Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Prekomjerna tjelesna masa, gojaznost i fertilnost (plodnost)

Prekomjerna tjelesna masa (PTM) i gojaznost su učestali zdravstveni problemi u žena reproduktivnog doba. U žena sa prekomjernom tjelesnom masom (gojaznošću) povećana je učestalost nepravilnosti menstrualnog ciklusa i nepostojanja ovulacije (“plodni dani”), tri puta više nego u fiziološki uhranjenih žena te je i rizik za neplodnost takođe tri puta veći u gojaznih žena.

Smanjena fertilnost (plodnost) u ženasa PTM i gojaznošću predstavlja velikim problem i u programima asistirane koncepcije/medicinski podpomognute oplodnje.

Masno tkivo je endokrini organ (hormonski aktivno) koji ima značajnu ulogu u reproduktivnoj sposobnosti kroz stvaranje i lučenje biološki aktivnih materija koji se nazivaju adipokini. Fiziološki poželjna količina masnog tkiva bitna je za održavanje pravilne funkcije osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici. Na ovaj način se reguliše proces ovulacije, implantacija embriona i fiziološki tok trudnoće. Povećanje količine masnog tkiva povećava količinu nepoželjnih adipokina u organizmu gojaznih žena. Tako se narušava funkcija osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici. Istovremeno aktiviraju se patofiziološki mehanizmi koji dovode do pojave insulinske rezistencije i sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Na koje procese utiče prekomjerna tjelesna masa?

Regulcija osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici u gojaznih žena može biti ozbiljno poremećena. Na taj način se povečava rizik za nemogućnost ostavrenja trudnoće spontanim putem. Također raste rizika za spontani pobačaj, loš ishod trudnoće i poremećaj razvoja ploda.

Kod žena sa prekomjernom tjelesnom masom (gojaznošću) sve češće je potrebna asistirana koncepcija/medicinski podpomognuta oplodnja. Prekomerna tjelesna masa (gojaznost) u žena u postupku asistirane koncepcije/medicinski podpomognute oplodnje jeste uzrok mnogoborojnih problema. Problemi se mogu ispoljiti kao loš odgovor jajnika na stimulaciju ovulacije, loš kvaliteta jajnih ćelija i embriona. Smanjena je količina intrafolikularnog humanog gonadotropina, smanjen je broj zrelih jajnih ćelija, smanjena je učestalost prenosa embriona i smanjen je broj prenesenih embriona. Tokom postupaka asistirane koncepcije/medicinski podpomognute oplodnje potrebna je veća količina i duža upotreba gonadotopina (lijekova za stimulaciju ovulacije). Sve gore navedeno direktno utiče na uspješnost postupaka medicinski podpomognute oplodnje!!!

Benefiti fiziološke količine masnog tkiva

Smanjenje tjelesne mase kako u žena sa prekomjernom tjelesnom masom/gojaznošću bez menstrualnog ciklusa tako i u žena sa redovnim menstrualnim ciklusom povećava reproduktivnu sposobnost u pravcu poboljašnja ovulacije, veće učestalosti trudnoće i boljeg ishoda trudnoće. Smanjenje telesne mase za 5 do 10% poboljšava endokrine pokazatelje: smanjuje se količina slobodnog testosterona, luteinizirajućeg hormona i insulina, a poboljšava se učestalost ovulacije.

Kome se obratiti za pomoć?

Postizanje poželjne reproduktivne sposobnosti u žena sa prekomjernom tjelesnom masom i gojaznošću treba da se ostvari kroz zajednički rad ginekologa i dijetoterapeuta.

Autorica teksta: Prof dr Budimka Novaković

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator