Zahvaljujući činjenici da Zavod raspolaže odličnom opremom za objektivizaciju stanja fetusa i iskusnim kadrom svojim trudnicama može omogučiti planiranje poroda. Nakon 37. nedjelje gestacije, po zrelosti fetusa pacijenticama se preporući planirani porod (programirani porod). Tada se paralelno vrše dvije krucijalne stvari:

  • Kontrola zdravlja fetusa CTG metodom čime se obezbjedi egzaktan nadzor djeteta
  • Određuje se untrašnjim ginekološkim pregledom tvz. Bischoff ov scor-kojim se može predvidjeti i ocjeniti zrelost grlića materice i spremnost za komforan porod


Ove dvije opstetricijske metode se izvode jednom ili dva puta sedmično, a sve u cilju da pronađe situacija gdje je grlić materice otvoren i spreman za komforan porod. Kada se ta činjenica utvrdi porodilja izražava želju u kojoj će se zdravstvenoj ustanovi poroditi, a uposlenici Zavoda obezbjeđuju akušera koji je u tom danu na rasporedu.

Ovim se obezbjeđuje kvalitetan nadzor nad plodom, odabrani akušer, porodilište po želji pacijenta. Vrijeme poroda je obično po danu čime se izbjegava noć, panika i nizvjesnost, a omogučuje prirodan porod bez provokacija i straha. Najčešće su uposlenici Zavoda u kontaktu sa akterima porođaja.

Nakon poroda uposlenici Zavoda stoje na raspolaganju porodilji u rješavanju svih zdravstvenih problema osobitio poteškoća kod dojenja. Zavod svojim porodiljama može omogučiti konekciju sa pedijatrom radi kontrole bebe, ortopedom ili radijologom radi ultrazvuka kukova.