Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Vaporizacija grlića materice podrazumjeva tretman ektrpije tzv. ranice na grliću materice radiotalasnim nožem. Ektropija je pojava cilindričnog epitela iz cervikalnog kanala na površini grlića materice. Ova vrsta epitela je manje otporna na vanjske podražaje od pločastog epitela koji uobičajeno prekriva površinu grlića materice. Ovakvo stanje je normalno za žene reproduktivne dobi i ne predstavlja zdravstveni problem ukoliko ne postoje klinički simptomi poput pojačane sekrecije nepoznatog razloga.

Radiotalasni nož oslobađa elektromagnetnu energiju radiotalasa. Na ovaj nači se destruiše nepoželjno tkivo “ranica” bez oštečenja okolnog tkiva grlića materice. Nema termičkog oštećenja tkiva i odloženog zarastanja rane. Ožiljak je minimalan, oporavak brz jer se pacijent može praktično odmah vratiti svakodnevnim poslovima.

Cilj tretmana je smanjiti zonu cilindričnog epitela na površini grlića materice i na taj naćin povečati otpornost grlića materice (prevencija hroničnih upalnih procesa i premalignih promjena na grliću materice) !!!

Odluka za vaporizaciju ektropiona na grliću materice se donosi nakon kosultacije se ljekarom i nakon obavljenog kolposkopskog pregleda koji mora biti uredan (bez patoloških kolposkopskih slika).

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator