Januar, mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice

30. 12. 2019
Mirza dr. Mehić

Karcinom grlića maternice je treći karcinom po pojavnosti u populaciji žena. U principu se može prevenirati. Prevencija se provodi redovnim uzimanjem brisa sa grlića maternice (PAPA test).

Organizovani program selekcije/probira (PAPA test) znatno je smanjio učestalost kracinoma grlića materice u zapadnim zemljama. Tome doprinosi i svijest žena o potrebi i vrijednosti redovnog uzimanja PAPA brisa.

Bosna i Hercegovina je po pojavnosti karcinoma grlića maternice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja od karcinoma grlića maternice. Razlog je jednostavan: ne postoji organizovani probir na karcinom grlića maternice, svijest žena o krucijalnom značaju redovnog pregleda (PAPA test) je vrlo slabo razvijena.

Stanice (ćelije) na površini grlića maternice su te gdje nastaju promjene koje postepeno vode do ovog teškog oboljenja. Karcinom grlića izaziva HPV virus (humani papiloma virus). On se „useli“ u stanice (ćelije) pločastoslojevitog epitela površine grlića. Postoje različiti tipovi ovog virusa koji imaju visoki ili niski potencijal da izazovu rak grlića maternice. Povećani rizik da obole od HPV infekcije grlića, a time i raka imaju pacijentice koje rano stupe u spolni odnos, odnos bez zaštite, koje mjenjaju partnera, pacijentice pušači, i one pacijentice koje rabe uz sve navedene rizike i kontracepciju.

Kako spriječiti nastanak karcinoma grlića materice?

Potrebno je da jednom u toku godinu dana uradite PAPA test !!!

PAPA bris omogućuje da citolog vidi koji je stepen abnormalnosti promjena na grliću maternice (mali, srednji, ili visoki stepen abnormalnosti epitela). To nama ljekarima daje realnu šansu i mogućnost da rak grlića maternice otkrijemo u vrlo ranim, predkliničkim stadijima i tako uspješno liječimo.

Šta ako rezultat PAPA testa nije zadovoljavajući?

U slučaju da PAPA test ukaže na abnormalnosti građe ćelija grlića materice provode se dopunske dijagnostičke i terapijske metode. Dalja dijagnostika podrazumjeva da se uradit HPV genotipizacija i kolposkopija.

HPV genotipizacija

Pomoću HPV genotipizacije saznajemo da li je uzročnik promjena na grliću materice humani papiloma virus (HPV) i da li pripada grupi visokorizični sojeva koji mogu izazvati karcinom grlića materice.

Kolposkopski pregled

Kolposkopskim pregledom detektujemo koji dio grlića materice je zahvaćen prmjenama i koji je stepen opisanih prmjena. Na osnovu navedenih analiza se zauzima klinički stav i daje upauta pacijentici kada je naredna kontrola odnosno da li je potrebno dodatnim intervencijama tretirati promjenu na grliću materice. Na ovaj način u većini slučajeva na vrijeme odkrivamo i zasustavljamo napredovanje procesa koji bi mogao ugroziti zdravlje i život pacijentice.

Dodatna dijagnostika i liječenje promjena na grliću materice

U situacijama kada je kolposkopski nalaz pokazao značajne promjene na grliću materice potrebno je uzeti uzorak tkiva sa grlića materice. Ta intervencija se zove “ciljana” biopsija grlića. Uzorak se šalje na patohistološku dijagnostiku (analiza koju radi patolog). Ako patohistološki nalaz potvrđuje ranije postavljene sumnje potrebno je uraditi LLETZ zahvat ili konizaciju.

U želji da omogućimo da usluge PAPA testa, HPV genotipizacije, kolposkopije i LLETZ-a budu dostupne što većem broju pacijentica treću godinu za redom Zavod “Mehmedbašić” u toku mjeseca januara navedene usluge nudi po nižoj cijeni.

Nadamo se da je ovo makar mali doprinos prevenciji karcinoma grlića materice!

Za sve detalje možete nas kontraktirati na tel. 061/480-126, te putem e-maila: [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator