Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Opšti pregled i savjetovanje

Mjerenje tjelesne mase trudnice, mjerenje krvnog pritsika, dogovor i savjetovanje u vezi dovršetka poroda i savjet o dojenju.

Laboratorijske pretrage

Određivanje stepena čistoće i stepena kiselosti (pH) vaginalnog iscjetka, eventualno određivanje briseva na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobne i anaerobne mikroorganizme, test na MRSA kod oba roditelja.

Ultrazvučni pregled

Pozicija ploda, tjelesna masa ploda, zrelost ploda i biološka spremnost za porod, zrelost posteljice i kvalitet protoka krvi kroz posteljicu radi ocjene njene spremnosti za porod, određivanje količine plodove vode, aktivnost ploda (biofizičkog profila fetusa).

Unutrašnji pregled

Unutrašnji pregled podrazumjeva ocjenu pozicije, držanja i veličine ploda, odnos prednjačećeg dijela ploda sa kostima zdjelice, procjena o mogućnostima spontanog poroda (što treba nastojati) ili potreba o obaveznom carskom rezu. Ocjenjuje se tzv. Bishop score (parametri koji ukazuju na spremnost grlića materice da se skraćuje, smekšava, otvara, centrira i priprema za normalan porod). Ako spontani porod nije moguć vrši se priprema za carski rez i sve potrebne predoperacijske pretrage.

Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokografija je metoda objektivizacije kondicije ploda, i podrazumjeva mjerenje frekvencije rada srca ploda (u sanju mirovanja i kada su prisutne kontrakcije materice). Metoda otkriva rane znake patnje ploda.

Color Doppler aterije umilicalis

Color Doppler je ultrazvučna tehnika kojom mjerimo protok korz arteriju umbilikalis (arterija pupčane vrpce). Najosjetljivija je metoda otkrivanja patnje ploda (čak i naznaku patnje ploda).

Cariff test

Jeste test brojanja pokreta ploda. To je metoda koja služi za otkrivanje patnje ploda. Provodi ga sama trudnica kod kuće po uputstvu i na grafikonu koje dobije u Zavodu.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator