoće u posljednjem tromjesječju (asimetrični zastoj u rastu ploda tzv. IUGR, ako majka ima trombofiliju, povišen krvni pritisak, gestacijski dijabetes, prekomjernu tjelesnu masu, ako posteljica ranije dozrijeva, kod trudnoće koja je starija od 40 nedjelja, kod blizanačkih trudoća).

Interpretacija rezultata

Navedeni parametri (frekvencija bebinog srca, broj respiratornih pokreta, količina plodove vode…) se ocjenjuju (boduju). Zbrajaju se i procjenjuje se da li postoji visoki rizik za slab dotok kiseonika ka bebi. Ako je rizik povećan donosi se odluka za dodatna testiranja ili za hospitalizaciju radi hitnog poroda!!!

Ispitivanje ugroženosti ploda color Doppler metodom

Ispitivanje cirkulacije kroz relevantne žile fetusa (arteria cerebri media, arteria umbilicalis, aorta descendens) je izvrstan metod otkrivanja patnje i ugroženosti ploda. U Zavodu se ovaj metod ispitivanja protoka krvi fetusa radi color i power Dopplerskom metodom, dobijanjem sonograma na osnovu kojeg se procjenjuje ugroženost ili naznaka patnje ploda. Valja kazati da ovaj metod otkriva patnju ploda ili njenu naznaku čak 15 dana prije kardiotokografije. Metoda color Dopplerske procjene fetalne cirkulacije u svrhu otkrivanja patnje ploda se radi rutinski svim trudnicama već od 26-28 nedjelje trudnoće.

Šta je kardiotokografija (CTG)?

Kardiotokografija je metoda prenatalne dijagnostike koja se radi u svrhu objektivizacije stanja ploda. Neinvazivna je i komforna. Njena suština je da otkriva manjak kisika u cirkulaciji ploda, hipoksiju, patnju ploda. Manjak kisika u krvi i obim patnje ploda pokazuje na CTG zapisu tipične promjene širine, visine, oblika i tipa zapisa, frekvencije srčane akcije, ritmičnost, koje profesionalac ginekolog uočava, očitava i donosi stav o daljem stavu prema trajanju trdunoće ili poroda.

Kako i kada se izvodi CTG?

CTG se izvodi u ležećem, skoro bočnom položaju trudnice kojoj se apliciraju dvije pelote. Jedna je za srčane otkuacaje i postavlja se u projekciji fetalnog srca. Druga se postavlja na fundus (vrh) materice i bilježi kontrakcije mišića materice. Pacijentica pritiskom na dugme bilježi pokrete fetusa. „snimak“ CTG zapisa traje oko 30 minuta. Nakon očitavanja zapisa donosi se stav o kontroli ili dodatnim pretragama. Ako se prije CTG zapisa trudnica izloži fizičkom naporu (hod uz stepenice npr.) dobićemo „non stres“ test, situaciju kojom se „isprovocira“ rezerva fetalne kondicije i svjesno fetus izloži naporu nakon čega se CTG-om objektivizira njegova kondicija.

Praktični savjeti

Metode procjene kondicije ploda (biofizički profil ploda, color Doppler monitoring, CTG) se rutinski provode nakon navršene 36. nedjelje trudnoće pa do poroda. U slučaju da je trudnoća povišenog rizika neke od metoda se počinju provoditi ranije. Tokom redovnih kontrola u posljednjem trimestru trudnoće u dogovoru sa ljekarom pravi se plan praćenja ploda od 36. nedjelje trudnoće pa do poroda.

Više informacija saznajte putem e-maila: [email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator