Januar – mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice

ribbon_greenKarcinom grlića maternice je treći karcinom po pojavnosti u populaciji žena. U principu se može prevenirati. Prevencija se provodi redovnim uzimanjem brisa sa grlića maternice (PAPA test).

Organizovani program selekcije/probira (PAPA test) znatno je  smanjio učestalost kracinoma grlića materice u zapadnim zemljama. Tome doprinosi i svijest žena o potrebi i vrijednosti redovnog uzimanja PAPA brisa.

Bosna i Hercegovina je po pojavnosti karcinoma grlića maternice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja od karcinoma grlića maternice. Razlog je jednostavan: ne postoji organizovani probir na karcinom grlića maternice, svijest žena o krucijalnom značaju redovnog pregleda (PAPA test) je vrlo slabo razvijena.

Stanice (ćelije) na površini grlića maternice su te gdje nastaju promjene koje postepeno vode do ovog teškog oboljenja. Karcinom grlića izaziva HPV virus (humani papiloma virus). On se „useli“ u stanice (ćelije) pločastoslojevitog epitela površine grlića. Postoje različiti tipovi ovog virusa koji imaju visoki ili niski potencijal da izazovu rak grlića maternice. Povećani rizik da obole od HPV infekcije grlića, a time i raka imaju pacijentice koje rano stupe u spolni odnos, odnos bez zaštite, koje mjenjaju partnera, pacijentice pušači, i one pacijentice koje rabe uz sve navedene rizike i kontracepciju.

PAPA bris omogućuje da citolog vidi koji je stepen abnormalnosti promjena na grliću maternice (mali, srednji, ili visoki stepen abnormalnosti epitela). To nama ljekarima daje realnu šansu i mogućnost da rak grlića maternice otkrijemo u vrlo ranim, predkliničkim stadijima i tako uspješno liječimo.

U slučaju da PAPA test ukaže na abnormalnosti građe ćelija grlića materice provode se dopunske dijagnostičke i terapijske metode. Dalja dijagnostika podrazumjeva da se uradit HPV genotipizacija i kolposkopija. Pomoću HPV genotipizacije saznajemo da li je uzročnik promjena na grliću materice humani papiloma virus (HPV) i da li pripada grupi visokorizični sojeva koji mogu izazvati karcinom grlića materice. Kolposkopskim pregledom detektujemo koji dio grlića materice je zahvaćen prmjenama i koji je stepen opisanih prmjena. Na osnovu navedenih analiza se zauzima klinički stav i daje upauta pacijentici kada je naredna kontrola odnosno da li je potrebno dodatnim intervencijama tretirati promjenu na grliću materice. Na ovaj način u većini slučajeva na vrijeme odkrivamo i zasustavljamo napredovanje procesa koji bi mogao ugroziti zdravlje i život pacijentice.

U želji da omogućimo da usluge PAPA testa, HPV genotipizacije, kolposkopije i LLETZ-a budu dostupne što većem broju pacijentica treću godinu za redom Zavod “Mehmedbašić” u toku mjeseca januara  navedene usluge nudi po nižoj cijeni.

Nadamo se da je ovo makar mali doprinos prevenciji karcinoma grlića materice!

Za sve detalje možete nas kontraktirati na  tel. 061/480-126


Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke. Moj stručni princip kao voditelja struke  je da se u Zavodu provodi medicinska struka zasnovana na dokazima,da je to medicina dokazano dobre kliničke prakse, upotpunjena savremenim algoritmima i vodiljama  koja će ,uz najsavremeniju opremu i  drugu modernu mediicinsku tehnologiju učiniti  sve da vi, naši pacijenti, budete potpuno zadovoljni. Pružiću svo medicinsko znanje, profesionalnu senzibilnost, upotrijebiti vrhunske medicinske  spoznaje   da rješim vaš zdravstveni problem. Učiniti ću sve:

  • da dobijete trudnoću i dijete jer je Zavod BH brend u liječenju neplodnosti i sa najvećim i najdužim “domaćim” iskustvom i kompetentnošću u IVF  tehnologiji
  • da se brinem o vama trudnici, plodu i porodu
  • objektiviziram zdravlje ploda metodama prenatalne dijagnostike
  • preveniram ili na vrijeme dijagnosticiram tumore genitalnih organa i dojke
  • pomoći ću vam i pružanjem širokog dijapazona usluga iz  genetske, citogenetske i medicinskobiohemijske dijagnostike

Sve ovo, moji saradnici i ja, postižemo kao jedinstven tim profesionalaca i znalaca spremnih i predanih da se suoče sa svim vašim problemima naše medicinske  specijalnosti i u isto vrijeme sposobnih da ostvare sve vaše potrebe, želje i nadanja.


Moji članci