Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Evropska sedmica podizanja svijesti o plodnosti/neplodnosti

Evropska sedmica podizanja svijesti o plodnosti/neplodnosti (EFW) obilježava se u prvoj sedmici Novembra. Ove godine fokus jeste na podizanju svijesti o problemu neplodnosti/plodnosti kod muškaraca. Ova tema je u većini zemalja pa i kod nas tabu tema.

(Ne)plodnost kod muškaraca

Više od 25 miliona građana Europske unije ima problem sa ostvarenjem potomstva. Od ukupnog broja parova koji se bore na neplodnošću u 40% slučajeva problem predstavlja neplodnost kod muškaraca. Mnogi muškarci nerado diskutuju o problemima reproduktivnog i seksulanog zdravlja. Ovakav stav često generiše i psihološke poteškoće. Zdravstveni sistemi ovaj problem ne tretiraju u dovoljnoj mjeri te su muškarci/parovi prepušteni sami sebi u pronalasku rješenja za ovaj čest i složen problem. Primjer nepostojanja sistema u tretmanu muške (ne)plodnosti jeste činjenica da je vrlo mali broj zdravstvenih ustanova u kojima se dijagnosticira i interpretira kvalitet spermiograma što je krucijalna pretraga za dijagnozu i liječenje muške neplodnosti. Nepravilno postavljena dijagnoza kod muškarca pogrešno usmjerava tok liječenja za par koji želi ostvariti postomstvo. Ova činjenica je dodatni generator frustracija i problema. Evropska sedmica podizanja svijesti o plodnosti/neplodnosti (EFW) ima za cilj “razbijati” tabue i potaknuti zdravstveni sistem i pojedince da drugačije posmatraju ovaj problem i da aktivno i svakodnevno doprinose njegovom rješavanju.

Kako pristupati problemu muške neplodnosti?

Cilj je što prije doći do tačne dijagnoze. Na osnovu rezultata spermiograma dati preporuke za dalje preglede i terapiju (pregled urologa, infektologa…), odnosno dati prijedlog za metodu medicinski potpomognute oplodnje koja je adekvatna nalazu kod mušarca. Pri tome ne smijemo zanemariti ni druge okolnosti (nalazi kod partnerice).

Šta nudimo u Zavodu “Mehmedbašić”?

U kliničkoj praksi svakodnevno smo u prilici da razgovaramo za muškarcima/parovima o problemima koji uzrokuju neplodnost. Nakon analize spermiograma daćemo vam precizne upute i pojašnjenja u cilju efikasnog i brzog pronalaska rješenja problema.

Problem nije činjenica da imate problem, problem je ako ignorišete problem!!!

Saznajte više o problemu muške (ne)plodnosrti: ovdje.

Za sve detalje stojimo vam na raspolaganju: [email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator