Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Opšti pregled i savjetovanje

Mjerenje tjelesne mase trudnice, mjerenje krvnog pritiska.

Laboratorijske pretrage

U ovom periodu trudnoće mogu biti rutinske ili proširene npr. bris rodnice i grlića materice na klamidiju/ureaplazmu/mikoplazmu, aerobne i anaerobne bakterije, urinokulture, određivanje titra antitijela ukoliko je trudnica Rh negativna ili “0” krvna grupa (ova pretraga se ponavlja u 26.i 34. nedjelji gestacije).

Citogenetske pretrage

Od 16. nedjelje gestacije, rana amniocenteza ukoliko je indicirana kod trudnica starijih od 35 godina, kod trudnica sa opterećenom porodičnom anamnezom, pataloški ili graničan rezultat skrininga (probira) na hromozomske abnormalnosti (ultrazvučni, kombinovani ili biohemijski markeri) nepovoljan. Postupku amniocenteze prethodi genetsko savjetovanje sa genetičarima “Zavoda”.

Ultrazvučni pregled

Svrha ultrazvučnog pregleda u ovom periodu trudnoće je utvrđivanje građe organa i sistema fetusa te određivanje markera drugog trimestra na hromozomske abnormalnosti fetusa. Pretraga se radi u periodu Između 18. i 22. nedjelje gestacije. Detalje pogledajte na 3D-4D ekspertni UZ građe fetusa.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator