Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Endocervikalan abrazija se preporučuje kada se detektira abnormalni endocervikalni citološki nalaz. Time se na objektivan način dokazuje da u endocervikalnom kanalu nema neoplastičnog procesa. Proširena indikacija za izvođenje ove procedure su i promjene na vratu materice zona koje su u potpunosti vidljive kolposkopskim pregledom. Negativan ekskohleat pomoć je u većini slučajeva odluke o konzervativnom pristupu u liječenju cerviklanih intraepitalnih lezija.

Endocervikalna ekskohleacija se radi sa oštrom kohleom ili Kevorkijanovom kiretom. Oba instrumenta su uska da bi ušla u endocerviks.

U Zavodu “Mehmedbašić” endocervikalna kiretaža (abrazija) izvodi se u navedenom jasno određenom dijagnostičkom području uz lokalnu anesteziju je bezbolna. Supstrat se šalje na patohistološku analizu.

Pozitivan ekskohleat je indikacija za konizaciju.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator