Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je TORCH?

TORCH je medicinski akronim za grupu mogućih uzročnika perinatalnih infekcija. To su Toxoplasma gondii, Rubella, Cytomegalo virus, Herpes simplex virus. To je grupa virusnih, bakterijskih i protozoalnih infekcija koje od zaražene majke prolaze kroz posteljicu (placentu) do fetalnog krvotoka i dovode do teških anomalija fetusa, ili do spontanih pobačaja. Posebna je opasnost u činjenici da trudnice često imaju infekciju bez ikakvih simptoma.

Vrste TORCH testova

Prisustvo TORCH infekcija se može dokazati na dva načina. Direktnom PCR metodom kada se u krvi majke detektuje genetski materijel uzročnika što je veoma precizna metoda. Drugi način jeste sereloškaanaliza. Detekcijom antitijela (odbrambenih snaga organizma) u krvi majke dokazujemo da je infekt postojao. Na osnvu vrste antitjela i aviditeta zaključujemo da li se radi o minuloj ili aktuelnoj infekciji.

U Zavodu “Mehmedbašić” je moguće uraditi test na oba načina. Prednosti PCR metode za analizu TORCH infekcija u odnosu na standardne imunološke testove su u visokoj osjetljivosti reakcije na DNK ili RNK uzročnika. PCR metoda direktno detektuje prisustvo DNK ili RNK uzročnika. Metoda je visoko osjetljiva i daje odgovor da li TORCH infekcije ima ili nema.

Serološke metode koje su do sada korištene govore o prisustvu antitijela na određeni uzročnik, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li antitijela posljedica neke stare infekcije, vakcinacije, ili trenutnog prisustva uzročnika u organizmu.

Kada se test preporučuje?

  • u predkoncepcijskom savjetovanju, prije planirane trudnoće
  • u trudnoći ako nije urađeno predkoncepcijsko testiranje
  • kod spontanih pobačaja (osobito ranom II trimestru)
  • kod prethodnog rađanja ploda sa zastojem u rastu ili urođenim anomalijama
  • ultrazvukom utvrđene nenormalnosti ploda, plodove vode ili posteljice sa sumnjom na akutnu TORCH infekciju

Uzorci

  • krv trudnice, 3-5ml u 2X EDTA tubicama, i to ujutru obavezno prije jela, na tašte
  • amnionska tečnost za testiranje fetusa: amnionska tečnost 3-5ml

Šta ako nalaz ukazuje da je majka inficirana?

U slučaju da je rezultat nalaza pozitivan dokazali smo infekciju kod majke.To i dalje ne znači da je uzročnik prešao kroz posteljicu do ploda. Prema aktuelnim protokolima potrebno je uzeti uzorak prodve vode obično u 24. nedjelji gestacije sa namjerom da se dokaže da li su uzročnici prisutni i u plodvoj vodi. Ako jesu znamo sa sigurnošću da je i plod inficiran. Dalje slijedi savjetovanje i odluka da li je bezbjedno nastaviti trudnoću?!

Detalje vezane za analizu možete dobiti putem e-maila:[email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator