Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Sedmica podizanja svijesti o trudnoći

Iskonska i potpuno prirodna želja i potreba svakog čovjeka je da ima svoje dijete. Ona je nemjerljivo naglašena, usađena u samu bit ljudskog bića, a često je i smisao bitisanja svakog para. Planiranje roditeljstva, trudnoće, ali i priprema za porođaj, ne zahtjevaju samo fizičku, već i psihološku pripremu. Za bebin kasniji razvoj je od velike važnosti i njen život prije rođenja.

Poštvane trudnice, buduće majke, povodom sedmice podizanja svijeti o trudnoći, želimo vam kratkim, ali korisnim savjetima pomoći da vaša trudnoća i porod budu samo trenuci istinske sreće i zadovoljstva i da uživate u svakom trenutku tog perioda vašeg života.

Planirate trudnoću?

Veoma je korisno da se prije trudnoće javite ginekologu i obavite predkoncepcijsko savjetovanje (savjetovanje prije trudnoće). Svrha ove konsultacije jeste da dobijete adekvatan savjet vezano za bilo koju vrstu pretraga(ultrazvučni pregled, laboratorijske analize, citogenetske analize, genetski savjet, psihološka podrška…) . Savjetovanje prije trudnoće posebno je bitno za trudnice koje pate od hroničnih bolesti, ili su imale probleme sa iznošenjem prethodnih trudnoća. Pravilna procjena zdravstvenog stanja i adekvatan tretman čak i prije trudnoće bitan su preduslov za zdravu i kvalitetnu trudnoću.

Izostala je očekivana menstruacija, test je pozitivan!

Osjećaji uzbuđenja, sreće i straha vas obuzimaju. Slijedi posjeta ginekologu. Prvi pregled u trudnoći dat će vam odgovore na mnoga pitanja. Prije svega da li je trudnoća u materici, zatim da li se beba pravilno i adekvatno razvija. Na ovom pregledu prikupljamo osnovne podatke o opštem zdravlju trudnice (visina, težina, krvni pritisak, krvna grupa…). Nakon pregleda dobit ćete savjet o načinu kako ćemo pratiti trudnoću, kontrolisati vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. U ispunjenju ovog veoma odgovornog cilja (zdrava majka i zdrava beba) veliku pomoć nam pružaju pravila i smjernice za vođenje trudnoće koja su propisana od strane Udruženja perinatologa Evrope.

Instrumenti kojima perinatolog ostvaruje ovaj cilj perinatologije su mnogobrojni. Između ostalih tu su savremena ultrazvučna oprema (multidimenzionalna 3D/4D, color doppler, mnogobrojne ultrazvučne tehnike), brojne metode laboratorijske dijagnostike (biohemijske , citogenetske i kombinovane), i dr.

Zdrava majka i zdrava beba

Zavod Mehmedbašić raspolaže svim navedenim preduslovima za ostvarenje željenog cilja. Naša oprema, obrazovan i kvalitetan medicinski kadar te znanje i iskustvo pruža nam mogućnost da svojim pacijentima ponudimo najbolju i sveobuhvatnu uslugu skladu sa pravilima i principima kontrole zdravlja trudnice i fetusa preporučenih od strane Udruženja perinatologa Evrope.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator