Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

3D ultrazvučni pregled u pripremi za IVF

3D ultrazvučni pregled je akutelan u području ginekologije posljednjih 20 godina. Metoda prikaza reproduktivnih organa u 3D ultrazvučnim tehnikama pomijerila je granice u dijanosticiranju velikog broja ginekoloških stanja i oboljenja. U priremi za postupak IVF-a ova vrsta pregleda je nezaobilazna.

3D ultrazvučnim pregledom provjeravamo da li je građa šupljine materice pravilna. Moramo dati odgovor da li postoje promjene u građi materišta (septum, polip i sl.). Pravilna građa materice je preduslov za zatrudnjivanje i za “iznošenje” trudnoće do kraja. U slučaju da se detektuje nepravilnost građe materice predlaže se korektivni operativni tretman. To su histeroskopski operativni zahvati kojim se otklanja data promjena u građi materice. Nakon postoperativnog oporavka planira se postupak IVF-a.

AFC (antral folicule counting) je također ultrazvučna 3D tehnika kojom brojimo “male” antralne folikule i na taj način procjenjujemo biološku rezervu jajnika. Na osnovu ovog nalaza određujemo potencijal za dobijanje jajnih stanica i procjenjujemo šansu za mogućnost zatrudnjivanja. Rezultat AFC-a nam pomaže da odredimo optimalne doze lijeka za postupak stimulacije ovulacije u IVF tretamnu.

3D ultrazvučni pregled je neizostavan u priremi za postupke IVF-a. Ako želimo provjeriti građu materične šupljine pregled je potrebno obaviti sredinom ciklusa oko 12. dana. Detekcija polipa materične šupljine se radi u prvoj polovini ciklusa od 3. do 8. dana ciklusa. AFC pretraga se također radi u prvoj polovini ciklusa.

3D ultrazvučni pregled u pripremi za postupak IVF:

  • kontrola građe materične šupljine (parcijalne ili potpune pregrade materišta)
  • kontrola kvaliteta sluznice materice (debljina sluznice, prisustvo polipa, vaskularizacija sluznice materice)
  • porocjena rezerve jajnika AFC (prebrojavanje malih/antralnih folikula koji nam govore o očekivanom odgovoru jajnika na stimulaciju ovulacije)

U Zavodu “Mehmedbašić” ultrazvučni 3D pregledi se provode na vrhunskoj opremi posljednje generacije. Pregled provode iskusni, certificirani ljekari iz područja 3D dijagnostike.

Za više informacija i zakazivanje termina možete se obratiti osoblju Zavoda pozivom na broj 033/811-155, ili putem e-mail adrese [email protected]

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator