Šta je PAPA test?

PAPA test je pretraga kojom saznajemo o zdravlju ćelija grlića materice. PAPA test nam obezbjeđuje da preveniramo nastanak kacinoma grlića materice. PAPA test je komforan, ne zahtijeva posebnu pripremu, nije bolan. Izvodi se pregledom u spekulima provođenjem inspekcije sluznice grlića materice i rodnice, uzimanjem briseva stražnjeg svoda rodnice, površine i kanala grlića materice vatenim štapićem, specijalnom špatulom i malom četkicom.

PAPA test, šta ako rezultat nije uredan?

U slučaju da rezultat PAPA testa pokazuje atipiju ćelija dobićete upute za dodatne dijagnostiče postupke. Cilj dalje dijagnostike je da se procjeni da šta je dovelo do promjne, gdje se promjena nalazi i da se odredi način tretmana.

Kada je potrebno raditi PAPA test?

PAPA test je poželjno uraditi u prvoj polovini ciklusa, nakon završenog menzesa. Pretraga se radi jednom u toku godine osim ako ljekari sugerišu drugačije. U Zavodu “Mehmedbašić” PAPA test možete uraditi svakodnevno. Na rezultat analize se čeka maksimalno sedam dana.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu „Mehmedbašić“ od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2016. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator