3D, 4D ekspertni UZ građe fetusa se provodi u periodu od 18. do 22. nedjleje gestacije. Praktično znači pregled fetusa “od glave do pete”. Koncept “anatomskog istraživanja” građe fetusa je izuzetno važan jer daje najdetaljnije informacije o fetusu i trudnoći. Provodi se tehnikama 3D i 4D ultrazvučnog prikaza, najsofisticiranim pretragama koje u rukama iskusnih i certificiranih istraživača daju istinu o zdravlju fetusa. Pretraga se provodi po preporukama Evropske asocijacije perinatologa sa ciljem da se u II trimestru trudnoće utvrdi normalna građa fetusa ali i na vrijeme otrkriju velike i male ultrazvukom detektibilne anomalije ili devijacije od normalnog. U Zavodu se 3D, 4D ekspertni UZ pregled građe fetusa obavlja na E10 BT20 i E6 3D/4D ultrazvučnim aparatima firme GE.

Elementi fetalne anatomije koji se pretražuju i dokumentiraju ekspertnim ultrazvučnim pregledom u dobi od 18-22 nedjelje su:

  • glava i mozak (bazični sken, 3 transverzalna prikaza mozga)
  • lice i vrat (usne, nos, uši, izgled lica)
  • kičma (longitudinalni i transverzalni prikaz)
  • grudni koš: srce (četiri srčane šupljine, aortalni i duktalni luk, protok krvi kroz ventrikule), pluća, oblik i svedenost grudnog koša
  • abdomen: veliki organi (želudac, jetra, slezena, žučna kesa, crijeva)
  • mokraćni trakt: bubrezi, mokraćni mjehur, genitalije
  • ekstremiteti: prikaz donjih i gornjih ekstremiteta, šake, stopala, prsti

Evaluacija uključuje i procjenu tjelesne mase fetusa, dinamiku rasta fetusa, pregled posteljice, cerviksa, plodove vode. Svaka nejasnoća kod pregleda, sumnja ili odstupanje od normalmosti građe ili funkcije fetusa zahtjeva procjenu i donošenje medicinskog stava od starane ekspertnog tima Zavoda.

Nakon obavljenog pregleda dobićete snimak pregleda na USB kartici. Simak pregleda je bitan medicinski dokument ali i trajna uspomena na nerođeno djete. Više detalja o pregledu možete dobiti putem e-mail-a:[email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator