„Bolje spriječiti nego liječiti“ kaže narodno predanje. To je stari, dobro poznati, zlata vrijedan i trajan medicinski postulat. Primjenjen u životu žene znači pravilnu, revnosnu, brigu o sopstvenom zdravlju. Vrlo se jednostavno izvodi. Potrebno je jedanput u godini otići na preventivni ginekološki pregled. Sadržaj takvog pregleda podrazumjeva uzimanje nekoliko testova:

PAPA test

PAPA bris je komforan, ne zahtijeva posebnu pripremu, nije bolan. Izvodi se pregledom u spekulima provođenjem inspekcije sluznice grlića materice i rodnice, uzimanjem briseva stražnjeg svoda rodnice, površine i kanala grlića materice vatenim štapićem, specijalnom špatulom i malom četkicom. Vatenim štapićem se uradi bris radi testiranja na uzročnike upale rodnice i određivanja kvalitativnog hormonskoh statusa pacijentice. Špatulom se uzima bris sa površine grlića materice i granice prema  kanalu radi otkrivanja abnormalnosti u građi površinskog epitela, a koje vode u karcinom grlića ako se na vrijeme ne detektiraju. Četkicom se ulazi u kanal grlića radi uzimanja brisa i otkrivanja početnih promjena na karcinom tog djela materice. Sva četiri uzorka (na jednom stakalcu) se fiksiraju, poslije boje i očitavaju. Karcinom grlića materice je  preventibilan, odnosno sa ovim brisom možemo preduprjediti, prevenirati karcinom grlića materice.

Ultrazvučni pregled organa reprodukcije

Transvaginalnim ultrazvučnim pregledom (2D, 3D color Doppler) se ispituje građa i funkcija građe materice, oba jajnika i jajovoda. Ovim pregledom se mogu otkriti dobroćudni ili zloćudni tumori ovih organa. Color Dopplerska tehnika pouzdano otkriva ili odvaja dobroćudne od zloćudnih tumora. Ultrazvučno se na osnovu građe sluznice materice može govoriti o hormonskom statusu pacijentice. Ova pretraga je od ogromne dijagnostičke važnosti i preporučuje se svakoj ženi.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je komplementarna metoda sa mamografijom u dijagnosticiranju tumora dojke. To znači da se ove dvije dijagnostičke metode nadopunjuju. Jednostavna je to metoda, komforna, bezbolna. Otkriva benigne i maligne tumore dojke, povećane limfne čvorove i druge funkcionalne ili organske promjene tkiva dojke. Metodom  2D, 3D  color Dopplerske tehnike se odvajaju benigne od malignih promjena. Ukupna dijagnostička tačnost se također povećava. Ultrazvučni pregled dojki je  dobra i efikasna tehika  otkrivanje i objektivizacije (punkcijom) projena dojke. Zbog nabrojanih benefita ultrazvučni pregled dojke je nezamjenjiva i preporučiva metoda ranog otkrivanja tumora dojki.

 Zaključujemo

Preventivni sistematski ginekološki pregled omogućava rano otkrivanje tumora grlića materice, tjela materice, jajovoda, jajnika i dojki, čime se prevenira dvije trećine svih tumora u organizmu žene. Mislite na sebe i svoju porodicu !!!