Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Zahvaljujući činjenici da Zavod raspolaže odličnom opremom za objektivizaciju stanja fetusa i iskusnim kadrom svojim trudnicama može omogučiti planiranje poroda. Nakon 37. nedjelje gestacije, po zrelosti fetusa pacijenticama se preporući planirani porod (programirani porod). Tada se paralelno vrše dvije krucijalne stvari:

  • Kontrola zdravlja fetusa CTG metodom čime se obezbjedi egzaktan nadzor djeteta
  • Određuje se untrašnjim ginekološkim pregledom tvz. Bischoff ov scor-kojim se može predvidjeti i ocjeniti zrelost grlića materice i spremnost za komforan porod


Ove dvije opstetricijske metode se izvode jednom ili dva puta sedmično, a sve u cilju da pronađe situacija gdje je grlić materice otvoren i spreman za komforan porod. Kada se ta činjenica utvrdi porodilja izražava želju u kojoj će se zdravstvenoj ustanovi poroditi, a uposlenici Zavoda obezbjeđuju akušera koji je u tom danu na rasporedu.

Ovim se obezbjeđuje kvalitetan nadzor nad plodom, odabrani akušer, porodilište po želji pacijenta. Vrijeme poroda je obično po danu čime se izbjegava noć, panika i nizvjesnost, a omogučuje prirodan porod bez provokacija i straha. Najčešće su uposlenici Zavoda u kontaktu sa akterima porođaja.

Nakon poroda uposlenici Zavoda stoje na raspolaganju porodilji u rješavanju svih zdravstvenih problema osobitio poteškoća kod dojenja. Zavod svojim porodiljama može omogučiti konekciju sa pedijatrom radi kontrole bebe, ortopedom ili radijologom radi ultrazvuka kukova.

Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator