Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Savremna medicina i farmeceutska industrija sve češće nude jednostavne, efikasne tretmane za pojedina hronična oboljenja i oštećenja funkcija organa. Jedan od takvih preparata jeste Hyacyst. Hyacyst je preparat hijaluronske kiseline koji potpomaže obnavljanje prirodnog zaštitnog sloja sluznice mokraćnog mjehura (glikozaminoglikan/GAG). Zaštitni GAG sloj ima vrlo važnu ulogu u zaštiti sluznice mokraćnog mjehura (urotela), a također ima značajan uticaj na ostala tkiva koja grade mokraćni mjehur. Oštećenja, odnosno manjak glikozaminglukan/GAG sloja može izazvati hronične promjene u mokraćnom mjehuru i okolnim organima unutar male zdjelice. Povećan prodor spojeva urina kroz oslabljeni GAG sloj do zida mokraćnog mjehura uzrokuje upale i iritacije mokraćnog mjehura.

Kome se preporučuje tretman Hyacyst-om?

Hyacyst je sterilna otopina visokog koncentrata natrij-hijaluronata 120 mg/50 ml koja se koristi za intravezikalnu instilaciju (ubrizgava se u mokraćni mjehur) kod slijedećih poremećaja urinarnog trakta:

  • Bolesti i simptoma povezanih sa oštećenjem GAG sloja i disfunkcije urotela
  • Intersticijske upale mokraćnog mjehura
  • Sindroma bolnog mokraćanog mjehura
  • Upala mokraćnog mjehura kao posljedice zračenja
  • Sindroma hronične boli u zdjelici
  • Ponavljajućih (hroničnih) bakterijskih upala mokraćnog mjehura
  • Svih ostalih poremećaja sa simptomima boli, žurnosti i slabije kvalitete života
  • uslijed hroničnih problema povezanih sa urinarnim traktom

Način primjene Hyacyst-a

Hyacyst se pomoću jednokratnog urinarnog katetera tankog profila direktno unosi u mjehur. Nakon aplikacije sredstva, kateter se odmah odstranjuje. Otopina Hyacyata se zadržava u mjehuru dok se pacijentica spontano ne pomokri. Zahvat je brz, jednostavan i bezbolan te se obavlja ambulantno bez posebne prethodne pripreme i anestezije. Neposredno nakon zahvata pacijentica može biti otpuštena kući, a kretanje tijela će osigurati pravilnu raspodijelu Hyacyst-a u mjehuru. Pri tome valja zadržati sadržaj mokraćnog mjehura što je duže moguće, a najmanje 30 minuta. Pacijentica također može ostati u ležećem položaju i tada je potrebno aktivno pozicioniranje-okretanje radi bolje raspodijele Hyacyst-a u mjehuru. Postupak se ponavlja u redovitim sedmičnim i mjesečnim razmacima prema zadanom protokolu te individualnom pristupu svakoj pacijentici posebno. Zbog prirode bolesti i mehanizma djelovanja učinak se može postići nakon ponavljanja primjene, uprkos činjenici da pacijenti većinom osjećaju olakšanje već nakon prve primjene.

Informacije vezane za primjenu Hyacysta, razlozima za primjenu, dužini trajanja terapije i prednostima ovakovog tretmana u odnsu na „klasičnu“ terapiju možete dobiti u Zavodu „Mehmedbašić“.

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator