Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu
Odstanjenje polipa

Šta je polip?

Kao rezultat hroničnog upalnog procesa na grlićiu materice mogu nastati duguljaste izrasline sa tankom peteljkom (polip) grlića materice. On može biti u kanalu (endocervikalni polip) ili van kanala (ektocervikalni polip). Polip se može formirati i u untrašnjosti materične šupljine (polip kavuma uterusa).

Kako postavljamo dijagnozu?

Na prisustvo polipa posumnjamo ako pacijentica navodi da nekoliko dana nakon mezesa ima dodatno oskudno krvarenje tamnom krvlju, tzv. spotting. Polip grlića materice možemo uočiti prilikom pregleda u spekulima (PAPA test) ili prilikom kolposkopskog pregleda. Konačnu dijagnozu polipa koji se nalazi u materici postavljamo 3D ultrazvučnim pregledom. 3D ultrašvučni pregled je potrebno obaviti u prvoj polovini ciklusa (od 2. do 5. dana ciklusa). Polip je tada lakše uočiti.

Šta je polipektomija?

Polipektomija je postupak kojim odstranjuemo polip sa grlića materice ili iz materične šupljine. Polip iz cervikalnog kanala se odstanjuje radiotalasnim nožem, dok se polip iz materične šupljine odstanjuje histeroskopijom. Intervencije se rade u lokalnoj anesteziji ili uz analgosedaciju.

Polipektomija (odstanjenje polipa) cervikalnog kanala

Odstranjivanje polipa zove se polipektomija ili ablacija polipa. Polipektomiji ili ablaciji polipa prethodi uzimanje PAPA testa i ultrazvučni pregled te mikrobiološka obrada sa kulturom i antibiograma cervikalnog brisa. Procedura se izvodi ambulantno. Doktrinarno je potrebno polipektomiju nastaviti sa frakcioniranom endocervikalnom kiretažom. Preparati se šalju na patohistološku obradu.

Polipektomija (odstanjenje) polipa iz meterične šupljine histeroskopijom

Uz pomoć histeroskopije odstanjujemo polip iz šupljine materice. Histeroskop je endoskopski instrument kojim kroz grlić materice ulazimo u materičnu šupljinu. Uz pomoć kamere i izvora svijetla posmatramo materište. Uočeni popip se odstranjuje uz pomoć suptilnih makazica. Polipektomija je ambulantna intervencija tako da pacijentica neposredno nakon intervencije odlazi kući. Odstanjeni polip se upućuje na patohistološku analizu.

Šta nudimo u Zavodu?

U Zavodu “Mehmedbašić” polipektomija polipa grlića materice se vrši na gore opisani način uz dodatak radiotalasne omčice (radiotalasni nož Elman) kojom se još dublje u cervikalnom kanalu kontrolirano odstrani polip. Po potrebi polip smješten dublje u cervikalnom kanalu može se odstanini i histeroskopski. Polip materične šupljine odstanjujemo histeroskopski. Intervencija se provodi bez anestezije, odnosno u kratkoj opštoj anesteziji.

Detaljnjije informacije vezane za pripremu i odstanjenje polipa možete dobiti putem maila: [email protected]

Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator