Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Matične ćelije

Šta su matične ćelije ?

Osnovna gradivna i funkcionalna jedinica našeg tijela jeste ćelija. U našem tijelu je više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju odnosno specijalizovane su za funkcionisanje određenog dijela organizma (unipotencija). Matične ćelije su jedinstvene ćelije u našem organizmu jer se mogu transformisati u bilo koji drugi tip ćelija (pluripotencija). To su ćelije od kojih je nastao cijeli organizam i koje su ostale kao neki vid rezerve. Najveći potencijal imaju kada ih prikupimo iz pupčane vrpce. Gore navedene karakteristike matićnih ćelija ponudile su savremenoj medicinskoj nauci velike mogućnosti za tretman mnogih oboljenja. Više o matičnim ćelijama možete pročitati ovdje.

Gdje možemo naći matične ćelije ?

Matične ćelije su prisutne u tkivu pupčane vrpce kao i u ostalim tkivima organizma. Matične ćelije iz tikiva pupčanika imaju prednpost u odnosu na matiče ćelije iz drugih tkiva jer su pluripotetntne. To znači da se mogu transforimisati u sva ostala tkiva našeg organizma.

Zašto pohraniti matične ćelije odmah po rođenju a ne kasnije?

Glavni razlog je pluripotencija (mogućnost diferencijacije u bilo koju ćeliju u našem tijelu) i nezrelost matičnih ćelija iz pupčanika. To su ćelije sa starošću 0 dana, bez uticaja spoljne sredine. Minimala šansa da ih vlastiti organizam “odbaci” u slučaju terapijske primjene.

Obzirom da se uzimaju pri rođenju, one nisu prošle proces starenja čoveka. Stare su svega 9 mjeseci, te su zaštićene od bilo kakvih spoljnih uticaja. Zbog toga obezbeđuju mnogo brže liječenje u odnosu na matične ćelije odraslih osoba. One “znaju” pronaći bolesne ćelije i tkiva tijela i pokrenuti proces liječenja, imaju neograničeni potencijal diferenciranja u druge tipove ćelija odrasle osobe. Primarnim tipom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce mogu se izliječiti mnoga po život opasna oboljenja. Krv iz pupčane vrpce Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, sačuvati krv iz pupčane vrpce Vaše bebe možete samo jednom u životu – na porođaju.

Mogućnost upotrebe

Lista bolesti koje se liječe matičnim ćelijama iz pupčanika se svake godine proširuje,trenutno je na njoj nešto više od 100 različitih bolesti i stanja. Podatak o tome možete naći na ovom linku http://parentsguidecordblood.org/diseases.php

Lista bolesti i stanja koje se istražuju je mnogo veća i trenutno se u svijetu sprovodi preko 4.000 kliničkih studija. Najveći broj je na polju regenerativne medicine upravo zbog pluripotencije to jest mogućnosti matične ćelije da se diferencira u bilo koje tkivo. I dok je pre 30-ak godina transplantacija matičnih ćelija bila rezervisana samo za životno ugrožavajuće bolesti danas se one koriste za razna stanja I probleme, od sportskih povreda do hroničnih bolesti kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenta koje god on bio dobi.

BioSave kompanija

Bio Save je kompanija koja posluje u 7 zemalja regiona a od početka 2013. godine prisutna je i na tržištu Bosne i Hercegovine. Kao regionalna grupacija sa nizom usluga iz oblasti regenerativne medicine nudimo i uslugu skladištenja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčanika u trenutno najvećoj evropskoj banci, Famicord group. Fokus naših partnera je u prvom redu terapijska primjena matičnih ćelija. Terapijska primjena matičnih ćelija se uspješno radi sa partnerskim transplantacijskim centrima. S tim u vezi i Bio Save nije samo posrednik u skladištenju matičnih ćelija, nego putem naše fondacije, Bio Save Foundation, stojimo na raspolaganju našim klijentima za svaki vid posredovanja u liječenju matičnim ćelijama.

FamiCord Group

FamiCord Group je mreža banaka pupčane krvi koja nudi skladištenje širom Evrope i posjeduje 8 laboratorija za obradu matičnih ćelija. Uz kupovinu Stemlab-a u Portugalu, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. Od septembra 2018. godine u FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, pupčanika, krvi iz placente i drugih bioloških materijala. FamiCord Group je do sada imao 1.987 liječenja matičnim ćelijama od toga 1.082 liječenja matičnim ćelijama iz pupčane krvi i pupčanika. Parent’s Guide to Cord Blood Fondacija prati stanje na tržistu matičnih ćelija od 1998 godine. U Novembru 2018 godine objavili su izvještaj o top 10 banaka matičnih ćelija na svijetu. U ovom izvještaju FamiCord se nalazi na fenomenalnom 5. mjestu, što FamiCord banku matičnih ćelija čini najvećom bankom u Europi.

Pohranjivanje matičnih ćelija

Sve važne korake u procesu pohranjivanja matičnih ćelija, obradu i dugoročno skladištenje FamiCord Group obavlja sama. Ove zadatke obavljaju saradnici naših visoko – tehnoloških laboratorija u više zemalja u Evropi, gdje se radi u skladu sa GMP standardom. Samo na ovaj način možemo sprovesti sopstvene visoke zahtjeve u pogledu kvaliteta, koji u mnogo čemu prevazilaze najviše medicinske standarde. FamiCord Group posjeduje vrhunski standard AABB – Američke asocijacije banaka za matične ćelije koji garantuje da će Vaš uzorak biti prihvaćen za liječenje u svim bolnicama u svijetu. ISO standard garantuje najkvalitetnije tehnološke postupke u obradi i čuvanju matičnih ćelija.

Detaljan pregled cijena možete pogledati na BioSave web site-u ili koristiti kalkulator da formirate svoj paket http://www.bio-save.ba/cijene/kalkulator/

BioSave tim je maksimalno posvećen sigurnom skladištenju matičnih ćelija iz pupčane krvi. Srcem i dušom svi zajedno radimo na tome da se sigurno uskladište visokokvalitetni preparati matičnih ćelija, koji bi Vašem djetetu bili na raspolaganju u slučaju potrebe. Matične ćelije iz pupčanika su nešto što nam priroda daje,a omogućava nam upravo tu personalizovanu medicinu,to jest da primjenimo terapiju na način koji najbolje odgovara pacijbentu. Veliki broj roditelja je za svoju djecu ostavio matične ćelije i osigurao svojoj porodici zdravstvenu budućnost. Pridružite im se.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator