„Treća“ životna dob žene u našem okruženju se vrlo mali ili nikako ne tretira. Pacijentica te dobi je prepoštena svim rizicima dobi u kojemu jeste, neugodama (subjektivnim: napadi znojenja, crvenila, gubitak sna, libida, intelektualnih i radnih navika, primjena raspoloženja i objektivnim: pojačanim procesima starenja na kostima/osteoporoza i zidovima krvnih žila/ateroskleroza, urogenitalna atrofija). Medicina je ponudila ženama predmenopauzalne i menopauzalne dobi čitav sistem mjera i postupaka kojima se pacijenticama te dobi vrlo značajno pomaže i u subjektivnom i u objektivnom aspektu problema. Pomaže u toj mjeri da se procesi starenja usporavanju a život čini kvalitetnim.

U Zavodu „ Mehmedbašić“ postoji potpora pacijenticama ove životne dobi u dijagnostičkom i u terapijskom smislu.

Dijagnostika

  • anamneza
  • klinički pregled
  • UZ pregled
  • hormonski status

Nakon dijagnostičke procedure moguće je na stanje uticati lijekovima

Terapija

  • odrediće se strategija nadomjesnog liječenja (hormonske ili fito terapije)
  • indiciraće se lijekovi za određene ili opće tegobe (hipertenzija, osteoporoza, tegobe od strane nervnog sistema i sl.)
  • odrediće se benefiti za zdravlje ili potencijalni rizici, način i vrijeme kontrole i sl.

Sve to će doprinijeti podizanju kvaliteta života pacijentica u premenopuazi, menopauzi i nakon nje.

Zejna mr. sci. dr. Crnovršanin Nametak

Ja radim sve poslove ginekologa: učestvujem u kontrolama trudnoće i trudnica, dijagnostociranju razloga bračne neplodnosti, provođenju prenatalne dijagnostike, izvođenju amniocenteza. Postupke indukcije ovulacije, punkciju folikula jajnika i embriotansfer. Moja uža specijalnost je ginekološka endokrinologija. Osposobljena sam da radim i kao embriolog sve postupke medicinski asistirane reprodukcije, u čemu posjedujem dugogodišnje iskustvo.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator