Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Pesar

Šta je pesar i čemu služi?

Pesar je silikonski ili gumeni krug koji se stavlja u vaginu sa ciljem podizanja prednjeg zida vagine i podizanja mokračne bešike, odnosno sa ciljem da se organi zdjelice vrate u prvobitni optimalni položaj. Spuštanje materice sa ili bez spuštanja mokračne bešike za rezultat mogu imati nevoljno odilaženje urina (urinarna inkontinencija). U početnoj fazi problema nevoljno odilaženje urina se javlja povremeno u iznimnim situacijama da bi se vremenom problemi intenzivirali.

Kako tretirati problem?

Problem nevoljnog odilaženja urina (urinarna inkontinencija) može se tretirati konzervativno (bez operacije) i operativno (laserski tretman i različite tehnike operativnog tretmana). U konzervativni tretman ubrajamo Kegelove vježe i korekciju pozocije vagine i mokračne bešike pesarom (silikonskim prstenom). Nakon detaljne anamneze i ginekološkog pregleda ljekar u dogovoru sa pacijentom donosi odluku koja od mogućih metoda je optimalna.

Indikacije za postavljanje pesara:

 • ako pacijentica boluje od bolesti koje čine hiruško rješavanje genitalnog spada visokorizičnim
 • ako pacijentica preferira nehiruški način liječenja
 • kod neuspjele predhodne hiruške intervencije
 • kod trudnih žena sa cervikalnom insuficijencijom
 • priprema za operaciju POPa kod vaginalnih ulceracija gdje estrogene kreme sa pesarom mogu biti od posebnog benefita

Kontraindikacija za postavljanje pesara

 • ako pacijentica ima aktivnu genitalnu infekciju
 • kod pacijentica koje su alegične na latex
 • kod pacijentica gdje socijalni faktori predisponiraju prema niskokvalitetnoj saradnji sa ljekarom i medicinskim preporukama
 • kod pacijentica sa erozijom mrežice

Vrste i veličine pesara

Pesari dolaze sa različitim oblicima i veličinama. Dugotrajni su, mogu se sterilisati jer su napravljeni od medicinskog silikona. Postoje dvije osnovne vrste pesara.

 • Suportivni pesari (najčešći prstenasti pesar)
 • Pesari koji popunjavaju prostor (najčešći Gelhornov pesar kao druga linija liječenja kod kojeg prstanesti pesar ne daje terapijski rezultat)

Suportivni pesari se koriste za liječenje POPa i urinarne inkontinencije. Ovaj tip pesara se lako uklanja. Pacijentice sa ovim tipom pesara mogu imati sexualni odnos. Prstenasti pesar odgovara većini žena (oko 70%) i najčešće je korišten pesar. Postoje četiri tipa prstenastih pesara (prsten sa potporom, inkontinentni prsten, inkontinentni prsten sa potporom). Pstenasti pesar može da tretira sve stadijume POPa. Prsten sa potporom može da tretira spad materice sa ili bez cistokele. Inkontinetni prsten ima u gornjem dijelu dugmasto zadebljanje koje se postavlja ispod uretre kako bi pojačalo uretralni pritisak, i koristan je u liječenju stres urinarne inkontinencije Inkontinentni prsten i inkontinentni prsten sa potporom podižu i pritišću uretru uz pubičnu simfizu povečajući uretralni pritisak zatvaranja, te tako preveniraju nastanak urinarne inkontinencije.

Pesar, posebne vrste

Posebna vrsta pesara je Gerungov pesar koji se koristi u tretmanu cisto i rektokele. Druga vrsata pesara su pesari koji ispunjavanju prostor. Među njima su najpoznatiji Gelhornov, Kjub, Krofna, i naduvavajući pesar. Koriste se kod teških oblika POPa i najčešće u posthisterektomiranih (nakon odstanjenja materice) žena kako bi podržali prolaps vaginalnog kafa. Mnogo se teže postavljaju i vade od prstenastih pesara. Kad se jednom postave sexualni odnos nije moguć.Iako je odgovarajući pesar moguće procijeniti samo probom različitih veličina. Postavljanju pesara prethodi uzimanje anamneze, isprazniti mjehur prije postavljanja (mjehur mora biti prazan), ginekološki pregled koji podrazumjeva procjenu prolapsa i stanje vaginalne mukoze, koristiti najmanji pesar kojeg pacijentica podnosi i koji stoji u mjestu, vaginalni zidovi trebaju biti relaksirani – mogućnost postavljanja prsta između pesara i vaginalnog zida. Pesar se postavlja dominantnom rukom dok drugom rukom rastavljamo labije, koristiti malu količinu lubrikanta, kazati pacijentici da se kreće da ustane i čučne, nagne i napne u toku probanja pesara. Jedna moguća procjena veličine pesara je određivanje distance od stražnjeg fornixa do pubične simfize.

Veličine pesara su određene brojevima i svaki naredni broj je veći za četvrtinu inča

#3 – 3x 0,63 = 1,89 cm, #4 – 4x 0,63 = 2,52 cm, #5 – 5x 0,63 = 3,15 cm, #6 – 6x 0,63 = 3,78 cm

Kako se postavlja pesar?

Apliciranje pesara je niskorizična nehirurška opcija rješavanja problema kod pacijenata sa spadom genitalnih organa ili urinarnom inkontinencijom. Ginekološkim pregledom se odredi koja je veličina potrebna (shodno širini vagine). Pravilno određena veličina pesara je vrlo važna. Pesar manji od optimalnog može veoma lako ispadati. Pesar veći od optimalnog može žuljati i stavarti nelagodu u donjem dijelu stomaka. Važno je i naučiti kako se pesar vadi, pere i stavlja. Ako to ne možete sami, možete se dogovoriti da toaletu pesara uvek radi ginekolog (dok ne ovladate tehnikom).

Kontrolni pregledi nakon postavljanja pesara

Nakon postavljenog pesara prvi kontrolni pregled se zakaže nakon dvije sedmice. Na kontrolnom pregledu pesar se izvadi, opere sa čistom vodom i sapunicom te se ispita postoji li vaginalno krvarenje, bol, i pojačana vaginalna sekrecija. Također se pregledaju tačke vaginalne sluznice koje trpe najviše pritiska na postojanje erozija i abrazija.Na pregledu je potrebno educirati pacijenticu kako da izvadi i postavi pesar i na koji način da očisti pesar. Kontrolni pregledi se zakazuju na dva mjeseca u toku 6 mjeseci. Ukoliko pacijentica nije u mogućnosti da održava pesar sama potrebno je da dođe na pregled svaka tri mjeseca.Pacijenticama je potrebno propisati i upotrebu vaginalnog estrogena. Vaginalnih pesari pružaju bolju kontrolu i kvalitetu života nego samo vježbanje kod žena s prolapsom organa zdjelice, prema novoj studiji.Vaginalni pesar može smanjiti simptome prolapsa kod žena sa I, II ili III stepenom prolapsa.

Aplikacija pesara u Zavodu

U Zavodu “Mehmedbašić” imamo dugogodišnje iskustvo aplikacije pesara. Koristimo pesare najnovije generacije (lagani za apliciranje i za održavanje). Indikacija za aplikaciju prstena se postavlja nakon obavljenog razgovora i ginekološkog pregleda.

Za više detalja možete se obratiti na tel i putem e-mail-a: [email protected]

Mirza dr. Mehić

U Zavodu obavljam sve poslove iz domena specijaliste ginekologije i opstericije. Aktivno učestvujemu u nadzoru trunoće, prenatalnoj dijagnostici, rutinskim ultrazvučnim ginekološkim pregledima, dijagnostici i tretmanu neplodnosti. Moja subspecijalnost je dijagnostika i lječenje bolesti grlića materice.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator