Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan

Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan ima za cilj da u što kraćem roku na jedom mjestu otkrije uzroke neplodnosti. Na osnovu prikupljenih medicinskih činjenica dajemo vam optimalan plan za liječenje. Osnovu pregleda čini 3D ultrazvučni pregled pacijentice (pregled građe materične šupljine, 3D procjena rezerve jajnika, 3D sono HSG (trodimenzionalni prikaz građe i prohodnosti jajovoda) i spermiogram (osnovni nalaz obrade razloga neplodnosti kod muškaraca).

Kako definisati neplodnost ?

Neplodnost je stanje gdje nakon godinu dana nezaštićenih odnosa par ne može ostvariti trudnoću, odnosno par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa (ako je žena starija od 36 godina).

Ko je odgovoran za izostanak trudnoće?

Neplodnost predstavlja problem za 15% svjetske populacije. Taj procenat sa godinama konstantno raste. Za trećinu uzroka neplodnosti “odgovoran” je muškarac, za trećinu žena, a za preostalu trećinu nauka još uvijek nije pronašla odgovor. To su tvz. idiopatski razlozi neplodnosti. Novija istraživanja naglašavaju trend porasta broja neplodnih muškaraca. Savremena definicija neplodnosti podrazumijeva sljedeće. Neplodnim se smatra:

  • par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon godinu dana nezaštićenih odnosa (ako je žena mlađa od 36 godina)
  • par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa (ako je žena starija od 36 godina)
  • žena koja uspije zatrudniti ali ne uspijeva iznijeti trudnoću do termina

Kako riješiti problem neplodnosti?

Ako prepoznate ovakav problem potrebno je da planirate konsultaciju i obradu razloga neplodnosti sa ljekarima IVF centra Zavoda “Mehmedbašić”. Nakon provedene konsultacije i obrade razloga neplodnosti praktično u jednom danu ćete saznati šta je uzrok vašeg problema

Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan je odličan način da u jednom danu dođemo do odgovora zašto se do sada trudnoća nije desila?!

Na osnovu prikupljenih medicinskih činjenica o vašem reproduktivnom zdravlju odredićemo adekvatan metod za liječenje neplodnosti !!!

Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan, sadržaj pregleda

Procedura obrada uzroka neplodnosti za jedan dan podrazumijeva da se anamenza (prikupljanje relevantnih medicinskih informacija koje mogu biti korisne za postavljanje dijagnoze i liječenje), laboratorijske analize, ultrazvučni pregled kod žene i analiza spermiograma kod muškaraca obave u istom danu.

Optimalno je da to bude period između 7. i 10. dana ciklusa. Pretrage započinju uzimanjem uzoraka krvi zbog analiza polnih hormona i hormona štitne žlijezde. Nakon uzimanja uzorka krvi radi se 3D ultrazvučni pregled materične šupljine sa ciljem provjere građe materične šupljine, 3D pregled jajnika sa ciljem procjene “rezerve jajnika”, potom se provodi procedura testiranja prohodnosti jajovoda također pod kontrolom 3D ultrazvuka. Istovremeno mušarac daje uzorak sjemena za analizu (potrebno je 3.-5. dana apstinencije)

Sadržaj pregleda “obrada uzroka neplodnosti za jedan dan”

Interpretacija nalaza u jednom danu

Nekoliko sati nakon što su provedene dijagnostičke procedure u prilici smo da pacijentima kažemo šta je razlog neplodnosti. U zavisnosti od otkrivenog razloga neplodnosti predlažemo metodu medicinski podpomognute oplodnje (MPO) koja je adekvatna u odnosu na otkrivene uzroke neplodnosti.

Šta je benefit ovakvog pristupa?

Pacijenti u jednom danu, na jednom mjestu provode sve dijagnostičke procedure i dolaze do medicinske istine koja je krucijalna za dalji tretman neplodnosti. Ovakvim pristupom se skraćuje vrijeme postavljana dijagnoze, smanjuje se broj provedenih dijagnostičkih procedura, odnosno smanjuje se cijena istih. Veoma bitno, dobija se pravilno tumačenje provedenih analiza u IVF centru Zavoda “Mehmedbašić” Sarajevo koji se duže od dvije decenije uspješno bavi problemom dijagnostike i tretmana neplodnosti!

Plan za tretman neplodnosti

Neplodnost se u IVF centru Zavoda “Mehmedbašić” Sarajevo liječi različitim metodama. Način liječenja zavisi od rezultata prethodno provedenih pretraga, tzv. “obrada uzroka neplodnosti za jedan dan”.

Termin pregleda, cijene paketa analiza i detalje vezane sa provođenje navedenih procedura možete saznati putem telefona +387 33 81 13 13, mobitela +387 60 32 59 801 ili putem e-mail-a: [email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator