Opšti pregled i savjetovanje

Mjerenje visine i tjelesne mase trudnice, mjerenje krvnog pritsika, Određivanje stepena čistoće i stepena kiselosti (pH) vaginalnog iscjetka, PAPA test (ako nije uzet u posljednjih godinu dana),u rizičnih trudnica briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobene i anaerobne mikroorganizme. Savjeti o prehrani. Plan za genetičko savjetovanje ako za to postoji indikacija (tridnica starija od 35 godina ili opterečena porodična anamneza).

Laboratorijske pretrage

Određivanje krvne grupe i Rh faktora, HBsAg, TORCH i HIV, KKS, Fe, UIBC, TIBC, ŠUK, urin

Citogenetske pretrage

U rizičnih trudnica briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu.

Ultrazvučni pregled

Na ranom transvaginalnom UZ pregledu se detektira: gestacijska vreća, žumančana vreća, embrij, srčana akcija embrija, debljina endometrija i njegova prokrvljenost, žuto tijelo i njegova prokrvljenost, dužina grlića materice.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator