Šta su klamidija, mikoplazma, ureaplzma ?

Klamidija, mikoplazmai ureapazma čini jednu od najčešćih spolno prenosivih uzročnika vrlo ozbiljnih infekcija kod žene i muškarca. Vrlo česta je infekcija kod mladih žena. Infekcija klamidijom, ureaplazmom i mikopazmom je bez simptoma, bola ili temperature te je podmukla sa ozbiljnim posljedicama. U trudnoći može izazvati infekcije grlića mateice, uzlazno se proširiti na plodove ovoje, izazvati prskanje vodenjaka i visoki pobačaj ili prijevremeno rađanje sa svim posljedicama nezrelosti ploda. Infekcija je moguća i van trudnoće kada izaziva upale unutrašnjeg kanala grlića materice, unutrašnji zid šupljine materice te pogudne upale jajovoda. Ove posljednje upale su teške jer izazivaju začepljenje jajovoda i njihovu trajnu neprohodnost i nemogućnost začeća na prirodan način.

Klamidija, mikoplazma, ureaplazma detekcija PCR metodom

U Zavodu “Mehmedbašić” klamidija, mikoplazma, ureaplazma se lako dijagnosticira pomoću testova na bazi DNK, odnosno PCR metodom. Ova metoda je mnogo osjetljivija od metode uzgajanja kulture, koja daje veliki broj lažno negativnih rezultata. PCR metodom direktno detektujemo DNK uzročnika, čak i kada je prisutan u vrlo malim količinama, što je veoma važno.

Kada se radi testiranje na klamadiju, ureplazmu, mikoplazmu?

Napomena

Kod muškaraca se test može raditi iz uzorka uretralnog brisa. Kod žena se test može raditi iz uzorka cervikalnog brisa. Uzorak cervikalnog brisa na analizu se ne može uzeti tokom menstrualnog krvarenja. U slučaju da se u brisu izoluje bilo koji od navedenih uzročnika oba partnera će dobiti odgovaraju antibiotsku terapiju. Dvije sedmice nakon provedene terapije potrebno je uraditi kontrolni birs kako bi dokazali da ste izlječeni.

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator