Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je testiranje prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrasta HyFoSy?

Testiranje prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrasta (Exam foam) je dijagnostički postupak kojim dajemo odgovore na nekoliko pitanja koji su bitni kako bi smo odredili optimalnu metodu liječenja neplodnosti. Rezultat analize nam kazuje slijedeće:

 1. da li su jajovodi prohodni ?
 2. kakva je građa jajovoda ?
 3. kakva je građa materične šupljine?

Kako se izovodi HyFoSy testiranje prohodnosti jajovoda?

Preduslov za izvođenje testa jesta da pacijentica ima uredne cervikalne briseve na prisustvo klamidije, mikoplazme i uraplazme. Procedura se provodi sredinom ciklusa (12-15 dan ciklusa). Pacijentica je u klasičnom ginekološkom položaju (na ginekološkom stolu). U spekulima se prikaže grlić materice (poput PAPA testa). Potom se u grlić uveden nježni kateter koji nam obezbjedi “put” za kontrastno sredstvo. Kada smo postavili kateter, spekulum iznosimo van te započinjemo ultrazvučni pregled kako bi smo mogli prikazati kontrast koji se iz materične šupljine treba širiti prema jajovodidma.

HyFoSy (histerosalpingo foam sonography)testiranje prohodnosti jajovoda se izvodi pod nadzorom ultrazvuka (3D/4D sono HSG ultrazučnom tehnikom). Kontrastno sredstvo se ubrizga kroz grlić materice u materičnu šupljinu, daljim ubrizgavanjem kontrast se širi prema jajovodima. Ultrazvučno se prati da li kontrastno sredstvo (exem foam) prolazi kroz jajovode ili ne. Provođenjem navedene procedure dijanosticiramo da li je materična šupljina uredne građe, i da li su jajovodi prohodni. Ove dvije medicinske infromacije su krucijalne za dalji tretman neplodnosti. Postupak HyFoSy (histerosalpingo foam sonography)testiranje prohodnosti jajovoda traje dvadesetak minuta. Procedura je bezbolna. U toku provođenja procedure pravi se digitalni zapis materične šupljine i jajovoda. Interpretacija nalaza je po završenoj proceduri.

Zašto izabrati HyFoSy pod kontrolom 3D/4D ultrazvuka?

 • savrmena procedura testiranja prohodnosti jajovoda
 • kazuje da li su jajovodi prohodni
 • istovremeno kazuje kakva je građa materične šupljine
 • bezbolna metoda
 • intervencija traje oko 20 minuta
 • objektivna metoda (digitalni zapis materične šupljine i jajovoda)
 • sigurna metoda (bez zračenja)!

Šta je funkcija jajovoda?

Jajna ćelija se nakon ovulacije oslobađa iz jajnika, prolazi kroz jajovode, gdje se susreće sa spermatozoidima. Na taj način dolazi do oplodnje jajne ćelije, (nastaje embrion), odnosno dolazi do trudnoće. Ukoliko jajovodi nisu prohodni začeće prirodnim putem nije moguće. Ako je neprohodan jedan jajovod začeće prirodnim putem je moguće ali uz povećan rizik za razvoj vanmaterične trudnoće. U slučaju neprohodnosti oba jajovoda, metoda liječenja neplodnosti jeste vantjelesna oplodnja (IVF). U nekim slučajevima rekanalizacija jajovoda se pokušava sa laparoskopijom. Metoda omogućuje i uspostavljenje prohodnosti jajovoda kod manjih začepljenja.

Kada preporučujemo testiranje prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrasta HyFoSy?

Razlog za testiranje prohodnosti jajovoda (HyFoSy) je sumnja da jajovod/jajovodi nisu prohodni. Sumnja se postavlja nakon ultrazvučnog pregleda, kada konstatujemo da su jajnici izmijenjene pozicije, na osnovu podataka o hroničnim upalama, kod pacijentica koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću, kada uprkos urednim nalazima (redovne ovulacije, uredan spermiogram partnera) ne dolazi do trudnoće.

Testiranje prohodnosti jajovoda (HyFoSy) se preporučuje pacijenticama:

 • za koje znamo da imaju redovne ovulacije i gdje je nalaz spermiogrma kod partnera uredan a ne dolazi do začeća
 • gdje postoji sumnja na hronični upalni proces na jajovodima (promijenjena pozicija janika ili brisevima dokazana infekcija jajovoda)
 • koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću

Mogući rezultati testiranja prohodnosti jajovoda?

Rezultat analize može pokazati da su jajovodi prohodni, da jedan od jajovoda nije prohodan ili da oba jajovoda nisu prohodna. Od rezultata HyFoSy zavisi dalji pristup u liječenju neplodnosti.

Testiranje pohodnosti jajovoda HyFoSy se radi sredinom ciklusa (period između 10. i 14. dana ciklusa)

prethodno pacijentica mora imati uredne nalaze briseva na klamidiju, mikoplazmu i uraplazmu!!!

Da li je postupak bolan?

Ovako izveden test prohodnosti jajovoda HyFoSy je komforniji za pacijenticu, praktično možemo reći da je bezbolan ili mnogo manje bolan nego klasični HSG ili HSG izvođen pod kontrolom RTG-a. Pacijentica aktivno učestvuje sa izvođačem, sarađuje, što olakšava subjektivan osjećaj bola. Pretraga traje kratko i nakon nje se može ići kući. Pretraga se iznimno može raditi uz primjenu analgoesdacije. Po završenoj analizi dobićete snimak provedenog zahvata na usb stick kartici.

Analize koje treba uraditi prije postupka testiranja prohodnosti jaovoda

Prije nego li se krene u postupak HSG-a potrebno je uraditi sljedeće briseve:

Ukoliko su nalazi na navedene briseve uredni, spremni ste za postupak HyFoSy. Brisevi ne smiju biti stariji više od 6 mjeseci !

Testiranje prohodnosti jajovoda je obično radi sredninom ciklusa (od 10. do 14. dana ciklusa)

Testiranje prohodnosti jajovoda se radi i u sklopu paketa usluga “Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan”

U Zavodu “Mehmedbašić” možete uraditi test prohodnosti jajovoda HyFoSy pod kontolom 3D/4D ultrazvuka. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas putem telefona +387 33 811 155, putem mobitela: +387 60 32 59 801 ili putem e-mail: [email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda Mehmedbašić!

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator