Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Biopsija grlića materice je vrlo važna medicinska procedura iz koje se na jednostavan način dobija tkivo grlića i šalje na patohistološki pregled. Patohistološki pregled isječka tkiva je definitivna dijagnoza i od tog nalaza ovisi dalje liječenje. Biopsija se radi pod nadzorom kolposkopa jer se na taj način najbolje vidi inkriminisano područje (ciljana ili “punch” biopsija). Izuzetak jeste situacija u kojoj se i golim okom vidi ciljana promjena u čemu pomaže i Šilerova jodna proba. Cilj biopsije je da se uzme površinski sloj tkiva koji obuhvata epitel i stromu ispod promjene. Za uzimanje biopsije upotrebljavaju se specijalna klješta, omča ili hirurški nož. Područje biopsije se nakon asepse grlića infiltrira analgetikom, tankom iglom, te biopsija ne boli. Ako postoji krvarenje ono se lako zaustavlja kompresijom, hemijskim ili mikrotalasnim insrumentima.

Kada je potrebna biopsija tkiva grlića materice?

Biopsija se radi sa ciljem postavljanja dijagnoze promjena na grliću materice. Potrebno je raditi u slijedećim stanjima:

Napomena

U Zavodu “Mehmedbašić” se biosija radi po svim savremenim postulatima i algoritmu koji obezbjeđuje uzimanje uzroka sa pravog mjesta (uz kolposkopiju i Šilerovu probu), primjerene dubine (LLETZ tehnika), praktično bez bola i kravarenja (lokalna analgezija). Nakon dolaska patohistološkog nalaza predstoji interpretacija rezultata i definisanje terapijskog stava, narednih metoda liječenja i kontrola.

Detaljne informacije koje se odnose na proceduru biopsije grlića materice možete dobiti putem telefona, +387 61 81 11 55, ili putem e-mail-a: [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator