Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je spirala (IUD)?

Spirala (IUD) je umetak formom i veličinom prilagođen anatomiji materične šupljine. Postavlja se u matericu sa ciljem sprječavanje neželjene trudnoće. Predtsavlja formu reverzibilne kontracepcije. To znači da po prestanku upotrebe spirale pacijentica može ostavariti trudnoću koju planira. Pojedine vrste spirala (intrauterinih uložaka) imaju i lokalno hormonsko dejstvo. Zbog te karakteristike osim kontrole rađanja primjenjuju se kod nekontrolisanih, produženih krvarenja odnosno sa ciljem zaustavljanja rasta mioma.

Aplikacija spirale (IUD), šta je potrebno?

Aplikacija spirale (IUD) je efikasna metoda zaštite od neželjene trudnoće. Osim zaštite od neželjene trudnoće, spirala se koristi i kao prevencija daljeg razvoja i rasta mioma. Preporučije se pacijeticama koje imaju neregularna menstrualna krvarenja. U Zavodu “Mehmedbašić” aplikacija spirale je rutinska medicinska procedura i provodi se po narednoj standardnoj operativnoj proceduri:

  • PAPA bris urađen u zadnjih 6 mjeseci (nalaz mora biti uredan, bez upalnih procesa i atipičnih promjena na ćelijama grlića materice)
  • Testovi na infekciju rodnice i cerviksa (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, anaerobne i aerobne bakterije)
  • 3D ultrazvučni pregled radi utvrđivanja građe i dimenzija šupljine materice
  • U konsultaciji sa pacijenticom odabir vrste spirale za aplikaciju
  • Aplikacija se vrši tokom trajanja menstruacijskog krvarenja (obično posljednja dva dana menzesa) jer je kanal grlića materice tada prolazan, te nije neophodna bolna dilatacija kanala.
  • Nakon aplikacije učini se ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje lokacija i fotografiše pozicija i datum aplikacije

Aplikacija spirale nije bolna, beskrvna je i pacijentica nakon nekoliko minuta od aplikacije može da se vrati svakodnevnim obavezama. Trajanje spirale je obično do 5 godina, redovne kontrole nakon apliciranja spirale su jednom u toku godine.

Detalje vezane za aplikaciju spirale možete dobiti putem e-maila: [email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator