Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Podrška psihoterapeuta parovima koji imaju “poteškoće” u ostvarenju potomstva sastavni je dio dijagnostike i liječenja neplodnosti. Put do ostvarenja postomstva za neke parove je pun neizvjesnosti, zebnje, iščekivanja. Stručna pomoć medicinara, psihoterapeuta, članova porodice neophodna je za ostvarenje krajnjeg cilja.

Šta je psihoterapija?

Najjednostavnije rečeno psihoterapija je liječenje razgovorom. Humanistički orijentisani psihoterapeuti naglašavaju važnost ljudske kreativnosti i izražajnosti. Psihoterapeuti su usmjereni na ovdje i sada i na osobu koja djeluje, na biće odgovorno za svoje ponašanje koje je sposobno igrati glavnu ulogu u svom mijenjanju. Ljudima se želi pomoći da budu cjelina jačanjem njihove svijesti o osjećajima koje ne priznaju i ponovnim prihvaćanjem dijelova sebe koje su se odrekli.

Psihoterapija se tiče sviju nas. Može nam pomoći da otkrijemo blokade i teškoće, da istražimo nove načine funkcionisanja, da obuzdamo naše strahove, sumnju i patnju. Psihoterapija je, iznad svega, konstantna potraga za harmonijom i boljim kvalitetom života. Svako od nas ima pravo na sreću. Niti jedan terapijski put ne može zaobići suze i anksioznost, ali da li je istinski vrijedno i korisno trošiti toliko vremena na teškoće iz prošlosti? Naročito ako je moguće, u isto vrijeme, njegovati sadašnjost i koncentrisati se na maksimalno jačanje potencijala za sreću jedne osobe.

Psihoterapeut je osoba koja osim fakulteta psihologije ili drugih humanističkih nauka ima završenu edukaciju iz nekog psihoterapijskog pravca koja traje pet godina,a klijentu pruža sigurnost svoje prakse, pomaže mu svojom tehnikom i sposobnošću, te otkriva orginalnost klijenta u isto vrijeme kad i on. On poštuje klijentove različitosti, kao što poštuje i klijentovu volju da istražuje,i njegove dnevne limite. Klijent utvrđuje plan puta, a terapeut se pridružuje bez nametanja ritma ili zaobilaznih puteva. Ipak, terapeut može odbiti prijevremeno ili opasno putovanje. On također može komentarisati određena mjesta, spektakularna ili ne, i ukazati klijentu na beskorisnost zaobilaznice ili izbjegavanja. Nakon ekspedicije i ovog zajedničkog otkrivanja, terapeut može pomoći klijentu da nacrta mapu puta i ocijeni situaciju.

Podrška psihoterapeuta parovima koji imaju “poteškoće” u ostvarenju potomstva

Kada planiranje porodice od početka ne ide kako su partneri planirali dolazi do određenih psiholoških poteškoća koje se javljaju kod oba partnera. Liječenje bračne neplodnosti je proces koji zahtjeva veliku predanost budućih roditelja i ukoliko ishod ne bude željena beba, dolazi do razočarenja koje može dovesti do promjena dinamike između partnera. Kao posljedice se mogu javiti problemi između partnera, promjene raspoloženja, depresija i druga stanja. Zadatak i cilj psihoterapeuta je pomoći partnerima da što lakše prođu kroz taj proces, istraže i prihvate mogućnosti u ostvarivanju uloge roditelja kao jedne od najvažnijih uloga u životu.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator