Današnji stupanj medicine doveo je i do razvoja novih medicinskih tehnologija koje omogućavaju tačno, precizno i sigurno otkrivanje novih bolesti i njihovih uzročnika. Ove činjenice neminovno nameću potrebu za uvođenjem savremene dijagnostike u perinatologiji, ginekologiji i reprodukciji. Zavod “Mehmedbašić” u nastojanju da odgovori zahtjevu savremenosti u medicini formirao je vlastiti laboratorij za genetičku dijagnostiku u perinatologiji, ginekologiji i liječenju neplodnosti.

Laboratorij za genetiku Zavoda “Mehmedbašić” postoji od 2004. godine. Prvi je privatni laboratorij te vrste u BiH, i pruža usluge analize plodove vode i krvi. Pored citogenetike uvedene su i analize molekularne genetike zasnovane na PCR-u i DNK sekvenciranju, čime postajemo najsavremenija laboratorija za humanu genetiku. Genetski laboratorij posjeduje najsavremeniju opremu (RT-PCR i Genetic Analyzer-sekvencer), uposlene certificirane profesionalce (biolog-citogentičar i ing.biologije i bioinženjeringa) spremne i sposobne da ispune visoke zahtjeve savremene genetičke dijagnostike u oblasti perinatologije, ginekologije i neplodnosti. U našem Zavodu možete dobiti i genetski savjet od stručnjaka iz oblasti medicinske genetike.

Zavod “Mehmedbašić” nudi usluge iz oblasti humane genetike i citogenetike:

Genetsko savjetovalište

Genetske analize u oblasti prenatalne dijagnostike

  • Rana amniocenteza – citogenetska analiza hromozoma ploda (plodova voda)
  • Kariotip (periferna krv)

Prevencija infekcija u trudnoći

  • Klamidija, ureaplazma, mikoplazma PCR metodom
  • Aerobni i anerobni mikroorganizmi PCR metodom
  • HPV genotipizacija PCR metodom

Genetska dijagnostika iz oblasti ginekologije i neplodnosti

  • HPV genotipizacija PCR metodom
  • Kariotip-azospermia (periferna krv)
  • Klamidija, ureaplazma, mikoplazma, aerobni i anerobni mikroorganizmi PCR metodom (priprema za postupak HSG)

Aida Ćatić

Ja sam genetičar i radim u labaratoriju za genetiku na poslovima pripreme i izvođenja dijagnostičnih genetskih i citogenetskiha naliza plodove vode i krvi. Nakon punkcije amniona iz plodove vode radim citogenetsku analizu kariograma (određivanje hromozoma nerođenog djeteta).

U Chicagu sam stekla desetogodišnje isukustvo iz perinatologije i pedijatriske genetike. Radila sam u laboratoriju citogenetike kao šef smjene i kao glavni laborant za micorarray sekciju. Magistrirala sam biologiju u Chicagu i posjedujem certifikat za rad citogenetike od strane Američkog društva za kliničku patologiju (ASCP).

U Zavodu proučavam humanu genetiku kao nauku o genima, nasljeđivanju genetskih poremećaja i genetske varijacije u čovjeka. Također radim genetičko savjetovanje koje obuhvata proces komunikacije i edukacije između ljekara, laboratorije, savjetnika i osobe ili para koji traži savjet u vezi pojave nasljednih bolesti, rizik pojave ili ponavljanja genetičkog poremećaja u pojedinaca ili familiji.


Moji članci