Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Šta je spermokultura?

Spermiogram i spermokultura su dvije osnovene pretrage u dijagnostici muških razloga neplodnosti. Spermokultura je analiza sjemene tekućine na prisustvo mikroorganizama. Nalaz bakterija u ejakulatu može uticati da nalaz spermiogrma ne bude najboljeg kvaliteta. Ukoliko nalaz spermokulture pokaže prisustvo mikroorganizama u ejakulatu potrebna je antibiotska terapija. Nakon završene terapije radi se kontrolni nalaz spermokulture kako bi smo znali da li je problem riješen.

Spermiogram kao uvodna analiza muškog razloga neplodnosti

Ukoliko nakon godinu dana nezaštićenog spolnog odnosa ne dolazi do željene trudnoće, muškarac bi trebao napraviti spermiogram kako bi se utvrdio eventualni problem. Ako je nalaz spermiograma loš (tj.ocijenjen kao oligozoospermija, astenozoospermija, oligoastenozoospermija, teratozoospermia), moguće je da su u ejakulatu prisutne bakterije koje utiču na broj, građu i pokretljivost spermatozoida. U namjeri da se dokaže uzrok lošeg kvaliteta sjemena radi se spermokultura. Spermokultura je analiza ejakulata na prisustvo mikroorganizama. U Zavodu “Mehmedbašić”, ova pretraga se radi PCR metodom koja je mnogo senzitivnija i tačnija metoda od standarne mikrobiološke pretrage.

Najčešći uzročnici infekcije

U spermi (ejakulatu) moguće je prisustvo brojnih bakterija, a najčešće su to Enterococcus spp., Escherichia coli, Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Mycoplasmae hominis, Ureaplasmae urealyticum, Chlamydia trachomatis i druge.Terapiju propisuje ljekar nakon uvida u rezultat analize (vrsta antibiotika, dužina provođenja terapije, vrijeme kontrolne analize). U slučaju hroničnog upalnog procesa (bez izlječenja uprkos provedenoj terapiji) preporučen je pregled i mišljenje urologa.

Spermokultura, kako i kada možete donijeti uzorak za analizu?

  • U sterilnoj urin čaši donijeti uzorak sjemene tečnosti.
  • Na bočnom zidu čase napisati ime I prezime.
  • Nije potrebna apstinencija od odnosa.
  • Uzorak donijeti od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati ili subotom od 8 do 12 sati.
  • Nalazi se izdaju svakog petka iza 14 sati.
  • Moguća konsultacija sa našim ljekarima u vezi terapije u slučajevima kada nalaz ukazuje na infekciju

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na [email protected] ili na 033 811 313.

Naida Mehmedbašić

Radim u labaratoriju za genetiku na poslovima pripreme i izvođenja genetskih i citogenetskih analiza plodove vode i krvi (amniocenteza-citogenetika, na verifikaciji uzročnika raznih perinatalnih,ginekoloških i drugih infekcija metodom PCR (HPV skrining i genotipizacija, klamidija, ureaplazma, mikoplazma, HIV, Hepatitis B i C, MRSA, Sifilis, Toksoplazma i Citomegalovirus iz plodove vode te dijagnosticiranju različitih poremećaja važnih u perinatologiji, neplodnosti i opstetriciji (npr. trombofilija).
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator