Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Oralno zdravlje u trudnoći

Oralno zdravlje u trudnoći često predstavlja veliki izazov za trudnicu ali i za ginekologa. U svakodnevnoj praksi se nameće dosta dilema vezanih za dijagnostiku i tretman akutnih stanja (RTG snimak, liječenje zuba, vađenje zuba) kod trudnica. O prevenciji bolesti zuba i usne šupljine skoro da se i ne govori. Svjesni potrebe da se ova tema aktuelizira među trudnicama i među zdravstvenim profesionalcima zamolili smo doktoricu stomatologije Maju Karamehmedović da našim trudnicama da osnovne upute vezane za oralno zdravlje u trudnoći.

Kako na najbolji način zaštiti oralno zdravlje u trudnoći?

Mnoge buduće majke vrlo često izmijene svoje uobičajene prehrambene navike. Neke od njih povećavaju količine obroka kako bi ublažile mučninu. Druge povećavaju unos šećera i kiselina zbog želje za određenim prehrambenim namirnicama. Namirnice bogate šećerom uzrokuju nastanak karijesa, odnosno stvaranje zubnog kvara, dok one kisele namirnice sudjeluju u stvaranju oštećenja cakline u vidu erozivnih promjena, odnosno trošenja zubne cakline. Trudnoća kao drugo stanje nema štetan uticaj na zube. Plod ne „krade“ kalcij i ne čini zube slabijim kao što mnogi misle. Hormonalne promjene koje se intenziviraju u trudnoći pospješuju upalu i olakšano krvarenje desni. Vaše tijelo ovim putem signalizira da ne smijete zaboraviti redovno i jako detaljno prati zube i koristiti zubni konac ili interdentalne četkice. Isto tako je jako efikasno pored pasti za zube koje već sadrže fluor dodatno koristiti vodice za ispiranje usta sa fluorom.

Ako vam se baš jedu na primjer kisele bombone i desi se da ih jedete po čitav dan, vaši zubi će biti konstantno izloženi kiselinama. Najvažnije u tim situacijama je da uvijek pored sebe držite flašu vode kojom ćete sapirati zube i tako neutralizirati djelovanje kiselina. Na ovaj način djelovanje kisele bombone na zube će biti samo u te 2-3 minute dok cuclate bombonu, a ne u narednih pola sata.

Kako mučnina i povraćanje utiču na oralno zdravlje?

Mnoge trudnice imaju problema sa mučninama i povraćanjem. Učestalo povraćanje doprinosi oštećenju zubne cakline i samim tim njeno trošenje. Nakon povraćanja trudnice najčešće idu prati zube zbog neugodnog okusa i zadaha iz usne šupljine. Ne biste trebali odmah nakon povraćanja prati zube. Tada su zubi pod utjecajem kiselina koje dodatno uz četkanje zuba još više odnose zubnu substancu. Najbolje bi bilo da isperete usnu šupljinu dobro vodom i pričekate sa pranjem zuba jedno pola sata. Ako bi vam pranje postranih zuba prouzrokovalo dodatni nagon na povraćanje, savjetujem vam da nabavite električnu četkicu koja je dosta manja od obične četkice i ne zauzima toliko prostora, a u isto vrijeme vrlo dobro čisti zube.

Koje su Vaše preporuke u slučaju da je tretman neophodan tokom trudnoće?

Prevencija

Preporučujem da se rutinske kontrole kod stomatologa provode svakih 6 mjeseci. Prilikom planiranja trudnoće obavezno posjetite svog stomatologa na vrijeme i saniranje sve što je neophodno u usnoj šupljini. Ako ste trudni, unaprijed prilikom zakazivanja termina saopštite da ste trudnica i u kojem ste mjesecu trudnoće. Ne postoji niti jedan zahvat koji se ne smije raditi u trudnoći.

Intervencije

Ako se provode adekvatne procedure, prilagođene za fazu trudnoće nema bojazni za majku i plod. Postoje određeni zahvati koji se trebaju izbjegavati ako je moguće. Najviše izbjegavamo rendgensko snimanje trudnica i davanje lokalne anestezije sa adrenalinom. Ovo je posebno važno u prvom i trećem trimestru trudnoće. Razlog zbog kojeg izbjegavamo ove zahvate su prvenstveno radi obzira prema trudnici kao majci. Ne želimo da majka ima veliki nivo hormona stresa u trudnoći. Kako ne bi trudnica razmišljala o mogućim utjecajima na plod prilikom stomatološkog zahvata, pokušavamo izbjeći bilo koju intervenciju kod majki i odgađamo je do perioda poslije poroda ako je to moguće.

Ako bi ipak bilo potrebe za intervencijom sa snimanjem zuba ili lokalnom anestezijom u nekim akutnim stanjima poput jake zuboblje, vađenja zuba ili liječenja zuba, nema potrebe za brigom. Kod rendgen snimanja se koriste olovne pregače koje štite stomak od svakako minimalnog zračenja. Lokalna anestezija djeluje lokalno i nema nikakav štetan učinak na bebu tokom trudnoće ili prilikom dojenja, samo nam saopštite na vrijeme o trudnoći kako bi ordinirali odgovarajuću anesteziju.

Svaka trudnica se savjetuje da detaljno uradi preventivni stomatološki pregled kako ne bi sebe dovela u nezgodnu situaciju i potrebu za intervencijom od strane stomatologa !!!

Za kraj i u kratko, koji bi ste savjet dali budućim majkama što se tiče oralne higijene?

Idite stomatologu! Upravo zbog toga što su zubi i desni jako podložni stvaranju karijesa i upala. Moja preporuka je da u trudnoći posjetite svog stomatologa. Stomatolog vam može ukloniti kamenac, očistiti zube i dati vam upute o održavanju pravilne oralne higijene sa korisnim savjetima.

  • obavijestite svog stomatologa prilikom posjete da ste trudni i izbjegavajte veće zahvate ako je moguće
  • izbjegavajte učestale međuobroke
  • perite i očistite detaljno zube dva puta dnevno
  • isperite usta i zube poslije povraćanja, pričekajte sa pranjem zuba pola sata nakon povraćanja

Medicinski tim Zavoda “Mehmedbašić” se zahvaljuje autorici teksta doktorici stomatologije Maji Karamehmedović na praktičnim savjetima za naše trudnice i ljekare. Smatramo da multidisciplinarni pristup rješavanju problema podiže kvalitet zdravstvene usluge!!!

Biografija autorice teksta:

Rodjena sam 1985.godine u Sarajevu. Svoje djetinjstvo sam provela kao izbjeglica u Norveškoj gdje u završavam osnovnu i srednju školu. Upisujem Stomatološki Fakultet u Oslu, ali iz privatnih razloga i znatiželjom da upoznam svoju domovinu ipak odlučim da studij započnem na Stomatološkom Fakultetu u Sarajevu 2005/2006 godine. Završavam fakultet 2013 godine od kada se i uspješno bavim stomatologijom. Moje radno iskustvo do sada stičem u tri ugledne privatne stomatološke ordinacije u Sarajevu. Mnogobrojne kurseve i edukacije sam završila u našoj zemlji kao i u inostranstvu (Oslo, Beč, Helsinki, Zagreb, Beograd). Redovna sam učesnica domaćih i inostranih stomatoloških kongresa. Uskoro započinjem samostalnu privatnu praksu.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator