Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je PAPA test?

PAPA test je jednostavna pretraga kojom saznajemo o zdravlju ćelija grlića materice. Analiza nam obezbjeđuje da preveniramo nastanak karcinoma grlića materice (detektujemo promjene na grliću materice u ranoj fazi). Uzimanje brisa je komforno, ne zahtijeva posebnu pripremu, niti je bolno. Test se izvodi pregledom u spekulima provođenjem inspekcije sluznice grlića materice i rodnice, uzimanjem briseva stražnjeg svoda rodnice, površine i kanala grlića materice vatenim štapićem, specijalnom špatulom i malom četkicom.

Kada je potrebno raditi bris?

Test je poželjno uraditi u prvoj polovini ciklusa, nakon završenog menzesa. Pretraga se radi jednom u toku godine osim ako ljekari sugerišu drugačije. U Zavodu “Mehmedbašić” PAPA test možete uraditi svakodnevno. Na rezultat analize se čeka maksimalno sedam dana.

Šta ako rezultat testa nije uredan?

U slučaju da rezultat PAPA testa pokazuje atipiju ćelija dobićete upute za dodatne dijagnostiče postupke (kolposkopija, HPV genotipizacija, biopsija grlića materice, LLETZ konizacija). Cilj dalje dijagnostike je da se procjeni da šta je dovelo do promjne, gdje se promjena nalazi i da se odredi način tretmana.

Dodatne analize

Ako rezultat PAPA testa pokazuje promjene na ćeliajma grlića materice potrebno je uraditi HPV genotipizaciju i kolposkopski pregled. Nakon rezultata dodatnih analiza određuje se period naredne kontrole ili se predlažu dalje dijagnostičke i terapijske procedure (ciljana biopsija ili LLETZ konizacija).

Januar mjesec prevencije nastanka karcinoma grlića materice

Primarna prevencija karcinoma grlića materice podrazumjeva vakcinaciju protiv najopasnijih tipova HPV virusa koji su najčešći uzročnici promjena na grliću materice. Sekunadrna prevencija karcinoma grlića materice počinje PAPA testom. U ovisnosti od rezultata testa predlažemo dalje dijagnostičke i terapijske procedure. Tokom mjeseca januara Zavod “Mehmedbašić” svojim pacijenticama nudi usluge koje se odnose na tretman grlića materice po nižim cijenama.

Radite redovne kontrolne ginekološke preglede jednom u toku godine, bolje spriječiti nego liječiti!

Sve detalje vezane za termin analiza možete dobiri putem mail-a [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator