Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta su kondilomi (genitalne bradavice)?

Kondilomi ili genitalne bradavice su benigne (dobročudne) forme koje se mogu pojaviti na površini kože u genitalnoj regiji muškaraca i žena. Genitalne bradavice su veoma zarazne i rasprostranjene te se najčešće prenose spolnim putem. Nastank kondiloma uzrokuju određeni tipovi HPV virusa (niskorizični HPV) najčešće tip 6 i 11, koji su izazivači ovih izraslina u 90% slučajeva. Kondilomi izgledaju kao bradavice ,male ispupčine koje mogu biti male (oko 1 milimetar) ili mnogo veće.

Kako nastaju kondilomi i kako se prenose?

Kondilomi (genitalne bradavice) pojavljuju se na koži genitalne regije i kod žena i muškaraca. Za prenos virusa nije neophodan penetralni polni odnos. Dovoljan je kontakt kože i sluzokože, pa se može prenijeti i analnim i oralnim seksualnim odnosom. Period inkubacije tj. nastanak kondiloma veoma je rastegljiv i kreće se od tri mjeseca do godinu i po, što znači da nekada između rizičnog seksualnog odnosa i dobijanja infekcije može da prođe i do godinu i po dana.

Rizikofaktori za nastanka kondiloma

Jedan od osnovnih uzročnika velike rasprostranjenosti ove infekcije jeste česta promjena partnera, rano stupanje u polne odnose,ne korištenje zaštite (kondom), loša higijena intimne regije, uživanje duhana i alkohola, izloženost stresu i drugim virusnim infekcijama što je posebno karakteristično za mlade pri kraju druge i na početku treće decenije života.

Simptomi

Da je do zaraze došlo osoba postaje svjesna tek kada se u predjelu genitalija pojave promjene u obliku bradavica. One su zapravo mekane, izdužene, neravne papule svijetlo crvene ili normalne boje kože. Bradavice se ponekad spajaju u manje izraštaje oblika karfiola.

Klinička slika kod žena

Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu i međici, rjeđe u samoj vagini i na grliću materice, praćene svrabom, pojačanim sekretom, iscjetkom iz vagine, bolovima tokom polnog odnosa i vaginalnim krvarenjem.

Klinička slika kod muškaraca

Prvi simptomi kondiloma kod muškaraca se većinom javljaju kao izrasline u vidu bradavica, osipa ili se pojavljuju ružičaste i crvene tačkice na penisu,oko korjena polnog organa, na kožici kao i predjelu oko analnog otvora. Pored toga, mogu se javiti i teškoće pri mokrenju.

Liječenje (odstanjenje kondiloma)

Iako danas postoji veliki broj sredstava za uklanjanje kondiloma, oni se često ponovo jave, i to tokom iste godine kada su liječeni.Ove izrasline najefikasnije se uklanjaju radiotalasima (LLETZ). Zahvat je moguće raditi u lokalnoj ili u “kratkoj” opštoj anesteziji. Veoma je važno da se ukloni svaka bradavica, kao i da se istovremeno liječe oba partnera. Zbog većeg broja kondiloma zahvat se nekada izvodi u nekoliko faza do potpunog izlječenja.

Prevencija

Efikasne mjere prevencije su:

  • mali broj seksualnih partnera
  • redovna i pravilna upotreba kondoma
  • kasnije stupanje u seksualne odnose jer je rani seksualni život rizičan isto kao i često mjenjanje partnera
  • redovni ginekološki i urološki pregledi

U Zavodu “Mehmedbašić” možete ukloniti kondilome najsavremenijom i najefikasnijom radiotalsanom metodom (LLETZ). Termin možete rezervisati na 033 811 155 ili putem e-maila: [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator