Šta je HyCoSy (histerosalpingo contrast sonography/testiranje prohodnosti jajovoda)?

Procedura HyCoSy (histerosalpingo contrast sonography/testiranje prohodnosti jajovoda) je dijagnostčki postupak kojim dajemo odgovor, da li su jajovodi prohodni ili ne? Istovremeno kazujemo da li je materična šupljina pravilne građe.

HyCoSy (histerosalpingo contrast sonography/testiranje prohodnosti jajovoda) se izvodi pod nadzorom ultrazvuka (3D/4D sono HSG ultrazučnom tehnikom). Kontrastno sredstvo se ubrizga kroz grlić materice u materičnu šupljinu, daljim ubrizgavanjem kontrast se širi prema jajovodima. Ultrazvučno se prati da li kontrastno sredstvo (exemfoam) prolazi kroz jajovode ili ne. Provođenjem navedene procedure dijanosticiramo da li je materična šupljina uredne građe, i da li su jajovodi prohodni. Ove dvije medicinske infromacije su krucijalne za dalji tretman neplodnosti. Postupak HyCoSy (histerosalpingo contrast sonography/testiranje prohodnosti jajovoda)traje dvadesetak minuta. Intervencija se može raditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Radi se sredinom ciklusa ( od10. do 14. dana ciklusa). Prethodno treba imati uredne briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe.

Šta je funkcija jajovoda?

Jajna ćelija se nakon ovulacije oslobađa iz jajnika, prolazi kroz jajovode, gdje se susreće sa spermatozoidima. Na taj način dolazi do oplodnje jajne ćelije, (nastaje embrion), odnsono dolazi do trudnoće. Ukoliko jajovodi nisu prohodni začeće prirodnim putem nije moguće. Ako je neprohodan jedan jajovod začeće prirodnim putem je moguće ali uz povećan rizik za razvoj vanmaterične trudnoće. U slučaju neprohodnosti oba jajvoda najdjelotvornija je metoda vantjelesne oplodnje (IVF). U nekim slučajevima rekanalizacija jajovoda se pokušava sa laparoskopijom. Metoda omogućuje i uspostavljenje prohodnosti jajovoda kod manjih začepljenja.

Kada se izvodi HSG, testiranje prohodnosti jajovoda ?

Razlog za testiranje prohodnosti jajovoda (sono HSG) je sumnja da jajovod/jaovodi nisu prohodni. Sumnja se postavlja nakon ultrazvučnog pregleda, kada konstatujemo da su jajnici izmenjene pozicije, na osnovu podataka o hroničnim upalama, kod pacijentica koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću, kada uprkos urednim nalazima (redovne ovulacije, uredan spermiogram partnera) ne dolazi do trudnoće.

Testiranje prohodnosti jajovoda (HyCoSy) se preporučuje pacijenticama:

  • za koje znamo da imaju redovne ovulacije i gdje je nalaz spermiogrma kod partnera uredan a ne dolazi do začeća
  • gdje postoji sumnja na hronični upalni proces na jajovodima (promjenjena pozicija janika ili brisevima dokazana infekcija jajovoda)
  • koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću
  • metoda HyCoSy u potpunosti može zamjeniti RTG testiranje prohodnosti jajovoda bez zračenja pacijentice!

Kako se izvodi testiranje prohodnosti jajovoda?

Pod kontrolom ultrazvuka kroz poseban kateter u matericu se ubacuje tečni kontrast koji prolazi kroz šupljinu materice i jajovode do trbušne duplje. Do prolaza u trbušnu duplju dolazi kod uredne prohodnosti jajnika. Trodimenzionalnom ultrazvučnom tehnikom (3D sono HSG) se prave snjimci prolaska kontrasnog sredstva iz materične šupljine kroz jajovde. Naknadno analizom napravljenih snjimaka se dobija dosta pouzdana infromacija o prohodnosti jajovoda. Rezultat analize može pokazati da su jajovodi prohodni, da jedan od jajovoda nije prohodan ili da oba jajovoda nisu prohodna. Od rezultata HSG-a zavisi dalji pristup u liječenju neplodnosti. Prije provođenja postupka HSG-a potrebno je da pacijentica ima uredne cerviklane briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureapazmu.

Testiranje pohodnosti jajovoda HSG se radi sredinom ciklusa (period između 10. i 14. dana ciklusa)

prethodno pacijentica mora imati uredne nalaze briseva na klamidiju, mikoplazmu i uraplazmu!!!

Da li je postupak bolan?

Ovako izveden HSG je komforniji za pacijenticu, mnogo je manje bolan nego klasični HSG izvođen pod kontrolom RTG-a. Pacijentica aktivno učestvuje sa izvođačem, sarađuje, što olakšava subjektivan osjećaj bola. Pretraga traje kratko i nakon nje se može ići kući. Pretraga se može raditi i u opštoj anesteziji. Po završenoj analizi dobićete snjimak provedenog zahvata na usb stik kartici.

Analize koje treba uraditi prije postupka testiranja prohodnosti jaovoda

Prije nego li se krene u postupak HSG-a potrebno je uraditi sljedeće briseve:

Ukoliko su nalazi na navedene briseve uredni, spremni ste za postupak HSG-a. Brisevi ne smiju biti stariji više od 6 mjeseci !

Testiranje prohodnosti jajovoda je obično radi sredninom ciklusa (od 10. do 14. dana ciklusa)

Testiranje prohodnosti jajovoda se radi i u sklopu pakta usluga “Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan”

U Zavodu “Mehmedbašić” možete uraditi HSG pod kontolom ultrazvuka u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na 033 811 155 ili putem e-mail: [email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda Mehmedbašić

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu „Mehmedbašić“ od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2016. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator