Kontakt: +387 33 81 11 55
Želimo čuti vaše mišljenje! Sudjelujte u našem anketnom istraživanju o zadovoljstvu pacijenata. Ispunite anketu

Reproduktivni sistem djece i adolescentica se razlikuje u građi i nadolazećoj funkciji ili dolazećim funkcijama što će slijediti potpunim razvitkom ovog sistema. Definitivno djevojčica u funkcionalnom smislu nije “mala žena”. Jednako kao odrasla žena ova dob može imati probleme funkcionalne prirode ali i ozbiljna oboljenja koja treba liječiti. Dječija ginekologija se bavi ginekološkim problemima djece do 10 godina starosti. Adolescentna ginekologija obuhvata probleme životne dobi od 10.-20. godine starosti. U Zavodu „Mehmedbašić“ postoji mogućnost dijagnostike i/ili liječenja velikog dijela ginekoloških problema ove dobi ili konstultacija liječenje pacijenta.Tako se anamnezom, kliničkim pregledom, hormonskim testovima, testiranjem uzročnika upale, konsultacijama sa drugim specijalnostima dolazi do dijagnoze i liječenja.

U dječijoj ginekologiji najčešći problem je upala vulve (vulvovaginitis). Ove infekcije najčešće su odraz uroinfekcija, a najčeši uzročnici su bakterije fekalnog porjekla, beta hemolitički streprokok grupe A, Candida albicans, spolno prenosive bolesti i crijevni parazite. Infekcija iz rodnice je vrlo rijetka. U ovoj životoj dobi uvijek treba misliti i istraživati promjene u smislu nenormalnosti građe, interseksualizma, preuranjenog puberteta i tumora. Adolescentna ginekologija ustvari predstavlja međufazu biološkog rasta i razvoja. Ginekološki problemi najčešće nastaju zbog još nerazvijene osovine hipotalamus-hipofiza-ovarij.

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu "Mehmedbašić" od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2015. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator