Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Genetski laboratorij, prednosti u dijagnostici i tretmanu

Današnji stupanj medicine doveo je i do razvoja novih medicinskih tehnologija koje omogućavaju tačno, precizno i sigurno otkrivanje novih bolesti i njihovih uzročnika. Ove činjenice neminovno nameću potrebu za uvođenjem savremene dijagnostike u perinatologiji, ginekologiji i reprodukciji. Zavod “Mehmedbašić” u nastojanju da odgovori zahtjevu savremenosti u medicini formirao je vlastiti genetski laboratorij u kojem se provode genetičke analize iz oblasti perinatologije, ginekologije i neplodnosti.

Genetski laboratorij Zavoda “Mehmedbašić” postoji od 2004. godine. Prvi je privatni laboratorij te vrste u BiH, i pruža usluge analize plodove vode i krvi. Pored citogenetike uvedene su i analize molekularne genetike zasnovane na PCR-u i DNK sekvenciranju, čime postajemo najsavremenija laboratorija za humanu genetiku. Genetski laboratorij posjeduje najsavremeniju opremu (RT-PCR i Genetic Analyzer-sekvencer), uposlene certificirane profesionalce (biolog-citogentičar i ing.biologije i bioinženjeringa) spremne i sposobne da ispune visoke zahtjeve savremene genetičke dijagnostike u oblasti perinatologije, ginekologije i neplodnosti. Zahvaljujući brzini dobijanja rezultata pretrage, specifičnosti i senzibilnosti provedenih analiza genetski laboratorij predstavlja močnu podršku za svakodnevni rad ljekara u našem Zavodu. Na ovaj način brzo, precizno postavljamo dijagnozu i imamo šansu za uspjšan ishod tretmana. Genetski laboratorij Zavoda “Mehmedbašić” ima uspješnu saradnju sa renomiranim genetskim laboratorijima u Evropi i SAD-u. Mogućnost razmjene informacija i iskustava sa kolegama iz inostranstva pruža nammogućnost rješavanja najsloženijih izazova iz oblasti genetike i citogenetike.

Zavod “Mehmedbašić” nudi usluge iz oblasti humane genetike i citogenetike:

Genetsko savjetovalište

Genetske analize u oblasti prenatalne dijagnostike

  • Rana amniocenteza – citogenetska analiza hromozoma ploda (plodova voda)
  • Kariotip (periferna krv)

Prevencija infekcija u trudnoći

  • Klamidija, ureaplazma, mikoplazma PCR metodom
  • Aerobni i anerobni mikroorganizmi PCR metodom
  • HPV genotipizacija PCR metodom

Genetska dijagnostika iz oblasti ginekologije i neplodnosti

  • HPV genotipizacija PCR metodom
  • Kariotip-azospermia (periferna krv)
  • Klamidija, ureaplazma, mikoplazma, aerobni i anerobni mikroorganizmi PCR metodom (priprema za postupak HSG)
  • spermokultura PCR metodom

Detaljne informacije vezane za način uzimanje uzorka, vrijeme trajanje analize, interpretaciju rezultata analize možete dobiti U Genetskom laboratoriju Zavoda “Mehmedbašić” na tel +387 33 81 56 20 ili putem e-maila: [email protected]

Aida Ćatić

Ja sam genetičar i radim u labaratoriju za genetiku na poslovima pripreme i izvođenja dijagnostičnih genetskih i citogenetskih analiza plodove vode i krvi. U Chicagu sam stekla desetogodišnje isukustvo iz perinatologije i pedijatriske genetike. Radila sam u laboratoriju citogenetike kao šef smjene i kao glavni laborant za micorarray sekciju. Magistrirala sam biologiju u Chicagu i posjedujem certifikat za rad citogenetike od strane Američkog društva za kliničku patologiju (ASCP).
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator