3D, 4D ekspertni UZ građe fetusa se provodi u periodu od 18. do 22. nedjleje gestacije. Praktično znači pregled fetusa “od glave do pete”. Koncept “anatomskog istraživanja” građe fetusa je izuzetno važan jer daje najdetaljnije informacije o fetusu i trudnoći. Provodi se tehnikama 3D i 4D ultrazvučnog prikaza, najsofisticiranim pretragama koje u rukama iskusnih i certificiranih istraživača daju istinu o zdravlju fetusa. Pretraga se provodi po preporukama Evropske asocijacije perinatologa sa ciljem da se u II trimestru trudnoće utvrdi normalna građa fetusa ali i na vrijeme otrkriju velike i male ultrazvukom detektibilne anomalije ili devijacije od normalnog. U Zavodu se 3D, 4D ekspertni UZ pregled građe fetusa obavlja na E10 BT20 i E6 3D/4D ultrazvučnim aparatima firme GE.

Elementi fetalne anatomije koji se pretražuju i dokumentiraju ekspertnim ultrazvučnim pregledom u dobi od 18-22 nedjelje su:

  • glava i mozak (bazični sken, 3 transverzalna prikaza mozga)
  • lice i vrat (usne, nos, uši, izgled lica)
  • kičma (longitudinalni i transverzalni prikaz)
  • grudni koš: srce(četiri srčane šupljine, aortalni i duktalni luk, protok krvi kroz ventrikule), pluća, oblik i svedenost grudnog koša
  • abdomen:veliki organi:želudac, jetra, slezena, žučna kesa, crijeva
  • mokraćni trakt:(bubrezi, mokraćni mjehur), genitalije
  • ekstremiteti: prikaz donjih i gornjih ekstremiteta, šake, stopala, prsti)

Evaluacija uključuje i procjenu tjelesne mase fetusa, dinamiku rasta fetusa, pregled posteljice, cerviksa, plodove vode. Svaka nejasnoća kod pregleda, sumnja ili odstupanje od normalmosti građe ili funkcije fetusa zahtjeva procjenu i donošenje medicinskog stava od starane ekspertnog tima Zavoda.

Na zahtjev pacijenta uradiće se DVD snimak pregleda kao dokument ali i trajna uspomena na nerođeno djete.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator