Novalac PRENATALNE KAPSULE

26. 02. 2021
Eldar dr. Mehmedbašić

Novalac prenatalne kapsule su dodatak prehrani. Formula vitamina, minarala i mikronutritienata predviđena je za primjenu kod žena koje planiraju trudnoću, kod trudnica i kod dojilja. Nabrojana razdoblja predstavljaju izazovan period za metabolizam žene. Stoga je neophodno pored redovne i raznovrsne ishrane imati dodanu podršku za vlastiti i organizam bebe.

Šta je bitno zapamtiti?

Nutritivne potrebe za vitaminima i mineralima se povećavaju tokom trudnoće i dojenja. Nedostatak pojedinih vitamina i minerala može imati ozbiljne posljedice za zdravlje bebe i majke. Nepovoljan uticaj na razvoj organa ploda mogu imati i vitamini u prekomjernoj dozi!

Npr. nizak nivo folata u trudnoći je faktor rizika za oštećenje neuralne cijevi. Dosta pacijentica ima smanjenu aktivnost enzima MTHFR koji je zadužen za metabolizam folne kiseline. Ovaj problem je posebno izražen kod pacijentica koje imaju nasljednu trombofiliju. Aktivna forma folne kiseline koju sadrže Novalac PRENATALNE KAPSULE optimalna je za prevenciju oštećenja neuralne cijevi! Novalac PRENATALNE KAPSULE sadrže mikroinkapsulirano željezo Lipofer. Apsorpcija ove forme željeza je dosta veća u odnosu na ostale spojeve željeza te je stoga veoma dobro za prevenciju anemije. DHEA (omega 3 masne kiseline) utiču na kognitivne sposobnosti, razvoj vida i smanjuju rizik od prijevremenog rađanja. Vitamin D u optimalnoj dozi umanjuje šansu za razvoj prenatalnih infekcija, probleme sa povišenim krvnim pritiskom, prijevremenog poroda. Jod je bitan za pravilno funkcionisanje mozga. Cink u nedovoljnoj količini može biti uzrokom zastoja u rastu ploda. Vitamin A u suvišku može biti uzrokom oštećenja ploda.

Zbog čega su Novalac PRENATALNE KAPSULE jedinstvene?

Prentalna kapsula Novalac integriše elemente koji su ključni za pravilan rast i razvoj ploda i adekvatan metabolizam majke.

  • aktivnu folnu kiselinu Quatrefolic®
  • željezo Lipofer®, koje ne nadražuje želudac
  • omega-3 DHA dugolančane masne kiseline
  • ostale ključne vitamine i minerale

Nagradna igra

Novalac vas poziva da učestvujete u kratkom upitniku. Pet sretnica nagradit ćemo paketom za trudnice! Paket uključuje: 2x Novalac prenatalne kapsule i 1x Merz Spezial hijaluronsku kremastu pjenu. Nagradni upitnik provodi se u saradnji sa @Novalac Bosna i Hercegovina. Dobitnice nagrada će biti obavještene putem e-pošte 08.03.2021.

Link do upitnika: https://www.surveymonkey.com/r/Y5Z9GYR

Doziranje

Jedna kapsula na dan tokom pripremnog perioda prije trudnoće, tokom cijele trudnoće i u periodu dojenja je dovoljna da Vi i Vaša beba imate optimalni spoj vitamina, minerala i mikroelemenata. Trudna i bez brige!!!

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu „Mehmedbašić“ od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2016. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator