PAPA test

04. 04. 2017
Eldar dr. Mehmedbašić

 

Prevencija tumora grlića materice

San medicinske struke je da sistemom probira u populaciji pacijenata, primjenom neke jednostavne metode dođe do predstadija ili ranih stadija karciona određenog organa. To omogućuje jednostavno liječenje ili potpuno izlečenje te štiti pacijenta od teških i zapuštenih oblika raka, iznimno opasnih po život.

Za taj sistem kažemo da je probir (skrining), metodu probira klasificiramo pogodnom za skrining, a za organ kažemo da je preventibilan, odnosno da na tom organu možemo provesti prevenciju raka.

Papa bris je skrining metoda kojom se mogu detektirati svi oblici predkliničkih promjena na stanicama grlića materice. Te promjene ili abnormalnosti epitela, ako se na vrijeme ne otkriju vode prema karcinomu grlića materice.

Kako se uzima PAPA bris?

Zbog pogodne lokalizacije grlića postupak uzimanja uzorka za citološku analizu (PAPA bris) je vrlo jednostavan, bezbolan, neškodljiv i brz. Nakon uvođenja spekula („ogledala“) u rodnicu, prikaže se grlić materice, nježno očisti vaticom, a potom posebnom drvenom špatulom, kružnim pokretom uzima se bris sa površine grlića. Potom se sa špatule prikupljeni stanični materijal razmaže na stakalce i fiksira alkoholom. U citološkom laboratoriju se fiksirani materijal oboji specijalnim bojama. Nakon sušenja preparat se stavlja pod mikroskop i analizira. Uvjet za kvalitetnu mikroskopsku pretragu je reprezentativan uzorak. Bris uzimamo na takav način da dobijemo stanični materijal sa površine cerviksa i sa granice između pločastog i žljezdanog epitela. U posljednje vrijeme kvalitet brisa se postiže uzimanjem materijala četkicom („cyto-brush“).

Kada se preporučuje uzimanje brisa?

Danas je generalni stav da se bris uzima jednom godišnje u svih spolno aktivnih žena bez obzira na dob.

Očitanje brisa

Bris se očitava po modificiranoj Bethezda kasifikaciji. Tom klasifikacijom se promjene više opisno dijele na promjene neodređenog značenja, na promjene za koje se ne može isključiti visok stupanj abnormalnosti stanica, te na promjene abnormalnosti skvamoznog epitela niskog i visokog stupnja. Nakon svrstavanja PAPA nalaza u grupe normalnog ili patološkog stanja, ginekolog će prema algoritmu odrediti dalji medicinski stav. Na rezultat analize se čeka maksimalno 7 dana.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator