Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Prehrana u trudnoći

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro raspoloženje u svim razdobljima života, a naročito u trudnoći, kada se odvija ubrzani prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim nutrijentima. Za trudnicu je izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Folna kiselina (folat)

Folna kiselina (folat) Folat je zajednički pojam za različite vitaminske spojeve s karakterom folne kiseline. Folna kiselina (pteroilmonoglutaminska kiselina ili PGA) najstabilniji je oblik vitamina s najvišim stepenom oksidacije koji se u više od 90% apsorbira. Kod povišene koncentracije u dodacima prehrani i lijekovima upotrebljava se isključivo u sintetičkom obliku. Od folne kiseline treba razlikovati folate. Moramo računati da je apsorpcija folata iz hrane samo 50-postotna. Količina folata u hrani izražava se kao ekvivalent folata; pri tome 1 μg ekvivalenta folata znači 1 μg folata iz hrane = 0,5 μg sintetičke folne kiseline (PGA).

Dobar je izvor folata većina voća (naranče, grožđe) i povrća (posebno paradajz, kupus, špinat, krastavci), piletina, riba, kruh i pecivo od integralnog brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, neke vrste sira, jaja i pšenične klice. Prehrana bogata folatom sadrži prosječno 300 µg dnevno unesenog folata, što barem približno zadovoljava dnevne potrebe odrasle žene. Kod neuravnotežene ili neredovne prehrane nemoguće je osigurati sve dnevne potrebe za folatom.

Danas su nesporno dokazane zaštitno-medicinske preporuke za farmakološko uzimanje dodataka prehrani u obliku folne kiseline za sprečavanje oštećenja neuralne cijevi. Žene koje žele zatrudnjeti ili bi mogle zatrudnjeti već bi četiri mjeseca prije trudnoće morale uzimati po 400 µg folne kiseline na dan u obliku dodatka prehrani i nastaviti s redovnom primjenom radi sprečavanja oštećenja neuralne cijevi u prvoj trećini trudnoće.

Potrebe za folnom kiselinom ponovo se povećavaju kod dojilja zbog izlučivanja folata s mlijekom (80 µg). Folat je u mlijeku naime vezan za bjelančevinu i u tom obliku vrlo dobro se apsorbira te zadovoljava potrebe novorođenčeta za folnom kiselinom. Ako se uzmu u obzir povećane potrebe kod dojilje koje mora osigurati njen metabolizam, preporučuje se dodatak od barem 200 µg folne kiseline u obliku dodatka prehrani.

Evropska agencija za sigurnu hranu (EFSA):

Uzimanje folne kiseline povisuje nivo folata kod trudnica. Niski nivo folata kod trudnica znači faktor rizika za oštećenje neuralne cijevi u razvoju fetusa.

Energija

Potrebe za energijom povećane su, a zasnivaju se na pretpostavci da trudnoća traje 250 dana od začeća. U tom vremenu trudnica će prosječno potrošiti 80.000 kcal. U prvom tromjesečju nema povećane potrebe za energijom i jednaka je kao kod odrasle žene. U drugom i trećem tromjesečju žena treba povećati energetski unos za dodatnih 300 kcal/dan. Preporučeni omjer glavnih hranjivih sastojaka jednak je preporukama za zdravu uravnoteženu prehranu u kojoj je 50–60% energetskih potreba zadovoljeno ugljikohidratima, 20–35% masnoćama i 10–20% bjelančevinama.

Ugljikohidrati

Prednost u prehrani dajemo složenim ugljikohidratima koji su bogati prehrambenim vlaknima (integralni kruh, tjestenina, neoljuštena riža, kaše…), pred jednostavnim ugljikohidratima (bijeli kruh, šećer, slatkiši…). Važan su izvor ugljikohidrata, vitamina i minerala svježe voće i povrće. Trudnica treba jesti prvoklasno voće i povrće bez ograničenja, u svježem i prokuhanom obliku. Da bi se osigurala dovoljna količina vitamina i minerala u uravnoteženoj dnevnoj prehrani trudnice, prehrana treba sadržavati barem 3 do 5 porcija povrća i 2 do 4 porcije voća ili, drugim riječima, 100–300 g povrća i isto toliko voća. Više od polovice te hrane mora biti sirova (salate).

Bjelančevine

U trudnoći se potrebe za bjelančevinama povećaju tek nakon četvrtog mjeseca (Tabela 2). Prehrana mora sadržavati 1 g bjelančevina/kg tjelesne težine na dan. Stoga dnevnoj prehrani treba dodati 15 do 20 g bjelančevina. Dovoljna količina bjelančevina potrebna je zbog povećanja majčinog tkiva i za nesmetan optimalan rast ploda. Unos bjelančevina neposredno utječe na težinu novorođenčeta.

Masti

U trudnoći se unos masti može povećati na 35% energetske vrijednosti. Važan je međutim i sastav masti.

U prehrani preporučujemo:
 • 10% zasićenih masti (meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi),
 • 10% jednostruko nezasićenih masti (repičino, maslinovo, suncokretovo, kukuruzno ulje) i
 • 10–15% višestruko nezasićenih masti (morske ribe).

U miješanoj prehrani pojedemo previše zasićenih masti i premalo višestruko nezasićenih masti (omega-3 masti), koje su važne za razvoj mozga kod dojenčeta. Esencijalne masne kiseline (EPA – eikozapentaenska masna kiselina, DHA –dokozaheksaenska masna kiselina, AHA – arahidonska masna kiselina) imaju velik biološki značaj u prenatalnom razdoblju te za vrijeme trudnoće i dojenja. Omega-3 masne kiseline jesu esencijalne masne kiseline, što znači da se za njihov dovoljan unos moramo pobrinuti odgovarajućom prehranom. DHA i AHA esencijalni su sastojci strukturnih lipida mozga fetusa.

DHA se nalazi isključivo u morskoj ribi (omega-3 masti). Različit unos pojedinih masnih kiselina s prehranom odražava se u sastavu majčinog mlijeka. Za dovoljan unos omega-3 masti preporučuje se redovno jesti žitarice, orašasto voće, mahunarke, zeleno povrće i barem dvaput sedmično morsku hranu (losos, skuša).

Omega-3 masne kiseline DHA

DHA je glavna strukturna mast u ljudskom mozgu i očima, što znači da se približno 97% omega-3 masnih kiselina nalazi u mozgu i 93% svih omega-3 masnih kiselina u mrežnici. DHA je vrlo važna za razvoj mozga i očne mrežnice fetusa u trećem tromjesečju trudnoće i do 18. mjeseca života djeteta.

Prirodni su izvor prije svega ribe iz hladnih mora (losos, tuna, bakalar, srdele) te laneno sjeme i orašasto voće. Međutim, zbog brzog tempa života jedemo previše prerađene hrane, a premalo svježih namirnica i premalo ribe. Posljedica je smanjen unos omega-3 masnih kiselina. Za optimalan efekat trudnicama i dojiljama preporučuje se uzimanje najmanje 200 mg DHA na dan.

Evropska agencija za sigurnu hranu (EFSA):

Unos dokozaheksaenske kiseline (DHA) putem majke pomaže u normalnom razvoju:

 • vida kod dojenčadi do 12. mjeseca života
 • očiju kod fetusa i dojenčeta dojenog majčinim mlijekom
 • mozga kod fetusa i dojenčeta dojenog majčinim mlijekom

Tabela 2: Prehrambene preporuke za trudnicu u poređenju s preporukama za odraslu ženu u generativnoj dobi (DACH, 2000.)

Nutrijenti Odrasla žena Trudnoća nakon 4. mjeseca
Energija (kcal/dan) 2300 2600
Voda (ml) 2270 2360
Bjelančevine (g) 86 98
Kalcij (mg) 800 1200
Željezo (mg) 15 30
Folat (µg) 400 600
Vitamin B12 (µg) 2,0 2,2
Vitamin D (IE) 400 400
Jod (µg) 200 220

Željezo

Željezo je mineral koji doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina te funkcioniranju nekih enzima. Doprinosi normalnom transportu kisika u posteljicu i ćelije. Dovoljna opskrba željezom u trudnoći vrlo je važna. U trudnoći s jedne strane nema menstrualnog gubitka krvi. S druge strane za fetus je dodatno potrebno oko 300 mg, za posteljicu oko 50 mg i za povećani volumen majke oko 450 mg željeza. Tako je u trudnoći potreban ukupan prosječni unos od 30 mg željeza na dan, što se putem prehrane u pravilu ne može postići. Stoga nakon navršene 12. sedmice trudnoće (početak drugog tromjesečja) treba dodavati željezo u obliku dodataka prehrani u količini od 30 mg/dan. Premali unos željeza i folata povezan je s preranim rođenjem i zastojem razvoja ploda u maternici.

Evropska agencija za sigurnu hranu (EFSA):

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina.

Novalac® prenatalne kapsule

planiranje trudnoće | trudnoća | dojenje

30 kapsula

Kome su namijenjene Novalac® prenatalne kapsule?

 • ženama u vrijeme planiranja trudnoće
 • trudnicama
 • dojiljama

Kratak opis

Novalac® prenatalne kapsule proizvod su najnovije generacije koji je primjeren za žene u vrijeme planiranja trudnoće te trudnice i dojilje.

Prednosti

 • najnaprednija aktivna folna kiselina Quatrefolic®
 • omogućuje smanjenje rizika od oštećenja neuralne cijevi
 • visokoapsorbirajući oblik željeza Lipofer® osigurava odgovarajuću količinu željeza i ne nadražuje želudac
 • DHA pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi
 • bez laktoze, glutena i GMO
 • samo 1 kapsula na dan

 

Sastav

Trudnoća je jedno od najzahtjevnijih razdoblja kod žena. Zbog rasta i razvoja novog bića potrebe za nekim nutrijentima povećavaju se čak za 50–100%, ćelije se brže dijele i organi se razvijaju, stoga je pravilna opskrba hranjivim tvarima vrlo važna. Stručnjaci savjetuju uravnoteženu i raznoliku prehranu te dodatak bar najvažnijih nutrijenata: folne kiseline, željeza i omega-3 masne kiseline.

Novalac® prenatalne kapsule proizvod su najnovije generacije kojim žene u reproduktivnoj dobi nadoknađuju povećane potrebe za nutrijentima. Posebno su zasnovane i razvijene u saradnji sa stručnjacima i aktualnim svjetskim zdravstvenim smjernicama i prehrambenim preporukama.

Novalac® prenatalne kapsule u jednoj kapsuli udružuju aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic®, visokoapsorbirajuće željezo Lipofer® i omega-3 dugolančane masne kiseline DHA. Sadrže i druge ključne hranjive tvari koje su ženi potrebne u vrijeme planiranja trudnoće te tokom trudnoće i dojenja.

HRANJIVE TVARI KORISTI
niacin, vitamin B1, vitamin B6 i biotin doprinose normalnom funkcioniranju nervnog sistema
pantotenska kislina doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
vitamin B12 doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i normalnoj funkciji imunološkog sistema te ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija
vitamin C, cink in selen doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema
vitamin D doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba
vitamin B2, vitamin E in selen doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitnjače i normalnoj funkciji štitnjače

Tabelu svih sastojaka koje sadrži 1 kapsula možete naći u uputstvu za upotrebu.

Aktivna folna kiselina

Folna kiselina jedna je od najvažnijih hranjivih tvari već u vrijeme planiranja trudnoće. To je sintetički dobiven vitamin B9 kojega tijelo pretvara u biološki aktivan folat.

Folati su nužno potrebni za zdrav razvoj dojenčeta. Nedostatak folata prije začeća i naročito u prvom tromjesečju trudnoće može prouzročiti pogreške u razvoju fetusa. U prve četiri sedmice trudnoće folat je potreban za pravilan razvoj mozga, lubanje i leđne moždine.

Na vrijednost folata u krvi mogu utjecati:

 • neredovno uzimanje folne kiseline
 • neki lijekovi (kontraceptivi, antiepileptici…)
 • lošija aktivnost enzima koji metabolizira folnu kiselinu u aktivni oblik

Za zdrav razvoj djeteta vrlo je važno pravovremeno uzimanje dodataka s folnom kiselinom tri mjeseca prije planiranog začeća i bar još prva tri mjeseca trudnoće. Time se povisuje nivo folne kiseline kod majke. Kod žena u reproduktivnoj dobi korisni efekat postiže se dopunjavanjem prehrane s 400 µg folne kiseline na dan.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže napredan oblik folne kiseline Quatrefolic®, stoga osiguravaju odgovarajuću količinu folata u krvi.

Pravovremeno uzimanje folne kiseline smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cijevi za 72%.

Prednost najnovije, četvrte generacije aktivne folne kiseline Quatrefolic®, koja je sadržana u Novalac® prenatalnim kapsulama, jest u tome što je tijelo može iskoristiti u cijelosti. Svaka kapsula sadrži 400 μg folata, od toga 200 μg folne kiseline i 200 μg aktivnog oblika folata – Quatrefolic®.

Quatrefolic® prolazi kroz želučanu pregradu i apsorbira se uglavnom u tankom crijevu, čime se osigurava veći unos folata. Inovativnom obliku folne kiseline Quatrefolic® nije potrebna nikakva pretvorba u biološki upotrebljiv oblik, stoga osigurava višu koncentraciju aktivnog folata u krvi od obične folne kiseline.

Provjerite svoje znanje o folnoj kiselini

Željezo Lipofer®

Željezo je mineral koji doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina te radu nekih enzima. Željezo je važan pri prijenosu kisika po tijelu, stoga je dovoljna opskrba tijela željezom u trudnoći vrlo važna. Također doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema, smanjuje umor i pojavu anemija.

Čak 42% trudnica ima anemiju, za što je najčešće kriv nedostatak željeza.

Tokom trudnoće majčino tijelo mora osigurati krv i za dojenački krvotok. Zbog brzog rasta fetusa povećana je potreba za željezom. Glavni je nedostatak većine postojećih preparata željeza to što se željezo loše apsorbira te istovremeno uzrokuje mučninu i osjećaj težine u želucu.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže visokoapsorbirajuće željezo Lipofer® koje omogućuje veću apsorpciju u krv i istovremeno ne nadražuje želudac. Poseban oblik topljivog mikroinkapsuliranog željeza Lipofer® povisuje koncentraciju željeza u tijelu jer prelazi iz crijeva u krv i trudnicama ne uzrokuje probavne tegobe.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masne kiseline jesu esencijalne masne kiseline, što znači da ih tijelo ne može samo stvoriti te se za njihov dovoljan unos treba pobrinuti odgovarajućom prehranom. Prirodni su izvor naročito ribe iz hladnih mora (losos, tuna, bakalar, srdele), a također i laneno sjeme i orašasto voće, međutim njih jedemo premalo.

U omega-3 masne kiseline svrstavamo alfa-linolensku kiselinu (ALA), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Sve tri vrlo su važne za normalan rad organizma i bitne su za rast i razvoj djece. Naročito su važne u ranom razvoju, dakle u prvom tromjesečju trudnoće i do 18. mjeseca života djeteta. DHA je naime glavna strukturna masa u ljudskom mozgu i očima. Unos DHA putem majčine prehrane pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa te dojenčadi dojene majčinim mlijekom.

Efekti uzimanja DHA tokom trudnoće i dojenja

 • optimalan kognitivni razvoj djeteta
 • optimalan razvoj vida kod djeteta
 • smanjena opasnost od preranog porođaja

Koristan efekat postiže se dnevnim unosom 200 mg DHA.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže optimalnu količinu DHA za trudnice i dojilje (210 mg DHA) u jednoj kapsuli.

Uputstvo za upotrebu

Preporučuje se započeti s uzimanjem Novalac® prenatalnih kapsula već u fazi planiranja trudnoće (bar 3 mjeseca prije začeća) te nastaviti tokom čitave trudnoće i sve do kraja dojenja.

Preporučena dnevna doza je 1 kapsula za vrijeme obroka. Kapsulu progutajte cijelu, sa čašom vode.

Čuvanje

Čuvati na temperaturi do 25 °C zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svjetlosti.

Pakovanje

30 mekih kapsula. Novalac® prenatalne kapsule dostupne su samo u apotekama.

Upozorenja

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu. Čuvati od dohvata male djece!

Sastojci

SADRŽI 1 kapsula Preporučena dnevna doza
FOLATI 400 μg 200 %
Folna kiselina 200 μg 100 %
(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat, ekvivalent 200 μg folne kiseline 371 μg 100 %
DHA* 210 mg /
ŽELJEZO 14 mg 100 %
Magnezij 32 mg 8,5 %
Tiamin 1,4 mg 127 %
Riboflavin 1,4 mg 100 %
Niacin 18 mg 113 %
Pantotenska kiselina 6 mg 100 %
Vitamin B6 1,9 mg 136 %
Biotin 30 μg 60 %
Vitamin B12 2,6 μg 104 %
Vitamin C 55 mg 69 %
Vitamin D3 5 μg 100 %
Vitamin E 15 mg 125 %
Cink 11 mg 110 %
Jod 150 μg 100 %
Selen 50 μg 91 %

*DHA – dokozaheksaenska kiselina

Novalac® prenatalne kapsule ne sadrže laktozu i gluten.

Alergeni

 • Sojin lecitin
 • Riblje ulje

Autor teksta: Andreja Širca Čampa,dipl. inž. preh. tehn.,klinička dijetetičarka

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator