Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Planiranje trudnoće

Priprema za trudnoću – briga za pravilan razvoj dojenčeta započinje puno prije začeća

Priprema za trudnoću – briga za pravilan razvoj dojenčeta započinje puno prije začeća. Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, odgovarajuća tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Nepravilne prehrambene navike, nedostatak tjelesne aktivnosti i nezdrav stil života (pušenje, alkohol) kod žena u reproduktivnom razdoblju povećavaju rizik od razvoja gojaznosti, gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, sindroma policističnih jajnika i uzrokuju nedostatak folata (folne kiseline) već prije začeća.

Gojaznost majke znatno utječe na rezultat trudnoće kod majke i djeteta. Zbog gojaznosti majke povećava se rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, preeklampsije (povišeni krvni tlak, bjelančevine u mokraći, edemi…), apneje u snu i za prerani porođaj. Gojaznost majke ne utječe samo na njeno zdravlje nego i na zdravlje fetusa te povećava mogućnost kasne smrti fetusa, pobačaja i povećava potrebu za porođajem carskim rezom, a poslije povećava mogućnost razvoja gojaznosti kod djeteta. Visoki krvni tlak majke utječe na zastoj rasta ploda i prerani porođaj.

Sindrom policističnih jajnika pogađa jednu od deset žena u reproduktivnom razdoblju i povezan je s više metaboličkih disfunkcija. Tu spadaju neredovna menstruacija, neplodnost, povišeni krvni tlak, inzulinska rezistencija, razvoj kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti tipa 2. Većina žena sa sindromom policističnih jajnika ima poteškoće zbog povećane tjelesne težine ili imaju doduše normalnu tjelesnu težinu i izraženu trbušnu gojaznost – nakupljanje masnog tkiva u stomaku. Prehrana i tjelesna aktivnost kod tih problema imaju najznačajniju ulogu. Važan je unos pravih masnih kiselina (omega-3), a prije svega treba smanjiti unos transmasnih kiselina jer njihov prevelik unos može izazvati neplodnost.

Zdrava i uravnotežena prehrana, odgovarajući način života, a naročito normalna tjelesna težina majke ključni su dakle za zdravo začeće, trudnoću i zdravlje novorođenčeta. Pravilno povećanje težine trudnice osigurava optimalan razvoj fetusa. Velik gubitak ili povećanje težine u trudnoći nisu poželjni.

Tabela 1: Porast tjelesne težine u trudnoći (ukupan i sedmični porast za drugo i treće tromjesečje)

pothranjenost
ITM* < 18,5
normalna težina
ITM 18,5–24,9
prekomjerna težina
ITM 25–29,9
gojaznost
ITM > 30
Ukupni prirast težine (kg) 12,5–18 11,5–16 7–11,5 5–9
Tjedni prirast težine, drugo i treće tromjesečje (kg) 0,44–0,55 0,35–0,50 0,25–0,30 0,20–0,25

* ITM = tjelesna težina u kilogramima podijeljena s kvadratom tjelesne visine u metrima

Energetske potrebe buduće majke zavise od njenog indeksa tjelesne mase (ITM). Očekivano povećanje tjelesne težine do kraja trudnoće kod normalnog ITM postiže se zbog povećanja mase pojedinih tkiva, ne samo fetusa i plodne vode. Tako se do kraja trudnoće na račun prsiju dobije 0,5 kg, posteljice 0,6 kg, fetusa 3–3,5 kg, plodne vode 1 kg, maternice 1 kg, povećanja volumena krvi 1,5 kg i vanćelijske tečnosti 1,5 kg; sva ostala dobivena tjelesna težina znači nakupljanje masnoće. U trudnoći hormon progesteron potiče nagomilavanje masnoće koja je namijenjena za toplinsku izolaciju djeteta, kao energetska rezerva, i opušta glatke mišiće koji uzrokuju sporiji prolaz hrane kroz probavni sistem, čime se povećava apsorpcija hranjivih tvari. Viši nivo estrogena omogućuje napredak rasta, rad maternice i zadržavanje vode. Oba hormona pomažu kod uspješne laktacije.

O planiranju trudnoće razgovarajte sa svojim ginekologom. Za opskrbu dovoljnim količinama folata (aktivan oblik folne kiseline) smjernice preporučuju da žene u reproduktivnom razdoblju uzimaju 400 μg folne kiseline na dan tri mjeseca prije planirane trudnoće i zatim do tri mjeseca nakon začeća. U vrijeme planiranja trudnoće preporučuje se uzimati dovoljno željeza jer prehrana koja sadrži premalo željeza (koje se inače nalazi u zelenom povrću, suhom voću, bobičastom voću, peradi, tamnom, crvenom mesu, školjkama i ribi) može biti uzrok poteškoća s ovulacijom, što znači da ćete teže zatrudnjeti.

Kome su namijenjene Novalac® prenatalne kapsule?

 • ženama u vrijeme planiranja trudnoće
 • trudnicama
 • dojiljama

Kratak opis

Novalac® prenatalne kapsule proizvod su najnovije generacije koji je primjeren za žene u vrijeme planiranja trudnoće te trudnice i dojilje.

Prednosti

 • najnaprednija aktivna folna kiselina Quatrefolic®
 • omogućuje smanjenje rizika od oštećenja neuralne cijevi
 • visokoapsorbirajući oblik željeza Lipofer® osigurava odgovarajuću količinu željeza i ne nadražuje želudac
 • DHA pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi
 • bez laktoze, glutena i GMO
 • samo 1 kapsula na dan

Sastav

Trudnoća je jedno od najzahtjevnijih razdoblja kod žena. Zbog rasta i razvoja novog bića potrebe za nekim nutrijentima povećavaju se čak za 50–100%, ćelije se brže dijele i organi se razvijaju, stoga je pravilna opskrba hranjivim tvarima vrlo važna. Stručnjaci savjetuju uravnoteženu i raznoliku prehranu te dodatak bar najvažnijih nutrijenata: folne kiseline, željeza i omega-3 masne kiseline.

Novalac® prenatalne kapsule proizvod su najnovije generacije kojim žene u reproduktivnoj dobi nadoknađuju povećane potrebe za nutrijentima. Posebno su zasnovane i razvijene u saradnji sa stručnjacima i aktualnim svjetskim zdravstvenim smjernicama i prehrambenim preporukama.

Novalac® prenatalne kapsule u jednoj kapsuli udružuju aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic®, visokoapsorbirajuće željezo Lipofer® i omega-3 dugolančane masne kiseline DHA. Sadrže i druge ključne hranjive tvari koje su ženi potrebne u vrijeme planiranja trudnoće te tokom trudnoće i dojenja.


Hranjive tvari Koristi
niacin, vitamin B1, vitamin B6 i biotin doprinose normalnom funkcioniranju nervnog sistema
pantotenska kislina doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
vitamin B12 doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i normalnoj funkciji imunološkog sistema te ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija
vitamin C, cink in selen doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema
vitamin D doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba
vitamin B2, vitamin E in selen doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitnjače i normalnoj funkciji štitnjače

Tabelu svih sastojaka koje sadrži 1 kapsula možete naći u uputstvu za upotrebu.

Aktivna folna kiselina

Folna kiselina jedna je od najvažnijih hranjivih tvari već u vrijeme planiranja trudnoće. To je sintetički dobiven vitamin B9 kojega tijelo pretvara u biološki aktivan folat.

Folati su nužno potrebni za zdrav razvoj dojenčeta. Nedostatak folata prije začeća i naročito u prvom tromjesečju trudnoće može prouzročiti pogreške u razvoju fetusa. U prve četiri sedmice trudnoće folat je potreban za pravilan razvoj mozga, lubanje i leđne moždine.

Na vrijednost folata u krvi mogu utjecati:

 • neredovno uzimanje folne kiseline
 • neki lijekovi (kontraceptivi, antiepileptici…)
 • lošija aktivnost enzima koji metabolizira folnu kiselinu u aktivni oblik

Za zdrav razvoj djeteta vrlo je važno pravovremeno uzimanje dodataka s folnom kiselinom tri mjeseca prije planiranog začeća i bar još prva tri mjeseca trudnoće. Time se povisuje nivo folne kiseline kod majke. Kod žena u reproduktivnoj dobi korisni efekat postiže se dopunjavanjem prehrane s 400 µg folne kiseline na dan.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže napredan oblik folne kiseline Quatrefolic®, stoga osiguravaju odgovarajuću količinu folata u krvi.

Pravovremeno uzimanje folne kiseline smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cijevi za 72%.

Prednost najnovije, četvrte generacije aktivne folne kiseline Quatrefolic®, koja je sadržana u Novalac® prenatalnim kapsulama, jest u tome što je tijelo može iskoristiti u cijelosti. Svaka kapsula sadrži 400 μg folata, od toga 200 μg folne kiseline i 200 μg aktivnog oblika folata – Quatrefolic®.

Quatrefolic® prolazi kroz želučanu pregradu i apsorbira se uglavnom u tankom crijevu, čime se osigurava veći unos folata. Inovativnom obliku folne kiseline Quatrefolic® nije potrebna nikakva pretvorba u biološki upotrebljiv oblik, stoga osigurava višu koncentraciju aktivnog folata u krvi od obične folne kiseline.

Željezo Lipofer®

Željezo je mineral koji doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina te radu nekih enzima. Željezo je važan pri prijenosu kisika po tijelu, stoga je dovoljna opskrba tijela željezom u trudnoći vrlo važna. Također doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema, smanjuje umor i pojavu anemija.

Čak 42% trudnica ima anemiju, za što je najčešće kriv nedostatak željeza.

Tokom trudnoće majčino tijelo mora osigurati krv i za dojenački krvotok. Zbog brzog rasta fetusa povećana je potreba za željezom. Glavni je nedostatak većine postojećih preparata željeza to što se željezo loše apsorbira te istovremeno uzrokuje mučninu i osjećaj težine u želucu.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže visokoapsorbirajuće željezo Lipofer® koje omogućuje veću apsorpciju u krv i istovremeno ne nadražuje želudac. Poseban oblik topljivog mikroinkapsuliranog željeza Lipofer® povisuje koncentraciju željeza u tijelu jer prelazi iz crijeva u krv i trudnicama ne uzrokuje probavne tegobe.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masne kiseline jesu esencijalne masne kiseline, što znači da ih tijelo ne može samo stvoriti te se za njihov dovoljan unos treba pobrinuti odgovarajućom prehranom. Prirodni su izvor naročito ribe iz hladnih mora (losos, tuna, bakalar, srdele), a također i laneno sjeme i orašasto voće, međutim njih jedemo premalo.

U omega-3 masne kiseline svrstavamo alfa-linolensku kiselinu (ALA), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Sve tri vrlo su važne za normalan rad organizma i bitne su za rast i razvoj djece. Naročito su važne u ranom razvoju, dakle u prvom tromjesečju trudnoće i do 18. mjeseca života djeteta. DHA je naime glavna strukturna masa u ljudskom mozgu i očima. Unos DHA putem majčine prehrane pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa te dojenčadi dojene majčinim mlijekom.

Efekti uzimanja DHA tokom trudnoće i dojenja

 • optimalan kognitivni razvoj djeteta
 • optimalan razvoj vida kod djeteta
 • smanjena opasnost od preranog porođaja

Koristan efekat postiže se dnevnim unosom 200 mg DHA.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže optimalnu količinu DHA za trudnice i dojilje (210 mg DHA) u jednoj kapsuli.

Uputstvo za upotrebu

Preporučuje se započeti s uzimanjem Novalac® prenatalnih kapsula već u fazi planiranja trudnoće (bar 3 mjeseca prije začeća) te nastaviti tokom čitave trudnoće i sve do kraja dojenja.

Preporučena dnevna doza je 1 kapsula za vrijeme obroka. Kapsulu progutajte cijelu, sa čašom vode.

Čuvanje

Čuvati na temperaturi do 25 °C zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svjetlosti.

Pakovanje

30 mekih kapsula. Novalac® prenatalne kapsule dostupne su samo u apotekama.

Upozorenja

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu. Čuvati od dohvata male djece!

Sastojci

SADRŽI 1 kapsula Preporučena dnevna doza
FOLATI 400 μg 200 %
Folna kiselina 200 μg 100 %
(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat,
ekvivalent 200 μg folne kiseline
371 μg 100 %
DHA* 210 mg /
ŽELJEZO 14 mg 100 %
Magnezij 32 mg 8,5 %
Tiamin 1,4 mg 127 %
Riboflavin 1,4 mg 100 %
Niacin 18 mg 113 %
Pantotenska kiselina 6 mg 100 %
Vitamin B6 1,9 mg 136 %
Biotin 30 μg 60 %
Vitamin B12 2,6 μg 104 %
Vitamin C 55 mg 69 %
Vitamin D3 5 μg 100 %
Vitamin E 15 mg 125 %
Cink 11 mg 110 %
Jod 150 μg 100 %
Selen 50 μg 91 %

*DHA – dokozaheksaenska kiselina

Novalac® prenatalne kapsule ne sadrže laktozu i gluten.

Alergeni: Sojin lecitin, Riblje ulje

Andreja Širca Čampa,
dipl. inž. preh. tehn., klinička dijetetičarka

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator