Mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice

23. 12. 2020
Mirza dr. Mehić

Karcinom grlića maternice je treći karcinom po pojavnosti u populaciji žena. U principu se može prevenirati. Prevencija se provodi redovnim uzimanjem brisa sa grlića maternice (PAPA test). Mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice podrazumijeva niz aktivnosti kojima nastojimo skrenuti pažnju o značaju primarne i sekundarne prevencije nastanka karcinoma grlića materince.

Organizovani program selekcije/probira (PAPA test) znatno je smanjio učestalost kracinoma grlića materice u zapadnim zemljama. Tome doprinosi i svijest žena o potrebi i vrijednosti redovnog uzimanja PAPA brisa.

Bosna i Hercegovina je po pojavnosti karcinoma grlića maternice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja od karcinoma grlića maternice. Razlog je jednostavan: ne postoji organizovani probir na karcinom grlića maternice, svijest žena o krucijalnom značaju redovnog pregleda (PAPA test) je vrlo slabo razvijena.

Stanice (ćelije) na površini grlića maternice su te gdje nastaju promjene koje postepeno vode do ovog teškog oboljenja. Karcinom grlića izaziva HPV virus (humani papiloma virus). On se „useli“ u stanice (ćelije) pločastoslojevitog epitela površine grlića. Postoje različiti tipovi ovog virusa koji imaju visoki ili niski potencijal da izazovu rak grlića maternice. Povećani rizik da obole od HPV infekcije grlića matrenice, a time i raka imaju pacijentice koje rano stupe u spolni odnos, odnos bez zaštite, koje mijenjaju partnera, pacijentice pušači, i one pacijentice koje rabe uz sve navedene rizike i kontracepciju.

Kako spriječiti nastanak karcinoma grlića materice?

Potrebno je da jednom u toku godinu dana uradite PAPA test !!!

PAPA bris omogućuje da citolog vidi koji je stepen abnormalnosti promjena na grliću maternice (mali, srednji, ili visoki stepen abnormalnosti epitela). To nama ljekarima daje realnu šansu i mogućnost da rak grlića maternice otkrijemo u vrlo ranim, predkliničkim stadijima i tako uspješno liječimo.

Šta ako rezultat PAPA testa nije zadovoljavajući?

U slučaju da PAPA test ukaže na abnormalnosti građe ćelija grlića materince provode se dopunske dijagnostičke i terapijske metode. Dalja dijagnostika podrazumijeva da se uradi HPV genotipizacija i kolposkopija.

HPV genotipizacija

Pomoću HPV genotipizacije saznajemo da li je uzročnik promjena na grliću materice humani papiloma virus (HPV) i da li pripada grupi visokorizičnih sojeva koji mogu izazvati karcinom grlića materice.

Kolposkopski pregled

Kolposkopskim pregledom detektujemo koji dio grlića materince je zahvaćen promjenama i koji je stepen opisanih promjena. Na osnovu navedenih analiza se zauzima klinički stav i daje uputa pacijentici kada je naredna kontrola odnosno da li je potrebno dodatnim intervencijama tretirati promjenu na grliću materince. Na ovaj način u većini slučajeva na vrijeme otkrivamo i zasustavljamo napredovanje procesa koji bi mogao ugroziti zdravlje i život pacijentice.

Dodatna dijagnostika i liječenje promjena na grliću materice

U situacijama kada je kolposkopski nalaz pokazao značajne promjene na grliću materice potrebno je uzeti uzorak tkiva sa grlića materince. Ta intervencija se zove “ciljana” biopsija grlića. Uzorak se šalje na patohistološku dijagnostiku (analiza koju radi patolog). Ako patohistološki nalaz potvrđuje ranije postavljene sumnje potrebno je uraditi LLETZ zahvat ili konizaciju.

Aktivnosti koje provodimo u Zavodu

Mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice u Zavodu “Mehmedbašić” planiramo obilježiti nizom aktivnosti. U želji da omogućimo da usluge PAPA testa, HPV genotipizacije, kolposkopije, biopsije, abrazije i LLETZ-a budu dostupne što većem broju pacijentica četvrtu godinu za redom Zavod “Mehmedbašić” u toku mjeseca januara navedene usluge nudi po nižim cijenama. Bili smo učesnici stručne diskusije vezane za uvođenje primarne prevencije nastanka karcinoma grlića materice “Razmatranje mogućnosti uvođenja HPV vakcinacije”. Konferencija je održana u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Kandona Sarajevo i Zavoda za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo. Također ćemo sredinom januara održati online prezentaciju za naše pacijente na temu “Prevencija karcinoma grlića maternice”.

Nadamo se da je ovo makar mali doprinos prevenciji karcinoma grlića maternice!

Za sve detalje možete nas kontraktirati na tel. 033 81 11 55 , te putem e-maila: [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator