Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

3D, 4D ekspertni ultrazvučni pregled građe fetusa se provodi u periodu od 18. do 22. nedjleje gestacije. Praktično znači pregled fetusa “od glave do pete”. Koncept “anatomskog istraživanja” građe fetusa je izuzetno važan jer daje najdetaljnije informacije o fetusu i trudnoći. Ultrazvučni pregled se provodi se tehnikama 3D i 4D ultrazvučnog prikaza, najsofisticiranim pretragama koje u rukama iskusnih i certificiranih istraživača daju istinu o zdravlju fetusa. Pretraga se provodi po preporukama Evropske asocijacije perinatologa sa ciljem da se u II trimestru trudnoće utvrdi normalna građa fetusa ali i na vrijeme otrkriju velike i male ultrazvukom detektibilne anomalije ili devijacije od normalnog. U Zavodu “Mehmedbašić”se 3D, 4D ekspertni ultrazvučni pregled građe fetusa obavlja na E10 BT20 i E6 3D/4D ultrazvučnim aparatima firme GE.

Šta trebamo prikazati tokom pregleda?

Elementi fetalne anatomije koji se pretražuju i dokumentiraju ekspertnim ultrazvučnim pregledom u dobi od 18.-22. nedjelje gestacije su:

  • glava i mozak (bazični sken, tri transverzalna prikaza mozga)
  • lice i vrat (usne, nos, uši, izgled lica)
  • 3D prikaz kičmenog stuba (longitudinalni i transverzalni i koronarni prikaz)
  • grudni koš: srce (četiri srčane šupljine, aortalni i duktalni luk, protok krvi kroz ventrikule), pluća, oblik i svedenost grudnog koša
  • abdomen: veliki organi (želudac, jetra, slezena, žučna kesa, crijeva)
  • mokraćni trakt: bubrezi, mokraćni mjehur, genitalije
  • ekstremiteti: prikaz donjih i gornjih ekstremiteta, šake, stopala, prsti
  • pozicija i starost posteljice, količina plodve vode, protok kroz arteriju pupčanika

Evaluacija uključuje i procjenu dinamike ploda, procjenu tjelesne mase fetusa, dinamiku rasta fetusa, pregled posteljice, cerviksa, plodove vode. Svaka nejasnoća koja se ustanovi tokom pregleda, sumnja ili odstupanje od normalmosti građe ili funkcije fetusa zahtjeva procjenu i donošenje medicinskog stava od starane ekspertnog tima Zavoda.

Nakon obavljenog pregleda dobićete snimak pregleda na USB kartici. Simak pregleda je bitan medicinski dokument ali i trajna uspomena na nerođeno djete. Više detalja o 3D/4D ultrazvučnom pregledu građe fetusa možete dobiti putem e-mail-a:[email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator