Reproduktivni sistem djece i adolescentica se razlikuje u građi i nadolazećoj funkciji ili dolazećim funkcijama što će slijediti potpunim razvitkom ovog sistema. Definitivno djevojčica u funkcionalnom smislu nije “mala žena”. Jednako kao odrasla žena ova dob može imati probleme funkcionalne prirode ali i ozbiljna oboljenja koja treba liječiti. Dječija ginekologija se bavi ginekološkim problemima djece do 10 godina starosti. Adolescentna ginekologija obuhvata probleme životne dobi od 10.-20. godine starosti. U Zavodu „Mehmedbašić“ postoji mogućnost dijagnostike i/ili liječenja velikog dijela ginekoloških problema ove dobi ili konstultacija liječenje pacijenta.Tako se anamnezom, kliničkim pregledom, hormonskim testovima, testiranjem uzročnika upale, konsultacijama sa drugim specijalnostima dolazi do dijagnoze i liječenja.

U dječijoj ginekologiji najčešći problem je upala vulve (vulvovaginitis). Ove infekcije najčešće su odraz uroinfekcija, a najčeši uzročnici su bakterije fekalnog porjekla, beta hemolitički streprokok grupe A, Candida albicans, spolno prenosive bolesti i crijevni parazite. Infekcija iz rodnice je vrlo rijetka. U ovoj životoj dobi uvijek treba misliti i istraživati promjene u smislu nenormalnosti građe, interseksualizma, preuranjenog puberteta i tumora. Adolescentna ginekologija ustvari predstavlja međufazu biološkog rasta i razvoja. Ginekološki problemi najčešće nastaju zbog još nerazvijene osovine hipotalamus-hipofiza-ovarij.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator