Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je endometrioza?

Endometrioza je upalna bolest kod koje dolazi do rasta endometrija (sluznice materice) na mjestu gdje joj nije mjesto. Naime endometrij se razvija na okolnim reproduktivnim organima izvan materične šupljine (jajnici, jajovodi) ili u široj okolini, organi male zdjelice (mokraćni mijehur, debelo crijevo). S obzirom da se radi o upalnoj bolesti pacijentice imaju raznoliku simptomatologiju (bolne menstruacije, obilna menstrualna krvarenja, bol u donjem dijelu trbuha, bolne odnose). Tipično za endometriozu je da se simtomi intenziviraju u toku menzesa. Vremenom ako se ne liječi sipmtomi postaju intenzivniji i znatno utiču na kvalitet života žene.

Koliko je česta endometrioza?

Endometriozu ima 10 do 15% žena reproduktivne dobi. Zbog nejasnih simptoma, posebno na početku bolesti dijagnoza endometrioze se obično postavlja sa zakašnjenjem. Zna se da postoji porodična sklonost ka nastanku endometrioze. Često se otkirje kod žena koje su se javile ljekaru radi problema neplodnosti. Unutar populacije pacijentica koje se bore za ostvarenje trudnoće, 20% do 40% žena ima endometriozu.

Kako postaviti dijagnozu?

S obzirom na raznolikost simtoma, različit intenzitet simptoma, različitu poziciju endometrioze (jajnik, jajovod, organi male zdjelice) postavljanje pravilne dijagnoze često predstavlja izazov. Bitna je kvalitetna anamneza (da pacijentica što pravilnije opiše simptome), ginekološki ultrazvučni pregled sa posebnim osvrtom na izgled i poziciju jajnika i jajovoda, kao i organa male zdjelice. Magnetna rezonancija (MRI) može biti dopuna ultrazvučnom pregledu. Tumorski marker CA-125 predstavlja rutinsku analizu u cilju postavljanja dijagnoze endometrioze. Endoskopski, laparoskopski tretman se koristi u svruhu postavljanja dijagnoze i u terapijske svrhe.

LEKOLID – TERAPIJA ENDOMETRIOZE
Endometrioza je bolest današnjice sa koja pogađa žene u periodu od 18-50 godine života.
Ne postoji terapijska opcija na tržištu koja ima trostruki efekat na proliferaciju endometrijskog tkiva, bol i inflamaciju i oksidativni stres. Do pojave LEKOLID™-a. LEKOLID™ je bezbjedan i efikasan u smanjenju inflamacije i proliferacije ektopičnog endometrijumskog tkiva koji se povezuju sa bolnim simptomima endometrioze.
LEKOLID™ se preporučuje kod:
-pacijenti koje ne mogu da uzimaju NSAIL, steroidne lijekove, androgene ili antiestrogene usljed komplikacija,
-pacijenti koji su bili podvrgnute ablacionoj hirurgiji, kao što je laparoskopija ili laparotomija
-pacijentkinje koje su primale farmakološku adjuvantnu terapiju.
Ne postoji terapijska opcija na tržištu koja ima trostruki efekat na proliferaciju endometrijskog tkiva, bol i inflamaciju i oksidativni stres. Do pojave LEKOLID™-a. Lekolid želučano otporne tablete koje ne uzrokuju želučane tegobe, registrovan kao dodatak prehrani.

Terapija ednometrioze

Terapija ednometrioze može biti konzervativna (lijekovima) i operativna, odnosno kombinovana. Izbor terapije zavisi od stepena endometrioze kao i od pozicije endometrioze (koji organi su zahvaćeni). Bitan faktor u donošenju odluke o vrsti terapije jeste i reperuduktivni status pacijentice (da li je pacijentica planira trudnoću ili ne). Na osnovu gore navedenog jasno je da terapijski pristup treba biti individualan i prilagođen stanju pacijenta, stadiju bolesti i planovima za reprodukciju.

Moguća terapija endometrioze:

 • nesteroidni protivupalni lijekovi
 • druga protuupalna sredstva (na biljnoj osnovi)
 • inhibitori ciklooksigenaze
 • kombinovana oralna kontracepcija
 • gestageni (progestini)
 • IUD (spirala sa nevonorgestrelom)
 • laparoskopsko odstanjenje endometriotične ciste jajnika, odstranjenje priraslica ili rasapa (čvorća endometrioze) koji su prisutni u maloj zdjelici

Šta je terapijski cilj?

Cilj tretamna endometrioze jeste:

 • umanjiti bol
 • ublažiti ostale simptome (umor iscrpljenost)
 • očuvati plodnost (endometiroza oštećuje tkivo jajnika, zbog upalnog dejstva utiče na kvalitet janih ćelija, kvalitet sluznice materice)
 • poboljšati kvalitet života

Praktični savjeti

Bilo koji od gore navedenih simptoma dovoljan su razlog da se obratite ginekologu. Potrebno je uraditi ginekološki ultrazvučni pregled, laboratorijsku dijagnostiku: tumor marker CA-125. Nakon rezultata analiza zajedno sa doktorom pravite plan tretmana i praćenje endometrioze.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator