Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Trodimenzionalni ginekološki ultrazvučni pregled je akutelan u području ginekologije posljednjih 20 godina. Metoda prikaza reproduktivnih organa u 3 dimenzije pomjerila je granice u dijanosticiranju velikog broja ginekoloških stanja i oboljenja.

Polje primjene 3D ultrazvuka u ginekologiji

3D ginekološki ultrazvučni pregled se primjenjuje u detekciji patoloških stanja materice (septum, miom, polip), u detekciji cističnih i tumorskih formacija jajnika, također i u procjeni biološke rezerve jajnika tzv. AFC. Primjenjuje se i u detekcji promjena u maloj zdjelici (endometrioza, tumorski recidivi).

Materica

  • dijagnostika patologije sluznice materice (polipi, zadebljanje sluznice, dijagnostika karcinoma sluznice materice)
  • dijagnostika i klasifikacija anomalija građe materice
  • kontrola položaja materičnog uloška (“spirale”)
  • prikazivanje i određivanje pozicije mioma

Jajnici

  • folikulometrija
  • AFC (prebrojavanje antralnih folikula)
  • dijagnostika tumora jajnika

Mala zdjelica

  • otkrivanje zdjelične endometrioze
  • razjašnjavanje tumorskih recidiva
  • prikaz ostalih tumora u maloj zdjelici

Kada je potrebno raditi 3D ultrazvučni pregled?

Šta nudimo u Zavodu?

Zavod “Mehmedbašić” raspolaže savremenim 3D/4D ultrazvučnim aparatima, educiranim medicinskim kadrom sa velikim iskustvom iz oblasti 3D ultrazvučne dijagnostike. U slučaju da otkrijemo problem primjenom savremenih algoritma liječenja dobićete adekvatne upute za dalji tretman.

Pretraga se provodi jednostavno kao i pri konvecionalnom ultrazvučnom pregledu. Ne boli i traje oko 15 minuta. Za detekciju anomalija materične šupljine ultrazvučni pregled se radi sredinom ciklusa (u periodu između 11. i 14. dana). Trodimenzionalni pregled sa ciljem detekcije polipa radi se u prvoj polovini ciklusa (od 3. do 5. dana ciklusa). Provjera rezerve jajnika (AFC) je trodimenzionalni prikaz antralnih folikula jajnika. U slučaju da detektujemo prisustvo patoloških promjena (prisustvo pregrade materice, polipa, mioma), zajedno sa Vama pravimo plan daljeg tretmana prema aktuelnim smjernicama.

Termin za 3D ginekološki ultrazvučni pregled možete zakazati putem e-maila: [email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator