Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je spermiogram?

Spermiogram je osnovna pretraga kod ocjene reproduktivne sposobnosti muškarca. Analiza se vrši u sklopu detekcije uzroka neplodnosti. Spermiogram ispituje kvalitet i kliničku, praktičnu vrijednost sjemena za oplodnju. Standarde za ocjenjivanje kvalitete ejakulata postavlja Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO 2021) kao i asocijacije kao što je ESHRE (Evropska asocijacija za humanu reprodukciju i embriologiju). Prema tim kriterijima nalazimo sljedeće kliničke slike spermiograma:

  • Normozoospermia: normalan nalaz ejakulata po broju i pokretljivosti
  • Oligozoospermia: smanjena koncentracija spermatozoida
  • Asthenozoospermia: smanjena pokretljivost spermatozoida
  • Teratozoospermia: veliki broj spermatozoida patološke građe
  • Necrospermia: veliki broj mrtvih spermatozoida
  • Azoospermia: bez spermatozoida u ejakulatu
  • Aspermia: bez ejakulata

Vrlo često u praksi nalazimo kombinovane oblike ovih formi spermiograma. Dijagnoza često indicira metodu liječenja koju moramo primjeniti da bi liječenje bilo uspješno.

Spermiogram, kako se radi analiza?

Ejakulat za analizu se dobija masturbacijom, nakon apstinencije od odnosa 3-5 dana. Ne preporučuje se koristiti kondome ili lubrikante, jer mogu negativno uticati na kvalitet ejakulata. Uzorak se može dati u Zavodu, ili donijeti u roku od sat vremena, na približno tjelesnoj temperaturi (u unutrašnjem džepu). Bočica mora biti sterilna i označena imenom i prezimenom, datumom i vremenom ejakulacije. Prije davanja uzorka popunjavte formular za infomacijama o Vašem zdravlju koje mogu imati uticaja na “kvalitet” spermiograma. Nalaz spermiograma je gotov 2h nakon dostavljanja uzorka. Nakon nalaza slijedi konsultacija sa ginekologom ili embriologom kako bi dobili upute za dalji tretman.

  • Spermiogram je osnovna analiza u otkrivanju razloga neplodnosti kod muškaraca.
  • Uzorak za analizu trebate donijeti nakon 3-5 dana apstinencije. Interpretacija nalaza je naredni dan.
  • Proces liječenja neplodnosti u mnogome zavisi od rezultata nalaza spermiograma!

Spermokultura i urinokultura

Spermokultura i urinokultura jesu mikrobiološki pregled sjemena i urina. Rade se kao dopuna analizi sjemena u slučajevima kada se analizom spermiograma konstatuje da je povišen broj leukocita. Smisao je otkriti i izlječiti upalu koja ja mogla uticati na rezultat spermiograma.

Praktične informacije

Spermiogram se ocjenjuje prema standardu WHO 2021. Cijena analize je 120 KM. U cijenu usluge je uključena interpretacija (tumačenje) nalaza i plan za dalje pretrage ako to bude potrebno. Neplodnost je problem muškaraca i žena !!!

Pretragu, spermiogram možete uraditi u Zavodu od ponedjeljka do petka od 08-12h uz prethodnu najavu. Priprema za analizu podrazumjeva 3-5 dana apstinencije. Tumačenje nalaza je naredni dan.

Nalaz spermiogrma možete uraditi i u sklopu paketa usluga “obrada uzroka neplodnosti za jedan dan”. Detalje vezane za analizu možete dobiti na tel.: +38733 81 13 13, +387 60 32 59 801, putem e-mail-a: [email protected]

U susret novom životu IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

Naida Mehmedbašić

Radim u labaratoriju za genetiku na poslovima pripreme i izvođenja genetskih i citogenetskih analiza plodove vode i krvi (amniocenteza-citogenetika, na verifikaciji uzročnika raznih perinatalnih,ginekoloških i drugih infekcija metodom PCR (HPV skrining i genotipizacija, klamidija, ureaplazma, mikoplazma, HIV, Hepatitis B i C, MRSA, Sifilis, Toksoplazma i Citomegalovirus iz plodove vode te dijagnosticiranju različitih poremećaja važnih u perinatologiji, neplodnosti i opstetriciji (npr. trombofilija).
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator