Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice

Karcinom grlića materice je treći karcinom po pojavnosti u populaciji žena. Nastanak karcinoma se može prevenirati (može se spriječiti njegov nastanak). Primarna prevencija karcinoma grlića materice jeste vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV-a). Od skora je počela organizovana vakcinacija protiv HPV-a u sarajevskom kantonu. Sekundarna prevencija se provodi redovnim uzimanjem brisa sa grlića maternice (PAPA test i HPV genotipizacijom). Mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice podrazumijeva niz aktivnosti kojima nastojimo skrenuti pažnju o značaju primarne i sekundarne prevencije nastanka karcinoma grlića materince.Organizovani program selekcije/probira (PAPA test i HPV genotipizacija) znatno je smanjio učestalost kracinoma grlića materice u zapadnim zemljama. Tome doprinosi i svijest žena o potrebi i vrijednosti redovnog uzimanja PAPA brisa i provođenju HPV genotipizacije.

Bosna i Hercegovina je po pojavnosti karcinoma grlića materice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja od karcinoma grlića materice. Razlog je jednostavan, ne postoji organizovani probir na karcinom grlića maternice. Svijest žena o krucijalnom značaju redovnog pregleda (PAPA test i HPV genotipizacija) je vrlo slabo razvijena.

Stanice (ćelije) na površini grlića materice su te gdje nastaju promjene koje postepeno vode do ovog teškog oboljenja. Karcinom grlića izaziva HPV virus (humani papiloma virus). On se „useli“ u stanice (ćelije) pločastoslojevitog epitela površine grlića. Postoje različiti tipovi ovog virusa koji imaju visoki ili niski potencijal da izazovu rak grlića materice. Povećani rizik da obole od HPV infekcije grlića materice, a time i raka imaju osobe koje rano stupe u spolni odnos, odnos bez zaštite, koje mijenjaju partnera, pacijentice pušači, i one pacijentice koje koriste uz sve navedene rizike i kontracepciju.

Kako spriječiti nastanak karcinoma grlića materice?

Potrebno je da jednom u toku godine dana uradite PAPA test osim ako nakon prethodnog PAPA testa nije sugerisano drugačije. HPV genotipizacija je također poželjna jer u prognostičkom smislu daje potpuniju informaciju od samog PAPA testa!

PAPA bris omogućuje da citolog vidi koji je stepen abnormalnosti promjena na grliću maternice (mali, srednji, ili visoki stepen abnormalnosti epitela). To nama ljekarima daje realnu šansu i mogućnost da rak grlića materice otkrijemo u vrlo ranim, predkliničkim stadijima i tako uspješno liječimo.

Šta ako rezultat PAPA testa nije zadovoljavajući?

U slučaju da PAPA test ukaže na abnormalnosti građe ćelija grlića materice provode se dopunske dijagnostičke i terapijske metode. Dalja dijagnostika podrazumijeva da se uradi HPV genotipizacija i kolposkopija.

HPV genotipizacija

Pomoću HPV genotipizacije saznajemo da li je uzročnik promjena na grliću materice humani papiloma virus (HPV) i da li pripada grupi visokorizičnih sojeva koji mogu izazvati karcinom grlića materice.

Kolposkopski pregled

Kolposkopskim pregledom detektujemo koji dio grlića materince je zahvaćen promjenama i koji je stepen opisanih promjena. Na osnovu navedenih analiza se zauzima klinički stav i daje uputa pacijentici kada je naredna kontrola odnosno da li je potrebno dodatnim intervencijama tretirati promjenu na grliću materice. Na ovaj način u većini slučajeva na vrijeme otkrivamo i zasustavljamo napredovanje procesa koji bi mogao ugroziti zdravlje i život pacijentice.

Dodatna dijagnostika i liječenje promjena na grliću materice

U situacijama kada je kolposkopski nalaz pokazao značajne promjene na grliću materice potrebno je uzeti uzorak tkiva sa grlića materice. Ta intervencija se zove “ciljana” biopsija grlića. Uzorak se šalje na patohistološku dijagnostiku (analiza koju radi patolog). Ako patohistološki nalaz potvrđuje ranije postavljene sumnje potrebno je uraditi LLETZ zahvat ili konizaciju.

Aktivnosti koje provodimo u Zavodu

Mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice u Zavodu “Mehmedbašić” planiramo obilježiti nizom aktivnosti. U želji da omogućimo da usluge PAPA testa, HPV genotipizacije, kolposkopije, biopsije, abrazije i LLETZ-a budu dostupne što većem broju pacijentica sedmu godinu za redom Zavod “Mehmedbašić” u toku mjeseca januara navedene usluge nudi po nižim cijenama.

Za sve detalje možete nas kontraktirati na tel. 033 81 11 55 , te putem e-maila: [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator