Opšti pregled i savjetovanje

Mjerenje tjelesne mase trudnice, mjerenje krvnog pritsika.Nadzor prisustva edema (otoka) na ekstremitetima. Savjeti vezani za dojenje.

Laboratorijske pretrage

OGT test, HbA1c, urin (proteini u urinu), brisevi rodnice na aerobne i anaerobne mikroorganizme. Određivanje titra antitijela i indirektni COOMBS-ov test kod trudnica koje su Rh (D) negativne. Ordiniranje Rhogama ako to rezultat testa zahtjeva.

Ultrazvučni pregled

Kod ultrazvučne pretrage se ponovno kontroliše građa kao i “vidljiva” funkcija organa ploda. Obavezno je određivanje tjelesna mase fetusa (to se obično radi redovno) radi ranijeg otkrivanja eventualnog zastoja rasta ploda. Mjeri se količina plodove vode, određuje stepen starosti posteljice i perfuzija (prokrvljenost), protok arterije umbilicalis i eventualno drugih relevantih krvnih žila fetusa radi otkivanja hronične patnje ploda.

Color Doppler fetusa

Color Doppler je ultrazvučna tehnika koja pokazuje protok krvi kroz krvne žile fetusa (arterijske i venske). Color Doppler ultrazvukom se mjeri brzina protoka u sistoli i dijastoli. Svaka krvna žila ima tipičan zapis protoka (sonogram). Na osnovu sonograma se detektiraju fiziološka ili patološka zbivanja unutar cirkulacije. Na taj način se mogu detektirati i stanja gdje plod zaostaje u rastu i razvoju, gdje ima manju očekivanu tjelesnu težinu za dužinu trajanja trudnoće. Ova stanja se mogu čak i liječiti (“fetus kao pacijent”). Ova metoda je vrlo osjetljiva i za detekciju patnje ploda te se od ove gestacijske dobi može koristiti kao rutinska metoda.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator