Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Evropska sedmica podizanja svijesti o (ne)plodnosti

Proces liječenja neplodnosti različit je za svakoga. Evropska sedmica podizanja svijesti o (ne)plodnosti ima za cilj skrenuti pažnju na ovu činjenicu. Tretman neplodnosti može biti poput šetnje kroz park ili pak poput triatlona preko okeana! Tretaman neplodnosti predstavlja fizički i mentalni izazov za parove i pojedince koji se suočavaju sa ovom vrstom problema. Parovi i pojedinci koji se bore sa problemom neplodnosti susreću se sa mnogim preprekama. Medicinski tretman kojem su podvrgnuti često je složen i sa neizvjesnim ishodom.

Kako bi smo podogli svijest šire zajednice o problemu koji imaju parovi i pojedinci koji se bore sa problemom neplodnosti ovogodišnju Evropsku sedmicu podizanja svijesti o (ne)plodnosti (EFW) postetili smo pacijentima (parovima i pojedincima) koji prolaze kroz procese liječenja neplodnosti. The (in)fertility journey!

Sedmica podizanja svijesti o (ne)plodnosti

Evropska sedmica podizanja svijesti o (ne)plodnosti obilježava se od 7. do 13. novembra. Želja je skrenuti pažnju na probleme i izazove koroz koje prolaze osobe koje se bore sa neplodnošću u različitim državama širom Evrope. Oko 25 miliona ljudi širom evropskog kontinenta se bori sa ovim problemom. Problem neplodnosti izlazi iz okvira porodice. Kompleksnost se ogleda u činjenici da su postupci dijagnostike i liječenja složeni i skupi. Bez adekvatne pomoći države, lokalne zajednice, porodice skoro da su nedostupni za mnoge parove. Prognoza za mogućnost rješavanja problema ovisi o mnogim aspektima (dužina trajanja neplodnsoti, životna dob pacijenata, rezultati analiza reproduktivnog zdravlja muškarca i žene, mogućnost suočavanja sa problemom i na kraju odluke za započinjanje liječenja…)

Šta nudimo u IVF centru Zavoda “Mehmedbašić”?

Evropska sedmica podizanja svijesti o (ne)plodnosti biće obilježena i u našoj ustanovi. Želja nam je da što više parova koji se suočavaju sa ovom vrstom problema dobiju adekvatne informacije i upute vezane za sve aspekte problema neplodnoti. To se odnosi na procedure koje je potrebno učiniti kako bi se provela dijagnostika razloga neplodnosti, potom da se upoznaju sa mogućnostima liječenja, mogućnostima psihološke podrške tokom procesa liječenja, opcijama za pravnu podršku kao i sa finansijskim aspektom problema. Težnja je da se svakom paru pristupi individualno kako bi smo bili što efikasniji u rješavanju problema.

U susret novom životu, IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator