Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Tretman tokom menopauze i perimenopauze je bitan i neophodan za svaku pacijenticu. Cilj je održati reprodukitvno i opšte zdravlje adekvatno životnoj dobi pacijentice.

Šta je menopauza?

Menopauza je posljedica prirodnih zbivanja u organizmu žena “treće” životne dobi. Kada se navrši godina dana od posljednjeg menzesa, kažemo da je nastupila menopauza. Potpunom prestanku menstrualnih krvarenja (menopauzi) prethodi period ograničene (nedostatne) funkcije jajnika koji rezultira neregularnim ciklusima, poremećajima menstrualnog krvarenja, oscilacijama raspoloženja, naglim i čestim promjenama opšteg zdravstvenog stanja (iznenadno preznojavanje/valunzi, oscilacije krvnog prtiska, nespecifična nelagoda ili bolovi u kostima, zglobovima, pojačana osjetljivost genitalne regije, smanjen libiodo…). Pomenuti simtomi se mogu javiti djelomično, odnsono mogu se razvijati postepeno. Pacijentice različito podnse i doživljavaju opisane promjene i shodno simtomima traže pomoć ljekara.

Tretman tokom menopauze i perimenopauze je bitan i neophodan za svaku pacijenticu. Cilj je pomoći pacijenticama da očuvjau zdravlje i funkcije reprduktivnih organa adekvano životnoj dobi. Pomoći da se očuva opšte zdravstveno stanje i produži kvalitet života. Tretman tokom menopauze pomaže i ublažavanju eventalinh psihičkih tegoba.

Tretman tokom menopauze

„Treća“ životna dob žene u našem okruženju se vrlo malao ili nikako ne tretira. Pacijentica u periodu perimenopauze, menopauze prepuštena je svim rizicima dobi u kojemu jeste. Česte subjektivne tegobe u ovom razdoblju života su: napadi znojenja, crvenila, gubitak sna, libida, intelektualnih i radnih navika, promjena raspoloženja. Objektivne tegobe se ispoljavaju pojačanim procesima starenja na kostima (osteoporoza), promjenama na zidovima krvnih žila (ateroskleroza), degenerativnim prmjenama genitalnih organa i organa urinarnog sistema (urogenitalna atrofija).

Medicina je ponudila ženama predmenopauzalne i menopauzalne dobi čitav sistem mjera i postupaka kojima se pacijenticama te dobi vrlo značajno pomaže u rješavanju subjektivnih i objektivnih tegoba. Terapijske mejre pomažu u toj mjeri da se procesi starenja usporavanju a život čini kvalitetnim.

U Zavodu „ Mehmedbašić“ postoji potpora pacijenticama “treće” životne dobi u dijagnostičkom i u terapijskom smislu.

Dijagnostičke procedure uperiodu perimenopauze i menopauze

  • anamneza (razgovor o navedenim tegobama i o ranijoj ginekološkoj istoriji)
  • klinički pregled (PAPA test i ginekološki ultrazvučni pregled sa posebnim fokusom na debljinu i izgled sluznice materice)
  • hormonski status (FSH, LH, E2, PRL, AMH)

Nakon provedenih dijagnostičkih procedura slijedi terapijski plan. Terapija zavisi od rezultata analiza i od spektra subjektivnih tegoba koje pacijentica navodi.

Terapija tokom perimenopauze i menopauze

  • odrediće se strategija nadomjesnog liječenja (hormonske terapije ili fito terapije)
  • indiciraće se lijekovi za određene ili opće tegobe (hipertenzija, osteoporoza, tegobe od strane nervnog sistema i sl.)
  • odrediće se benefiti za zdravlje ili potencijalni rizici, način i vrijeme kontrole i sl.

Redovne kontrole, supstitucijska terapija doprinjeće očuvanju ginekološkog zdravlja, očuvanju opšteg zdravlja i podizanju kvaliteta života.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator