Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Aerobi i anaerobi, zašto su opasni tokom trudnoće?

Aerobi i anaerobi pripadaju širokoj skupini mikroorganizama koji štetno djeluju u dijelovima tijela gdje postanu dominantni u odnsu na normalu mikrofloru. Povečana koncentracija aeroba i anaeroba u rodnici i cervikalnom kanalu kod trudnica može uzrokovati niz komplikacija (krvarenje, upala plodvih ovoja, prijevremeno pucanje vodenjaka, spontani pobačaj). Stoga je iznimno važno blagovremeno prepoznati početne simptome infekcije, pravilno postaviti dijagnozu i adekvatno tretirati upale uzrokovane ovim mikroorganizmima.

Rana detkecija aeroba i anaeroba PCR metodom

Rana detkecija aerobnih i anaerobnih mikroorganizama u cervikalnom brisu je veoma bitna za prevenciju, odnosno pravovremeno liječenje upale sluznice rodnice i cervikalnog kanala. PCR metoda kojom se radi ova analiza u Zavodu ima prednost nad ostalim metodama upravo zbog mogućnosti da detektuje i minimalnu količinu uzročnika. Klinički značaj rane detekcije mikroorganizama jednako je bitan u ginekologiji (borba protiv hroničnih upala grlića materice, prevencija prekanceroznih promjena na grliću materice) kao i u porodiljstvu (prevencija upale rodnice i grlića materice sa ciljem prevencije pobačaja i prijevremenog rađanja).

Šta je vaginitis?

Vaginitis, vaginoza ili kolpitis su različiti nazivi za upalu ilii infekciju vagine. Zdrava vaginalna sluznica stvara sekret koji oblaže sluznicu vagine i cerviksa, te ima zaštitnu ulogu. Brojne su bakterijske vrste koje se mogu naći u genitalnom traktu. Ove bakterije služe kao zaštitna barijera protiv drugih, nepoželjnih, patogenih mikroorganizama. Normalna vaginalna flora sadrži bogatu mrežu mikroorganizama gdje su laktobacili dominantni. Ove bakterije održavaju blago kiseli pH unutar vagine (<4.5) i ravnotežu sa drugim mikroorganizmima. Poremećajem ravnoteže dolazi do smanjivanja laktobacila u vaginalnoj sekrecij i narušavanja pH vrijednost vaginalne sredine. Ove promjene stvaraju uslove za razvoj nepoželjnih, patogenih mikroorganizama. Na taj način se razvija upale rodnice i cerviksa. Simptomi zbog kojih se pacijentice javljaju ljekaru su pojačana vaginalna sekrecija, neugodan miris sekreta, bolni odnosti, bolovi u donjem dijelu stomaka i sl. Do poremećaja vaginalne floremože doći u bilo kojoj životnoj dobi. Najčešće je to kod spolno aktivnih žena u reproduktivnom razdoblju života.

Kada je potrebno uraditi bris?

Analizu cervikalnog birsa na aerobne i anaerobne mikroorganizme je potrebno uraditi u slijedečim prilikama:

  • pojačana vaginalna sekrecija
  • neugodan miris sekreta
  • bolni odnosti
  • bolovi u donjem dijelu stomaka
  • priprema za ginekološke intervecije ( apliciranje spirale, test prohodnosti jajovoda)
  • trudnoća (prevencija pobačaja ili prijevremenog rađanja)

Liječenje

U liječenju se primjenjuju tablete (antimikotici, antibiotici) i lokalni preparati (vaginalete, gelovi i kreme odgovarajućeg sastava). Ženama se preporučuje korištenje probiotika za održavanje vaginalne mikroflore zdravom, kao i sredstva za intimnu higijenu. Svakako liječenje ne treba provoditi samoincijativno, bez upute nadležnog ljekara.

Briseve možete svakodnevno uraditi u Zavodu. Detaljne informacije možete dobiti na tel. +387 33 81 11 55 ili +387 33 81 56 20.

Aida Ćatić

Ja sam genetičar i radim u labaratoriju za genetiku na poslovima pripreme i izvođenja dijagnostičnih genetskih i citogenetskih analiza plodove vode i krvi. U Chicagu sam stekla desetogodišnje isukustvo iz perinatologije i pedijatriske genetike. Radila sam u laboratoriju citogenetike kao šef smjene i kao glavni laborant za micorarray sekciju. Magistrirala sam biologiju u Chicagu i posjedujem certifikat za rad citogenetike od strane Američkog društva za kliničku patologiju (ASCP).
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator