Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Krioprezervacija

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje embrija

Zamrzavanje i pohranjivanje zametaka (embriona) je postupak kojim se višak dobivenih embria koji se stvori postupkom MPO spermi za kasnije embriotransfere. Embriji se zamrzavaju (vitrificiraju) i čuvaju na na -196 stepeni. Embriji se čuvaju u smrznutom stanju sve dok par ne zatraži njihovu upotrebu. Važno je znati da svi dobiveni embriji nisu odgovarajućeg kvaliteta za kontrolirano zamrzavanje i odmrzavanje, te ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja. Međutim, svakako je procenat preživljenja preko 95% otkad se koristi metoda vitrifikacije, umjesto metoda sporog zamrzavanja embrija.

Glavni razlog zamrzavanja (vitrifikacije) embriona jeste očuvanje plodnosti pacijenata (životna dob para ili zdravstveni problemi koji se mogu odraziti na plodnost), smanjenje višeplodnih trudnoća nakon postupaka vantjelesne oplodnje. Zahvaljujući ovom postupku pacijentica je pošteđena od novih postupaka stimulacije ovulacije, novih postupaka punkcije i aspiracije folikula. Činjenica da u “rezevi” imamo više embriona nam daje mogućnost više pokušaja embrotrasfera što u konačnici povećava stopu uspjeha u postupcima vantjelesne oplodnje (IVF). Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje jajnih ćelija

Zamrzavanje jajnih ćelija je postupak kojim se nakon stimulacije ovulacije i nakon punkcije i aspiracije folikula jajne ćelije zamrzavaju i pohranjuju u tečni azot na -196°C. Naknadno se jajne ćelije mogu odmrznuti, oploditi i prenjeti kao embriji u matericu, potupak embriotransfera (ET). Ova metoda omogućava ženama slobodnije odlučivanje o početku njihovog majčinstva tzv. “social freezing” ali i o čuvanju jajnih ćelija ukoliko postoje medicinski razlozi za čuvanje istih. Plodnost žene pada sa njenom dobi. U skladu s tim, vjerovatnost za trudnoću je znatno veća ako jajne ćelije zamrzava žena mlađa od 35 godina, koja ima zdrav reprodukcijski sistem. Nakon 36. godine života, ukoliko je neophodna odgoda trudnoće, preporučuje se zamrzavanje embrija. Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18. Zamrzavanje jajnih ćelija jedan je od mogućih načina za očuvanje plodnosti, te se može primijeniti kod:

  • žena sa porodičnom sklonošću za prijevremenu menopauzu
  • žena koje će proći kemoterapiju, zračenje ili uklanjanje jajnika
  • žena koje su izložene lošim okolišnim čimbenicima na svom radnom mjestu koji mogu utjecati na njihove jajne ćelije (dugi letovi, izlaganje izvorima zračenja, izlaganje opasnim hemijskim supstancama kao što su boje, lakovi, katran)
  • sportašice (odlaganje majčinstva do završetka sportske karijere)
  • žena koje su imale operacijski zahvat na jajniku zbog ciste ili endometrioze te im je dio jednog ili oba jajnika uklonjen
  • liječenja bolesti ili poremećaja koji mogu negativno utjecati na jajnik (autoimune bolesti)
  • žena sa genetskim ili autoimunim predispozicijama (Turnerov sindrom, sistemski lupus eritematosus, Addisonova bolest, galaktozemija, diabetes mellitus, miastenia gravis)

Zamrzavanje (vitrifikacija) i pohranjivanje spermatozoida

Zamrzavanje i pohranjivanje spermatozoida je postupak kojim se dobiveni uzorci spermija ili tkiva testisa pohranjuju u tekući azot na temperaturi od -196°C.U pogodnom trenutku uzorci spermatozoida ili tkiva testisa se odmrzavaju te koriste u postupcima podpomognute oplodnje. Postupak se primjenjuje sa ciljem očuvanja plodnosti i planiranja potomstva u slučaju kada partneri duži vremenski period nisu skupa. Postupak se primjenjuje i u slučaju zdravstvenih tegoba čiji tretman se može odraziti na plodnost muškarca.

U “Zavodu” se bračna neplodnost liječi praktično svim metodama koje se danas u svijetu prakticiraju. Svim navedenim procedurama prethodi potpisivanje informiranih pristanaka i ugovora kojima informišemo par o pravima, obavezama, prednostima i nedostacima porcedure koju obavljaju. Sve procedure su definisane Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom “Službene novine Federacije BiH” 01-02-1-388-01/18.

Za detaljnije informacije, praktične upute možete nas kontaktirati na slijedeće brojeve telefona: +387 33 811 313 ili [email protected]

 

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator