Vanmaterična (ektopična) trudnoća nastaje kada dođe do implantacije trudnoće van šupljine materice. Veoma je važna zbog činjenice da je ona po život opasno stanje. Vanmaterična trudnoća je treća bolest po smrtnosti trudnice. Donedavno je jedini način liječenja vanmaterične trudnoće bio hirurški, što je opet značilo odstranjivanje jajovoda i ogroman hendikep za novu trudnoću. Danas se uspješno liječenje vanmaterične trudnoće postiže medikamentom, bez hirurške intervencije, uz očuvanje uredne anatomije jajovoda i realne mogućnosti za ostvarenje nove trudnoće.

Medikamentozno liječenje vanmaterične trudnoće

Uslovi za medikamentozno liječenje vanmaterične trudnoće:

  • rano otkrivanje (serijsko određivanje nivoa ß HCG u serumu)
  • ß HCG manji od 5.000 i.j./L
  • nepostojanje srčane akcije fetusa
  • tubarna trudnoća manja od 4 cm, bez rupture jajovoda

U Zavodu „Mehmedbašić“ se medikamentozni tretman vanmatrične trudnoće primjenjuje više od 10 godina sa velikim uspjehom (oko 92%). Primjenjivani lijek je Metatrexat u dozi od 0,1 mg/kg, po savremenom protokolu liječenja.Ovaj način liječenja se primjenjuje i kod cervikalne, kornualne i ovarijalne trudnoće.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator