Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Vakcinacija protiv COVID-19

Vakcinacija protiv COVID-19

Poštovane pacijentice, svjesni činjenice da aktuelna vakcinacija protiv COVID-19 donosi dosta neduomica, strahova vezanih za opšte zdravlje, reproduktivno zdravlje, zdravlje majki i beba izdvojili smo odgovore na najčešća pitanja vezano za ovu temu. Nadamo se da će ponuđeni odgovori biti od koristi i da će vam pomoći da donesete pravilan zaključak vezan na provođenje vakcinacije.

Činjenice koje znamo o COVID-19

Većina COVID-19 oboljelih će preživjeti, ukupna stopa smrtnosti se kreće oko 1% (zavisi od regiona). Međutim sve je više pacijenata koji imaju “produžene” naknadne simptome COVID-19. Post COVID simptomi su: bolovi, slabost mišića, nesanica, bolovi u zglobovima, uznemirenost, depresija, gubitak kose, gubitak čula mirisa, ubrzani rad srca, umanjena funkcija pluća. Više od polovine pacijenata koji su prebolovali COVID imali su minimalno jedan od navedenih naknadnih simptoma šest mjeseci nakon infekcije. Većina od njih bile su žene.

Zašto je bitna masovna vakcinacija protiv COVID-19?

Masovna vakcinacija je ključna za usporenje širenja SARS-CoV-2 virusa. Usporavanje širenja virusa je preduslov za završetak pandemije !

Pacijenti podvrgnuti tretmanu neplodnosti i trudnice trebaju biti ohrabreni da prime vakcinu prema kriterijima za odabir (kriteriji podobnosti). S obzirom da m-RNA vakcina ne sadrži živi virus, ne postoji razlog za odgađnje IVF tretmana zbog vakcinacije. Tretman IVF-a se ne treba odgađati zbog čekanja na revakcinaciju.

Aktuelne spoznaje su afirmativne kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19

Postojeće studije o vakcinama protiv COVID-19 pokazuju da se vakcinacijom sprječava do 95% teških oblika bolesti izazvanih SARS-CoV-2 virusom. Potencijalni benefiti vakcinacije nadmašuju potencijalnu štetu koju može nanijeti COVID kod nevakcinisanih osoba.

m-RNA vakcina ne prodire kroz tkivo posteljice

m-RNA vakcine ubrzano prodiru u ćelije mišića. U ćelijama “ostavljaju” protein koji ne prodire kroz tkivo posteljice. Stoga m-RNA vakcina ne bi trebala biti štetna ako se primi u toku trudnoće.

Šta moramo znati o vakcini protiv COVID-19 i trudnoći?

Svjedoci smo da informacije vezane za COVID-19, liječenje i vakcinaciju protiv COVID-a često bivaju kontraverzne. To je zbunjujuće za pacijente. Činjenica je da se spoznaje o tretmanu COVID oboljelih, o vakcinama koje preveniraju obolijevanje ubrzano mijenjaju. U ovom trenutku ne postoje masovne studije o eventualnim štetnim učincima vakcine na trudnice. Smatra se da ih neće biti za duži vremenski period. Trenutne spoznaje kazuju da vakcina ne izaziva štetne efekte na trudnice i na pacijentice koje planiraju trudnoću. Preporuka je da se odluka o vakcinisanju trudnice i njene porodice donese u konsultaciji sa ljekarom (porodični ljekar, infektolog, epidemiolog, ginekolog). Vakcinacija protiv COVID-19 je preporučena za pacijentice koje planiraju trudnoću kao i za trudnice sa namjerom da se umanji rizik za nastanak COVID infekcije kod majke i bebe.

Vakcinacija protiv COVID-19, trebam li je provesti?

S obzirom da je vakcina protiv COVID-a nova, postoji mnogo toga što trebamo saznati o efektima vakcinacije i o eventalnim štetnim posljedicama upotrebe vakcine. Čenjenica koju već sada znamo jeste da obolijevanja od COVID-a može biti opasno za majku i bebu!

Statistički izvještaji bilježe da su u teškim oblicima COVID-a trudnice češće zbrinjavane u jedinicama intenzivne njege u odnosu na ostatak ženske populacije (netrudnice). Vakcina protiv COVID-a ne sadrži živi virus. Ranija iskustva sa vakcinama koje ne sadrže živi virus kazuju da primanje takve vrste vakcine nije povezano sa razvojem teških formi bolesti niti kod majki kao ni kod njihove nerođene djece. S obzirom na navedene činjenice, Američko udruženje ginekologa i opstetričara (ACOG) kao i Udruženje za maternalnu i fetalnu medicinu (SMFM) izdali su saopštenje u kojem porede poznate štetne efekte za majke i bebe koje obolijevaju od COVID-a i manjak evidencija o štetnom dejstvu vakcina te stoga navode da je prihvatljivo da se trudnice vakcinišu.

Da li mogu dobiti COVID zbog primljene vakcine?

Ne postoji mogućnost da dobijem COVID zato što sam primila vakcinu. Vakcina ne sadrži živi virus te stoga i ne može biti zarazna! Postoji nekoliko različitih vakcina. Sve one imaju zadaću da nauče naš imuni sistem kako da prepozna virus i bore se protiv njega kako se ne bi razvio COVID. Zbog toga nakon vakcinisanja se mogu javiti simptomi kao što je povišena tjelesna temeperatura. Pojava simptoma nakon vakcinisanja je normalna i predstavlja znak da organizam razvija otoprnost protiv SARS-CoV-2 virusa. Obično je potrebno nekoliko sedmica nakon vakcinisanja da organizam razvije odbrambene mehanizme. Stoga postoji mogućnost da osoba dobije COVID neposredno prije i ili neposredno nakon vakcinacije jer organizam nije imao dovoljno vremena da razvije odbranu od virusa !!!

Da li vakcina može uticati na moje trenutno zdravstveno stanje?

Vakcina neće nepovoljno uticati na Vaše trenutačno zdravlje, odnosno na pogoršavanje zdravstvenog stanja u slučaju da od ranije patite od hroničnih bolesti. Činjenica je ako imate hroničnu bolest i dobijete COVID, rizik za Vaše zdravlje je mnogo veći u poređenju sa rizikom od neželjenog djelovanja vakcine. Stoga vakcinacija umanjuje rizike za narušavanje Vašeg zdravlja !!!

Neželjeni efekti vakcine

Neželjeni efekti vakcinisanja su mnogo češći nakon revekcinacije. Nakon prve vakcinacije načešći simptom je bol u ramenu na mjestu uboda. Najčešći dodatni simptomi su glavobolja, bol u mišićima, bol u zglobovima, povišena tjelesna temepratura, umor, groznica. Obično traju oko 24h od provedene vakcinacije. Mogu se ublažiti antiinflamatornim ljekovima.

Da li mogu prenijeti virus nakon vakcinacije?

Teoretski je moguće biti nosilac virusa i nakon provedene vakcinacije. Naučnici još uvijek nisu sigirni da li je vakcinacija zaštita protiv asimptomatskog širenja virusa. Preliminarni rezultati su obećavajući. Manje je izvjesno da vakcinisane osobe mogu biti asimptomatski nosioci virusa nego što su to nevakcinisane osobe. Međutim i dalje se preporučuje da vakcinisane osobe održavaju socijalnu distancu, nose masku, redovno dezinfikuju ruke.

Koliko je sigurna COVID-19 vakcina? Smijem li primiti vakcinu ako planiram uskoro zatrudniti?

S obzirom da COVID-19 mRNA vakcine ne sadrže živi virus ne smatra se da povećavaju rizik za neplodnost. Također smatra se da ne utiču na gubitak trudnoće u prvom, drugom trimestru, ne povećava rizik za rođenje mtrvog ploda ili za nastanak urođenih anomalija ploda. Treba naglasiti da su trudnice i dojilje isključene iz dosadašnjih studija. Stoga ne postoje potpuno pouzdane informacije za ovu kategoriju (trudnice i dojilje) te će se zasigurno provoditi i nove studije.

Zbog malog broja relevantnih studija potpuno je razumljivo da pojedine medicinske organizacije, medicinske asocijacije preporučuju da se pacijentice ne vakcinišu dok pokušavaju da zatrudne. Međutim postoje i stavovi da je odnos rizika koji može izazvati vakcina i rizika koje može izavati COVID-19 kod trudnice ili dojilje ide u korist vakcinacije. Trudnica je sigurnija nakon vakcinacije!!! COVID može izazvati ozbiljne posljedice na majku i plod!

Da li ljekar može zahtijevati da pacijenti prime vakcinu prije IVF tretmana?

Ljekar bi trebao da promoviše vakcinaciju, da pojasni rizike, benefite u odnosu na trenutne zdravstvene okolnosti pacijenta. S obzirom na trenutnu dostupnost vakcine, nejasno definisane kriterije za primanje vakcine, ljekari reproduktivne medicine ne bi trebali zahtijevati vakcinaciju prije postupka IVF-a.

Mnogo je dezinformacija vezano za vakcinu, gdje mogu potražiti tačne informacije?

Razgovarajte sa ljekarima (epidemiolozi, infektolozi, ljekari porodične medicine, ginekolozi). Dezinformacija je mnogo jer svaka javna ustanova saopštava vlastita praviila!!!

Relevantni sajtovi: vakcine.ba

Da li trebam izbjegavati trudnoću zbog pandemije?

Ne preporučujemo izbjegavanje trudnoće tokom pandemije. Istovremeno naglašavamo da trudnoća tokom pandemije nosi dodatni rizik u slučaju da dobijete COVID-19. Rizici koje izaziva COVID-19 u prvom trimestru trudnoće za sada nisu poznati i neće biti poznati za izvjesno vrijeme. Ne znamo da li teško oboljenje može voditi u kompliciranje trudnoće. Ako ste već trudna bitno je da poduzimate sve mjere predostrožnosti sa namjerom da umanjite rizike za izloženost SARS-CoV-2 virusu. Preporučene mjere su: detaljno pranje ruku sapunom, ne dodirivati vlastito lice, držati socijalnu distancu bilo da ste primili vakcinu ili ne !!!

Da li da odgodim IVF tretman dok ne primim vakcinu protiv COVID-19?

Ne proporučeje se odgađanje vakcinacije za pacijentice koje planiraju trudnoću, IVF tretman ili za pacijentice koje su trudne, odnosno doje bebu. Još uvijek nema dokaza da li odgađanjem vakcinacije utičemo na očuvanje reproduktivne funkcije organizma (rezerva jajnika, kvalitet sjemena).

Zaključak

Iz gore navedenih odgovora jasno je da ne postoje potpuno precizni stavovi o provođenju vakcinacije. S druge strane činjenca je da će vakcinisanje spriječiti širenje virusa i zaustaviti pandemiju. Stoga je dobro da se kontinurinao informišete vezano za nove spoznaje o vakcinama i vakcinisanju. Obaveza svih nas, medicinskih profesionalalaca je da se kontinuirano educiramo na ovom polju medicine i da vam prezentacijom medicinskih činjenica pomognemo da donesete pravu odluku.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator