Šta je testiranje prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrasta HyCoSy?

Testiranje prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrasta je dijagnostički postupak kojim dajemo odgovor, da li su jajovodi prohodni ili ne? Istovremeno kazujemo da li je materična šupljina pravilne građe.

HyCoSy (histerosalpingo contrast sonography/testiranje prohodnosti jajovoda) se izvodi pod nadzorom ultrazvuka (3D/4D sono HSG ultrazučnom tehnikom). Kontrastno sredstvo se ubrizga kroz grlić materice u materičnu šupljinu, daljim ubrizgavanjem kontrast se širi prema jajovodima. Ultrazvučno se prati da li kontrastno sredstvo (exem foam) prolazi kroz jajovode ili ne. Provođenjem navedene procedure dijanosticiramo da li je materična šupljina uredne građe, i da li su jajovodi prohodni. Ove dvije medicinske infromacije su krucijalne za dalji tretman neplodnosti. Postupak HyCoSy (histerosalpingo contrast sonography/testiranje prohodnosti jajovoda) traje dvadesetak minuta. Intervencija se može raditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Radi se sredinom ciklusa (od 10. do 14. dana ciklusa). Prethodno treba imati uredne briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu. Procedura je bezbolna. U toku provođenja procedure pravi se digitalni zapis materične šupljine i jajovoda (zamjena za RTG testiranje prohodnosti jajovoda).

Šta je funkcija jajovoda?

Jajna ćelija se nakon ovulacije oslobađa iz jajnika, prolazi kroz jajovode, gdje se susreće sa spermatozoidima. Na taj način dolazi do oplodnje jajne ćelije, (nastaje embrion), odnosno dolazi do trudnoće. Ukoliko jajovodi nisu prohodni začeće prirodnim putem nije moguće. Ako je neprohodan jedan jajovod začeće prirodnim putem je moguće ali uz povećan rizik za razvoj vanmaterične trudnoće. U slučaju neprohodnosti oba jajovoda, metoda liječenja neplodnosti jeste vantjelesna oplodnja (IVF). U nekim slučajevima rekanalizacija jajovoda se pokušava sa laparoskopijom. Metoda omogućuje i uspostavljenje prohodnosti jajovoda kod manjih začepljenja.

Kada preporučujemo testiranje prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrasta HyCoSy?

Razlog za testiranje prohodnosti jajovoda (HyCoSy) je sumnja da jajovod/jajovodi nisu prohodni. Sumnja se postavlja nakon ultrazvučnog pregleda, kada konstatujemo da su jajnici izmijenjene pozicije, na osnovu podataka o hroničnim upalama, kod pacijentica koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću, kada uprkos urednim nalazima (redovne ovulacije, uredan spermiogram partnera) ne dolazi do trudnoće.

Testiranje prohodnosti jajovoda (HyCoSy) se preporučuje pacijenticama:

  • za koje znamo da imaju redovne ovulacije i gdje je nalaz spermiogrma kod partnera uredan a ne dolazi do začeća
  • gdje postoji sumnja na hronični upalni proces na jajovodima (promijenjena pozicija janika ili brisevima dokazana infekcija jajovoda)
  • koje su ranije imale vanmateričnu trudnoću
  • metoda HyCoSy u potpunosti može zamijeniti RTG testiranje prohodnosti jajovoda bez zračenja pacijentice!

Kako se izvodi testiranje prohodnosti jajovoda?

Procedura testiranja prohodnosti jajovoda satoji se od 5 koraka:

  1. pacijentica je u ginekološkom položaju. Ljekar u spekulima treba prikazati grlić materice (jednako kako kada se radi PAPA test)
  2. kroz prethodno prikazani grlić materice uvodi se kateter. Spekulum se vadi iz rodnice. U rodnicu se uvodi transvaginalna sonda
  3. kroz kateter se polagano ubrizgava kontrastno sredstvo u materičnu šupljinu (uoče se konture materične šupljine), potom se kontrast prati kroz jajovode (prati se prohodnost jajovoda i oblik jajovoda)
  4. blagim pokretima transvaginalne sonde se prati da li su oba jajovoda prohodna
  5. po završenoj intervenciji ljekar će dodatno analizarati zapise koji su napravljeni u toku testiranja i daće upute za dalji tretman

Mogući rezultati testiranja prohodnosti jajovoda?

Rezultat analize može pokazati da su jajovodi prohodni, da jedan od jajovoda nije prohodan ili da oba jajovoda nisu prohodna. Od rezultata HyCoSy zavisi dalji pristup u liječenju neplodnosti. Prije provođenja postupka HSG-a potrebno je da pacijentica ima uredne cerviklane briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureapazmu.

Testiranje pohodnosti jajovoda HyCoSy se radi sredinom ciklusa (period između 10. i 14. dana ciklusa)

prethodno pacijentica mora imati uredne nalaze briseva na klamidiju, mikoplazmu i uraplazmu!!!

Da li je postupak bolan?

Ovako izveden test prohodnosti jajovoda HyCoSy je komforniji za pacijenticu, mnogo je manje bolan nego klasični HSG ili HSG izvođen pod kontrolom RTG-a. Pacijentica aktivno učestvuje sa izvođačem, sarađuje, što olakšava subjektivan osjećaj bola. Pretraga traje kratko i nakon nje se može ići kući. Pretraga se može raditi i u opštoj anesteziji. Po završenoj analizi dobićete snimak provedenog zahvata na usb stick kartici.

Analize koje treba uraditi prije postupka testiranja prohodnosti jaovoda

Prije nego li se krene u postupak HSG-a potrebno je uraditi sljedeće briseve:

Ukoliko su nalazi na navedene briseve uredni, spremni ste za postupak HSG-a. Brisevi ne smiju biti stariji više od 6 mjeseci !

Testiranje prohodnosti jajovoda je obično radi sredninom ciklusa (od 10. do 14. dana ciklusa)

Testiranje prohodnosti jajovoda se radi i u sklopu paketa usluga “Obrada uzroka neplodnosti za jedan dan”

U Zavodu “Mehmedbašić” možete uraditi test prohodnosti jajovoda HyCoSy pod kontolom 3D/4D ultrazvuka u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na 033 811 155 ili putem e-mail: [email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda Mehmedbašić!

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator