Šta je TORCH?

TORCH je medicinski akronim za grupu mogućih uzročnika perinatalnih infekcija. To su Toxoplasma gondii, Rubella, Cytomegalo virus, Herpes simplex virus. To je grupa virusnih, bakterijskih i protozoalnih infekcija koje od zaražene majke prolaze kroz posteljicu (placentu) do fetalnog krvotoka i dovode do teških anomalija fetusa, ili do spontanih pobačaja. Posebna je opasnost u činjenici da trudnice često imaju infekciju bez ikakvih simptoma.

Vrste TORCH testova

Prisustvo TORCH infekcija se može dokazati na dva načina. Direktnom PCR metodom kada se u krvi majke detektuje genetski materijel uzročnika što je veoma precizna metoda. Drugi način jeste sereloškaanaliza. Detekcijom antitijela (odbrambenih snaga organizma) u krvi majke dokazujemo da je infekt postojao. Na osnvu vrste antitjela i aviditeta zaključujemo da li se radi o minuloj ili aktuelnoj infekciji.

U Zavodu “Mehmedbašić” je moguće uraditi test na oba načina. Prednosti PCR metode za analizu TORCH infekcija u odnosu na standardne imunološke testove su u visokoj osjetljivosti reakcije na DNK ili RNK uzročnika. PCR metoda direktno detektuje prisustvo DNK ili RNK uzročnika. Metoda je visoko osjetljiva i daje odgovor da li TORCH infekcije ima ili nema.

Serološke metode koje su do sada korištene govore o prisustvu antitijela na određeni uzročnik, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li antitijela posljedica neke stare infekcije, vakcinacije, ili trenutnog prisustva uzročnika u organizmu.

Kada se test preporučuje?

  • u predkoncepcijskom savjetovanju, prije planirane trudnoće
  • u trudnoći ako nije urađeno predkoncepcijsko testiranje
  • kod spontanih pobačaja (osobito ranom II trimestru)
  • kod prethodnog rađanja ploda sa zastojem u rastu ili urođenim anomalijama
  • ultrazvukom utvrđene nenormalnosti ploda, plodove vode ili posteljice sa sumnjom na akutnu TORCH infekciju

Uzorci

  • krv trudnice, 3-5ml u 2X EDTA tubicama, i to ujutru obavezno prije jela, na tašte
  • amnionska tečnost za testiranje fetusa: amnionska tečnost 3-5ml

Šta ako nalaz ukazuje da je majka inficirana?

U slučaju da je rezultat nalaza pozitivan dokazali smo infekciju kod majke.To i dalje ne znači da je uzročnik prešao kroz posteljicu do ploda. Prema aktuelnim protokolima potrebno je uzeti uzorak prodve vode obično u 24. nedjelji gestacije sa namjerom da se dokaže da li su uzročnici prisutni i u plodvoj vodi. Ako jesu znamo sa sigurnošću da je i plod inficiran. Dalje slijedi savjetovanje i odluka da li je bezbjedno nastaviti trudnoću?!

Detalje vezane za analizu možete dobiti putem e-maila:[email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator