Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Vanmaterična (ektopična) trudnoća nastaje kada dođe do implantacije trudnoće van šupljine materice. Veoma je važna zbog činjenice da je ona po život opasno stanje. Vanmaterična trudnoća je treća bolest po smrtnosti trudnice. Donedavno je jedini način liječenja vanmaterične trudnoće bio hirurški, što je opet značilo odstranjivanje jajovoda i ogroman hendikep za novu trudnoću. Danas se uspješno liječenje vanmaterične trudnoće postiže medikamentom, bez hirurške intervencije, uz očuvanje uredne anatomije jajovoda i realne mogućnosti za ostvarenje nove trudnoće.

Medikamentozno liječenje vanmaterične trudnoće

Uslovi za medikamentozno liječenje vanmaterične trudnoće:

  • rano otkrivanje (serijsko određivanje nivoa ß HCG u serumu)
  • ß HCG manji od 5.000 i.j./L
  • nepostojanje srčane akcije fetusa
  • tubarna trudnoća manja od 4 cm, bez rupture jajovoda

U Zavodu „Mehmedbašić“ se medikamentozni tretman vanmatrične trudnoće primjenjuje više od 10 godina sa velikim uspjehom (oko 92%). Primjenjivani lijek je Metatrexat u dozi od 0,1 mg/kg, po savremenom protokolu liječenja.Ovaj način liječenja se primjenjuje i kod cervikalne, kornualne i ovarijalne trudnoće.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator