Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Visokorizična trudnoćaVisokorizična trudnoća

Visokorizična trudnoća je svaka trudnoća kod koje je ugrožen fetus ili majka zbog različitih i mnogobrojnih oboljenja prije začeća, oboljenja trudnoće, rizika dobi, ponavljanih pobačaja i slično. U populaciji trudnica je oko 20% trudnoća visokog rizika.

Najčešća patološka stanja u trudnoći

Najčešća patološka stanja u trudnoći mogu biti vezane za zdravstveno stanje majke prije trudnoće ili u trudnoći. Također mogu biti vezana za bolesti ploda i majke koje nastaju tokom aktuelne trudnoće. Uzroci patološke trudnoće su slijedeči: povišen krvni pritisak koji postoji kod majke prije trudnoće ili nastaje tokom trudnoće. Šećerna bolest koja također može postaojati od ranije ili se razviti u toku trudnoće. Zastoj u rastu ploda koji može biti uzrokovan intrauterinim infekcijama ploda ili nedovoljnim dotokom krvi od majke prema plodu (povišeni krvni pritisak, trombofilija, konzumiranje cigareta), stanja vezana za uzastopne spontane pobačaje, pojačan rizik ili sumnju za bolesti hromozoma bebe. Detekcija anomalija građe ili funkcije pojedinih organskih sistema ploda. Veliki izazov u nadzoru zdravlja majke i bebe predstavljau i hronične bolesti majke kao što su bronhijalna astma, epilepsija, autoimuna oboljenja (lupus, reumatoidni artritis, bolesti štitne žlijezde).

Značaj anamneze u prevenciji komplikacija patološke trudnoće

Veoma je bitno da trudnica prilikom prvog pregleda informiše ljekara o eventualnim problemima u prethodnim trudnoćama. Pojačanim mjerama nadzora, češćim kontrolama i dodatnim dijagnostičkim procedurama moguće je prevenirati ili u manjiti štetne efekte mnogih patoloških stanja. Pravilno postavljena dijagnoza, blagovremen i adekvatan tretman su preduslov za dobar ishod liječenja!!!

Visokorizična trudnoća, veliko i bogato kliničko iskustvo u tretmanu

Veliko i bogato kliničko iskustvo, savremeno obrazovanje uposlenika, praćenje najnovijih znanstvenih i stručnih trendova u opstetriciji i perinatologiji, izvanredna oprema (2D, 3D, 4D ultrazvučna oprema) mogućnost prenatalne dijagnostike (amniocenteza, kombinirani skrining na hromozomopatije), relevantne laboratorijske pretrage za trudnoću, antepartalna kardiotokografija omogučuju da se visokorizična trudnoća može objektivizirati i uspješno liječiti i konačno doći do cilja, zdava beba i zdava majka.

Više detalja vezanih za tretman visokorizične trudnoće možete dobiti putem e-mail kontrakta: [email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator